ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Domestic%20abuse


Με αυτό το άρθρο ανοίγουμε ένα πολύ σημαντικό θέμα, τη βία και την κακοποίηση που είναι φαινόμενο της εποχής. Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε γενικά τη βία, την κακοποίηση και τις επιπτώσεις τους. Στα επόμενα άρθρα θα δούμε αναλυτικά τα είδη της κακοποίησης.
Ένα άτομο αν έχει κακοποιηθεί διέρχεται από τρία στάδια. Αυτά είναι:
1. Το στάδιο όπου το έγκλημα μόλις έχει συμβεί και το θύμα μπορεί να τα έχει χαμένα.
2. Το στάδιο όπου αυτό που έχει συμβεί κάνει το θύμα, είτε να είναι σε άρνηση και ψυχική αποσύνδεση κάνοντάς το να αρνείται την πραγματικότητα ή να συνεχίζει να ξαναζεί το τραύμα “αναμασώντας” τις λεπτομέρειες. Στην ψυχική αποσύνδεση αισθήματα, σκέψεις, και μνήμες από το παρελθόν που δεν είναι ευχάριστες, αποσπούνται από τον κορμό της προσωπικότητας και αποκτούν ανεξάρτητη ύπαρξη όπως στην πολλαπλή προσωπικότητα.
3. Το στάδιο όπου τα πράγματα φαίνονται ότι πάνε καλύτερα αλλά το θύμα έχει ακόμα αναδρομές, προπαντός στην περίπτωση που το άτομο έχει καταπιέσει τις αναμνήσεις. Αναδρομή είναι η αναβίωση αρνητικής εμπειρίας χωρίς τη θέλησή μας και χωρίς χρήση τοξικών ουσιών.
Πρέπει να τονισθεί ότι το θύμα συνήθως «πληγώνεται για δεύτερη φορά» από: την οικογένεια, διάφορα άτομα, κοινωνικούς φορείς κ.λ.π. που παρεμβαίνουν καλοπροαίρετα με την ιδέα ότι το θύμα πρέπει να έχει ξεχάσει αυτό που του έχει συμβεί και να συνεχίσει τη ζωή του. Αυτή ή παρέμβαση όμως το κάνει να νιώθει πολύ χειρότερα.
Η κακοποίηση δε συμβαίνει μόνο σε ορισμένες οικονομικές ομάδες ή με ανθρώπους με συγκεκριμένα επαγγέλματα. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ομάδα κοινωνικού και οικονομικού στρώματος. Το άτομο που κάνει την κακοποίηση (ο θύτης) θέλει να ελέγξει το θύμα και θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μέθοδο για να κερδίσει τον έλεγχο. Θύτης μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από τον εργοδότη μας μέχρι τον / τη σύντροφό μας και τα παιδιά μας.
Η κακοποίηση δεν είναι μία αλλά πολλών ειδών. Όπως:
Η σωματική κακοποίηση όπου συνήθως ο θύτης κτυπάει το θύμα επιβάλλοντας μώλωπες ή και σοβαρά τραύματα.
Η λεκτική κακοποίηση όπου συνήθως ο θύτης προσπαθεί να τρομάξει το θύμα, λέγοντας τι μπορεί να πάθει αν το θύμα δεν κάνει ότι θέλει ο θύτης ή ο θύτης προσπαθεί να πει τα πιο χειρότερα πράγματα που μπορεί για να πληγώσει το θύμα.
Η οικονομική κακοποίηση όπου το θύμα συνήθως η γυναίκα εξαρτάται από τον άνδρα οικονομικώς.
Η συναισθηματική ή ψυχολογική κακοποίηση όπου ο θύτης δια μέσου του εξαναγκασμού, της ταπείνωσης, του φοβισμού ή της απομόνωσης, τρομοκρατεί το άτομο και το αναγκάζει να κάνει πράγματα που δεν θέλει να κάνει ή που είναι εναντίον των ενδιαφερόντων του.
Η σεξουαλική κακοποίηση όπου ο θύτης συνήθως ο άνδρας χρησιμοποιεί άλλο άτομο για σεξουαλικούς λόγους χωρίς τη συγκατάθεσή αυτού του ατόμου ή κάτω από σωματική ή ψυχολογική πίεση. Μπορεί να γίνει με ενήλικες ή παιδιά. (Τα παιδιά μπορεί να κακοποιούνται από γονείς ή ξένους.)
Κακοποίηση προς τους ηλικιωμένους όπου μπορεί να είναι από τα παιδιά τους, από τα άτομα που τους περιποιούνται, ή από τους συντρόφους τους. Αυτή η κακοποίηση συχνά είναι ψυχολογική και σωματική.
Το θύμα θα πρέπει να ξέρει ότι το άτομο που κάνει την κακοποίηση όποιο και να είναι δεν αλλάζει εύκολα τη συμπεριφορά του. Θα βρει όποια δικαιολογία μπορεί να μεταπείσει το θύμα ότι θα αλλάξει και μπορεί να αλλάξει προσωρινά αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα επανέλθει στην παλιά του συμπεριφορά.
Η κακοποίηση μπορεί να αφήσει σημάδια στην ψυχή μας που να μας βασανίζουν για χρόνια. Είναι δύσκολο να φύγει αλλά όχι και ακατόρθωτο. Με σκληρή δουλειά από ένα επαγγελματία μπορεί να φύγει και η ζωή μας να είναι πιο ομαλή και ευχάριστη.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!

Αναρτήθηκε στις 19/6/2016