Για να δείτε πιο πολλά άρθρα ψυχολογίας πιέστε εδώ.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Στις 7 Μαρτίου γίνονται οι εκλογές. Το κάθε κόμμα ετοιμάζει το έμψυχό του υλικό για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα όπως φαίνεται πάλι θα μας κυβερνήσει.. Έτσι ετοιμάζονται πυρετωδώς για την απόκτηση της εξουσίας την επόμενη τετραετία. Σε αυτή την προσπάθεια ετοιμάζουν τα επιτελεία τους με τους κατάλληλους ανθρώπους για να προετοιμάσουν τις ενέργειες και για την ακρίβεια τους κατάλληλους ψυχολογικούς χειρισμούς επηρεασμού του λαού που θα τους βοηθήσουν να καταφέρουν το λαό να τους ψηφίσει. Όμως τι είναι ψυχολογικοί χειρισμοί επηρεασμού του λαού και σε τι χρησιμεύουν;
Ψυχολογικοί χειρισμοί επηρεασμού του λαού αναφέρονται στην ψυχολογική γνώση που μπορεί να επηρεάσει τον πληθυσμό να ενεργήσει με κάποιους προκαθορισμένους τρόπους. Κατ’ αρχάς για να πετύχει αυτός ο σκοπός πρέπει να υπάρχει ολόκληρος οργανισμός όπως η κυβέρνηση, κόμμα η οποιοδήποτε σωματείο. Αυτός ο οργανισμός ως αρχηγό, πρέπει να έχει τον κατάλληλο άνθρωπο που μπορεί να επηρεάσει το λαό. Το επόμενο βήμα είναι η προπαγάνδα. Η αποτελεσματική προπαγάνδα αλλάζει τις διαθέσεις των ανθρώπων. Αυτό μπορεί να γίνει αν οι άνθρωποι συνταυτιστούν με μία αποστολή που υποτίθεται ότι πρόκειται να αλλάξει πράγματα. Η προπαγάνδα έχει «εργαλεία » που αν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα μπορούν να έχουν τρομερά αποτελέσματα. Μερικά από αυτά είναι:
Η στατιστική ως επιστήμη για να αποδείξει κάτι. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα στατιστικά δεδομένα μπορούν να μας πουν πόσοι άνθρωποι σε ένα δείγμα απάντησαν κάποια ερώτηση με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Δεν μπορούν να απαντήσουν σε τέτοιες γενικότητες όπως τι θέλει και τι σκέφτεται ο λαός.
Άτομα διάσημα όπως: μπασκετμπολίστες, προπονητές ή ηθοποιοί. Ο σκοπός είναι ο λαός να τους ακολουθήσει. Άνθρωποι εκπαιδευμένοι που προσπαθούν να υποδυθούν τον άνθρωπο του λαού και χρησιμοποιούν λέξεις που ακούγονται γλυκά στα αυτιά του ακροατηρίου. «Οικογένεια», «ελπιδοφόρο μέλλον» κ.λ.π.
Ωραίες λέξεις κατάλληλες για να εμποδίσουν ή να εξευμενίσουν οποιαδήποτε αντίδραση σε καταστάσεις όπου υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν δυνατά αισθήματα. Η κυβέρνηση του Ρέιγκαν ονόμασε τους πύραυλους ΜΧ Προστάτες της ειρήνης.
Εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανασφάλειας ενός ατόμου, και πίεση από άτομα που υποτίθεται ότι είναι στο ίδιο επίπεδο να ταιριάξει ή να είναι με το πλήθος. Για παράδειγμα «Όλοι φορούν jeans jordace»
Αλλαγή σκηνικού, όπου ένα «πεδίο μάχης» αντικαθιστάται με ένα άλλο για να αναγκαστεί ο εχθρός να αμυνθεί. Βρισιά, όπου ένα άτομο ή μία ιδέα συνδέεται με ένα αρνητικό σύμβολο με την ελπίδα να απορριφθεί από το ακροατήριο χωρίς αποδείξεις. Γενικεύσεις. Αυτές είναι λέξεις που επικαλούνται τέτοια συναισθήματα όπως: αγάπη για την πατρίδα, οικογένεια, επιθυμία για ειρήνη, ελευθερία, τιμή κ.λ.π.
Μεταβίβαση, όπου επιβάλλονται θετικές ή αρνητικές ιδιότητες από ένα άτομο σε ένα άλλο προκειμένου να κάνει το άλλο πιο δεκτό ή να το θέσει υπό αμφισβήτηση.
Λέξεις ηθικής αρετής, όπως οι λέξεις ειρήνη, ευτυχία, ασφάλεια, σοφία, αρχηγεία, ελευθερία κ.λ.π. που σκοπεύουν να δημιουργήσουν μία θετική εικόνα όταν συνδεθεί με ένα άτομο ή ένα ζήτημα.
Το λιγότερο κακό, όπου γίνεται επιλογή του λιγότερου κακού διότι η εναλλακτική επιλογή θα είναι πολλή χειρότερη. Συμφωνία με μικρής σημασίας απόψεις, φόβος αλλαγής, ισχυρισμοί, στερεότυπα, αποδοκιμασίες, αοριστίες, απλοποιήσεις, επαναλήψεις, συνθήματα, υπαινιγμοί, ψέματα, διαδόσεις κ.λ.π.
Μετά, το επόμενο στάδιο ψυχολογικών χειρισμών επηρεασμού του λαού, είναι η εκπαίδευση καταλλήλων ομάδων προπαγάνδας με την ικανότητα να πείσουν και να παρακινήσουν τον λαό, για την υποστήριξη τους.
Διακεκριμένοι επαγγελματίες –γιατροί δικηγόροι, διαχειριστές κ.λ.π. μπορούν να συμμετέχουν, που με το κύρος τους μπορούν να επηρεάσουν τον λαό.
Συγκεντρώσεις πλήθους μπορούν να ελεγχθούν από αυτούς που ασκούν επιρροή και τοποθετούνται σε οργανισμούς όπως τα συνδικάτα, διάφορες ομάδες ή επαγγελματικοί οργανισμοί. Μια μικρή συγκεντρωμένη ομάδα μπορεί να δώσει την εντύπωση μεγάλης λαϊκής υποστήριξης και να παρακινήσει αλλαγές συμπεριφορών σε χιλιάδες ανθρώπους, μετατρέποντας αυτές τις διαθέσεις σε ψήφο.
Με δελτία τύπου, αγωγές, κινήσεις στο χρηματιστήριο και με συγκεντρωμένες δραστηριότητες σε όλα τα πεδία κλείνουν οι ψυχολογικοί χειρισμοί επηρεασμού του λαού.
Οι εφαρμογές των ψυχολογικών χειρισμών επηρεασμού του λαού κατά τη διάρκεια της ειρήνης φαίνεται πιο πολύ στις πολιτικές εκλογές. Κατά τη διάρκεια όμως των πολιτικών εκλογών ο κάθε πολιτικός πρέπει να χρησιμοποιήσει επιπλέον συγκεκριμένες πρακτικές όπως το χαμόγελο και τις αφίσες, για να κερδίσει την πολυπόθητη θέση στη βουλή. Πρέπει να προσέχουμε τους πολιτικούς που ποντάρουν στην απήχηση του ονόματος τους και δεν μιλούν για τις αρχές των προγραμμάτων ή για τα μελλοντικά σχέδια.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παίζουν μεγάλο ρόλο στην πληροφόρηση του λαού. Κατά τη διάρκεια των εκλογών έχει παρατηρηθεί ότι οι ψηφοφόροι δίνουν μεγάλη σημασία σε ζητήματα που έχουν συζητηθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όμως έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την ανεξάρτητη σκέψη των ψηφοφόρων. Οι πολιτικοί το γνωρίζουν αυτό και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προς όφελός τους. Χρησιμοποιούν δύο τρόπους να αλλάξουν τη γνώμη και τις διαθέσεις, τον κύριο τρόπο και τον περιφερειακό. Στον κύριο τρόπο παραθέτουν επιχειρήματα τα οποία εκτιμώνται από τους ψηφοφόρους. Ο τρόπος αυτός όμως δεν είναι τόσο αποτελεσματικός διότι οι ψηφοφόροι πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους όλα τα στοιχεία, που παίρνει πολύ χρόνο. Για αυτό χρησιμοποιείται ο περιφερειακός τρόπος. Στον περιφερειακό τρόπο παραθέτουν ένα απλό μήνυμα και το εκθέτουν σε θετικό ερεθισμό. Μία πολιτική διαφήμιση στην τηλεόραση αντικατοπτρίζει τον περιφερειακό τρόπο, τα άρθρα στις εφημερίδες που είναι πιο προσανατολισμένα πιο πολύ στα επιχειρήματα των προγραμμάτων ενός πολιτικού, αντικατοπτρίζουν τον κύριο τρόπο.
Επίσης οι πολιτικοί δίνουν μεγάλη σημασία στους παράγοντες προσωπικότητας των ψηφοφόρων όπως αυτό-εκτίμηση και εξυπνάδα.
Ένας σύγχρονος πολιτικός έχοντας αυτές τις γνώσεις φτάνει στο τελικό στάδιο προετοιμασίας πριν τις εκλογές. Σε αυτό το στάδιο χρειάζεται ειδικό ψυχολόγο για να τον βοηθήσει να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο ψυχολόγος βασισμένος στις έρευνες για το ακροατήριο δίνει συγκεκριμένες οδηγίες στον υποψήφιο πολιτικό: πώς να καλυτερέψει την εξωτερική του εμφάνιση και γενικά την εικόνα του, να δραστηριοποιήσει τη συμπεριφορά του, να έχει μία καλή επικοινωνία και αντίληψη. Αποκαλύπτει στον ίδιον τα δυνατά και αδύνατα χαρακτηριστικά του και κάνει την κατάλληλη δουλειά για αυτόν.
Ο ψηφοφόρος σε λίγο θα κληθεί με την ψήφο του να βγάλει μία καινούργια κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία. Θα ήταν ευχής έργο αν ο κάθε ψηφοφόρος ψήφιζε τον κάθε πολιτικό του για το πρόγραμμά του και όχι επηρεασμένος από τις παραπάνω τακτικές που ανέφερα.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!