Ο θυμός είναι ένα νορμάλ υγιές συναίσθημα όταν εκφρασθεί κανονικά αφήνουμε όλα το άγχος που δοκιμάζουμε, και όλοι γύρω μας καταλαβαίνουν και δέχονται ότι είμαστε αναστατωμένοι. Όταν ο θυμός εκφρασθεί ανάρμοστα με κατηγορίες και επιθετικότητα μπορεί να είναι μία καταστρεπτική δύναμη για το πρόσωπο που τον εκφράζει , και για αυτούς που τον δέχονται.
Όπως με άλλα πράγματα που είναι αρνητικά υπάρχει μία τάση να θεωρούμε κάτι ή κάποιον υπεύθυνο, όταν θεωρούμε κάποιον υπεύθυνο για το άγχος μας, αισθανόμαστε ότι έχουμε το δικαίωμα να εκφραστούμε με ένα επιθετικό τρόπο.
Ο θυμός δεν είναι από μόνος του ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι αυτό που κάνουμε, ή αποτυγχάνουμε με το θυμό , πράγμα που καταλήγει σε ένα χάσμα στην ερωτική μας σχέση.
Όταν ο θυμός κατευθύνεται λαθεμένα , στρέφεται εσωτερικά, ή χρησιμοποιείται σαν πολεμοφόδια, μπορεί να δώσει εκκίνηση σε μια καταστρεπτική, εχθρική ανταλλαγή σκέψεων. Όταν ο θυμός γίνεται αποδεκτός δηλαδή, βιώνεται, διαπιστώνεται και εκφράζεται με έναν οικείο τρόπο μπορεί να αποδειχτεί μια παρακίνηση για τη λύση αναπόφευκτων συγκρούσεων και πρόβλημα των που προκύπτουν σε όλες τις ερωτικές σχέσεις.
Ο θυμός είναι μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση η οποία χαρακιηρίζεται από μεγάλη φυσιολογική έξαψη.
Ο θυμός για τις γυναίκες είναι το πιο προβληματικό συναίσθημα, συνήθως αντιλαμβάνεται ως μη θηλυκή έκφραση.
Επίσης φοβούνται να εκφράσουν θυμό διότι συγχέουν τον θυμό με το μίσος.
Υπάρχουν δύο είδη θυμού ο συγκεκριμένος θυμός του διαζυγίου που είναι μετά από ένα διαζύγιο η χωρισμό και πρέπει να εκτονωθεί με μη καταστρεπτικούς τρόπους, και ο καθημερινός θυμός που συνδέεται με τις καταστάσεις της ζωής που να εκφραστεί θετικά. Στην φάση του χωρισμού έχουμε ένα μεγάλο θυμό μέσα μας, Το χιούμορ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να εκφράσουμε τα αισθήματα μας εναντίον του ανθρώπου που μας πρόδωσε. Άλλος τρόπος είναι να εκφράσουμε αυτόν τον θυμό, είναι να πούμε τα αισθήματα μας θυμού σε ένα φίλο που η μπορούμε να τον εμπιστευτούμε . Η γυμναστική είναι ένας άλλος τρόπος . Με την γυμναστική χρησιμοποιούμε όλη αυτή την ενέργεια που είναι μας. Τα δάκρυα είναι ένας άλλος τρόπος να εκτονωθούμε . Δυσκολία εδώ είναι με τους άνδρες. Άλλος τρόπος είναι να γράψουμε ένα γράμμα που να λέει όλα που θέλαμε να πούμε σε αυτόν που μας πλήγωσε, δεν πρέπει όμως να το ταχυδρομήσουμε στο υποτιθέμενο πρόσωπο ο καλύτερος τρόπος είναι να το κάψουμε. Τέλος είναι η άδεια καρέκλα μπορούμε να πάρουμε μία άδεια καρέκλα. Μπορούμε να πάρουμε μία άδεια καρέκλα και να φαντασθούμε ότι κάθεται εκεί ο πρώην σύντροφος μας και του λέμε ότι θα θέλαμε να του πούμε.
Ο θυμός δημιουργείται από [ παραμορφωμένες σκέψεις ], τον μεγαλύτερο θυμό τον έχουμε όταν νιώθουμε ότι ασκείται αδικία εις βάρος μας . Η αλήθεια είναι ότι η «δικαιοσύνη» είναι υποκειμενική , μία ερμηνεία που εξαρτάται από την προσωπική μας αντίληψη των πραγμάτων.
Συνήθως συγχέουμε τις προσωπικές μας ανάγκες με τους γενικούς ηθικούς κώδικες, και εξοργιζόμαστε με κάποιον ότι μας φέρθηκε άδικα βλέποντας τα πράγματα από την δική μας οπτική γωνία . Το άλλο άτομο βλέποντας τα πράγματα από την δική τον οπτική γωνία νομίζει ότι εμείς έχουμε «άδικο.» Οι δικές μας σκέψεις είναι αυτές που προκαλούν την οργή μας και όχι η συμπεριφορά των άλλων.
Ο θυμός έχει 3 φάσεις. Πρώτη είναι η σκέψη για διάφορα γεγονότα και καταστάσεις . Τις πιο πολλές φορές η σκέψη είναι ότι κακομεταχειριζόμαστε από κάποιους
Δεύτερη είναι η σωματική αντίδραση όπου το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και οι μύες μας κινητοποιούν για επίθεση . Οι μύες μας βρίσκονται σε ένταση . Η πίεση μας και οι κτύποι της καρδίας ανεβαίνουν απότομα . Η διαδικασία της σκέψης σταματά και το μυαλό μας ερεθίζεται και είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε.
Τρίτη είναι η επίθεση σωματική η λεκτική . Αυτή η επίθεση γίνεται να τελειώσουμε την κακομεταχείριση που έχουμε υποστεί αμέσως. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πληγώσουμε ή να σκοτώσουμε αυτούς που μας κακομεταχειρίστηκαν . Αν έχουμε κοινωνικοποιηθεί σε αρκετό βαθμό θα προσπαθήσουμε να επιτεθούμε λεκτικά και όχι σωματικά.
Μερικές τεχνικές για να ελαττώσουμε τον θυμό είναι την ώρα που προκαλούμαστε να μετρήσουμε μέχρι το δέκα .Να πάρουμε βαθιές αναπνοές να είμαστε χαλαρωμένοι , όσο πιο πολύ άγχος έχουμε τόσο πιο εύκολα θυμώνουμε μπορούμε να είμαστε πιο χαλαρωμένοι αν κάνουμε ασκήσεις χαλάρωσης 2 φορές την ημέρα αποφεύγουμε προσωπικές επιθέσεις, πρέπει να εμμένουμε μόνο στην αιτία που μας προκάλεσαν τον θυμό. Να ζητάμε λύσεις στο πρόβλημα που μας προκάλεσε τον θυμό , και όχι πώς να κερδίσουμε το άλλο άτομο με το όπιο είμαστε σε σύγκρουση. Να κρατάμε ένα ημερολόγιο θυμού. Μία μέθοδο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι το Π, Ε, Σ, Σ.
Αυτό είναι τα αρχικά γράμματα από το περιγράψτε,εκφραστείτε , συγκεκριμενοποιήσατε, συνέπειες.
Π. Περιγράψτε .Περιγράψτε χωρίς συναίσθημα και χωρίς επίκριση ακριβώς τι σας ενοχλεί. Μην υπερβάλλετε. Μην λέτε πάντα όταν εννοείτε δύο φορές.
Ε. Εκφραστείτε .Εκφρασθείτε πους αυτό σας κάνει να αισθάνεστε. Μην κατηγορείτε, μην επικρίνετε το άλλο άτομο απλός αναγνωρίστε πιο συναίσθημα αισθάνεστε.
Σ Συγκεκριμενοποιήσατε. Θέσατε ακριβώς πιο στόχο θέλετε να κάνετε.
Συνέπειες .Τελειώσατε λέγοντας τι θα κάνετε αν ο στόχος σαν δεν εκπληρωθεί. Να είστε ακριβής. Μην απειλείτε, μην μπλοφάρετε.
Οι παραπάνω τεχνικές δεν σημαίνουν ότι δεν πρέπει να θυμώνουμε καθόλου. Έρευνες από τον δόκτορα Leshan. Έχουν δείξει ότι μερικοί άνθρωποι που είναι πάντα καλοσυνάτοι και δεν φανερώνουν τον θυμό τους υπάρχει η πιθανότητα άμα τα πράγματα τους έρθουν ανάποδα να προσβληθούν από καρκίνο .Για αυτό και δω μπορούμε να πούμε ότι ισχύει η αρχή . «Παν μέτρο άριστο.»