Για να δείτε πιο πολλά άρθρα ψυχολογίας πιέστε εδώ.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι να ερωτευτούμε όσο οι άνθρωποι και οι περιπτώσεις. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε την επιλογή του ερωτικού μας συντρόφου, που γίνεται για διάφορους λόγους και γιατί ερωτευόμαστε (ασυνείδητα) κάποιο συγκεκριμένο άτομο.
Η επιλογή του ερωτικού μας συντρόφου συνήθως ακολουθεί το παρακάτω πλαίσιο:
Ερωτευόμαστε άτομα από την ίδια γειτονιά, από την ίδια επιχείρηση, διότι περνώντας τις ελεύθερες ώρες μας στον ίδιο χώρο με ένα άτομο του αντίθετου φύλου, που από την αρχή έχει θετικά χαρακτηριστικά, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες με το πέρασμα του χρόνου να το ερωτευθούμε.
Όταν ερωτευόμαστε έχουμε σωματική και συναισθηματική διέγερση, όπως γρήγοροι παλμοί της καρδιάς, νευρικό ρίγος, αναψοκοκκίνισμα και έντονη αναπνοή. Καταστάσεις που δημιουργούν τέτοια διέγερση όπως ο χορός, ορειβασία, αερόμπικ, τρέξιμο, ταξίδια στο εξωτερικό, ταινίες περιπέτειας, κονσέρτα και άλλες συναρπαστικές δραστηριότητες, μπορούν να μας ωθήσουν στον έρωτα, αν κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων συναντήσουμε κάποιο άτομο του αντίθετου φύλου.
Η διέγερση δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Η ελκυστικότητα του αντιθέτου φύλου παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του συντρόφου. Συνήθως πιστεύουμε ότι οι ελκυστικοί άνθρωποι έχουν καλό χαρακτήρα και είναι οι κατάλληλοι σύντροφοι για μία σεξουαλική σχέση, δεσμό ή γάμο. Ωστόσο η ομορφιά δεν είναι το κριτήριο για την ευτυχία. Στον γάμο πολλές όμορφες γυναίκες έχουν χωρίσει δύο και τρεις φορές.
Όταν ερωτευόμαστε μεγάλο ρόλο παίζει και η προσωπικότητά μας. Αν έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση, συνήθως επιλέγουμε ανθρώπους που μας κολακεύουν και τους θαυμάζουμε. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δημιουργείται μία κατάσταση όπου ο ένας σύντροφος είναι θαυμαστής και ο άλλος αντικείμενο θαυμασμού. Αυτό το είδος σχέσης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.
Οι περισσότεροι από μας επιλέγουμε συντρόφους που μοιάζουν στα χαρακτηριστικά με μας. Οι ομοιότητες μας κάνουν να νιώθουμε πιο άνετα, πιο ήρεμοι και περισσότερο ικανοποιημένοι.
Ελκυόμαστε επίσης από άτομα που έχουν την ίδια στάση ζωής δηλαδή την ίδια συμπεριφορά, τις ίδιες αντιλήψεις, απόψεις κ.λ.π. Μερικές φορές άτομα που έχουν αντίθετο χαρακτήρα από μας μπορεί να μας ελκύσουν. Για παράδειγμα αν είμαστε ψυχροί επιλέγουμε συναισθηματικούς συντρόφους, αν είμαστε ευγενικοί επιλέγουμε επιθετικούς κ.λ.π. Αυτό το κάνουμε διότι θα θέλαμε ασυνείδητα εμείς να έχουμε αυτά που μας λείπουν απο την προσωπικότητά μας.
Άλλες φορές ο γάμος είναι σαν μία εμπορική συμφωνία. Ελέγχουμε αυτούς που είναι ακατάλληλοι και δεύτερον επιλέγουμε τους πιο ταιριαστούς, από εκείνους που θεωρήθηκαν κατάλληλοι. Η κοινωνία στην οποία ζούμε μας υπαγορεύει το πρώτο στάδιο ελέγχου. Οι περισσότερες κοινωνίες χρησιμοποιούν ως κριτήρια επιλογής, ομοιότητες στην οικονομική και κοινωνική τάξη, ίδια θρησκεία και ηλικιακή ομάδα. Κάποιος που δεν ακολουθεί αυτά τα κριτήρια γίνεται συχνά αντικείμενο κριτικής και χλευασμού.
Στην επιλογή συγκεκριμένου ερωτικού συντρόφου, με στοιχεία ξαφνικού και παράφορου έρωτα , συνήθως η συμπεριφορά μας καθορίζεται από ασυνείδητες ανάγκες. Μπορεί να λέμε ότι ο έρωτας είναι τυφλός, αλλά συνήθως συνδέεται με τις εμπειρίες της πρώτης παιδικής ηλικίας, που οι περισσότερες από αυτές είναι ασυνείδητες. Αν η μητέρα είχε ικανοποιήσει τις ανάγκες μας όταν ήμασταν μωρά και είχαμε νιώσει την αγάπη και μία αίσθηση ασφάλειας, σαν ενήλικες θα έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να έχουμε μια πιο ισορροπημένη σχέση. Αν ως μωρά είχαμε εγκαταλειφθεί ή απορριφθεί, σαν ενήλικες θα έχουμε αμφιταλαντευόμενα αισθήματα για την αγάπη και θα βλέπουμε με άγχος κάθε σχέση, διότι σε αυτή θα βλέπουμε μόνο κινδύνους.
Αυτή την επιρροή την βλέπουμε όταν είμαστε ενήλικες στην επιλογή ανθρώπων που δεν μας ταιριάζει, στην αποφυγή εγγύτητας, στην προσκόλληση στην πρωτογενή οικογένεια όταν είμαστε παντρεμένοι, στην απιστία, στην σύναψη σχέσης συγκεκριμένα με παντρεμένους, στην σύναψη εξαρτημένης σχέσης, στις κατηγορίες προς τον σύντροφό μας, κ.λ.π. Αυτές οι συμπεριφορές πηγάζουν από τη μη διευθέτηση των ζητημάτων ή διαφοροποίηση από τους γονείς μας κατά τη παιδική μας ηλικία.
Όταν αποφασίσουμε ότι έχουμε βρει το σωστό άτομο να ερωτευτούμε μέσα στον εγκέφαλο μας εκκρίνεται μία αμφεταμίνη που λέγεται φενυλεθυλαμίνη, που είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα της συγκίνησης, απόλαυσης, έκστασης, και χαράς. Όσο πιο πολύ ποσότητα συσσωρεύεται στον εγκέφαλό μας, τόσο πιο πολύ συναρπαζόμαστε από τον έρωτα.
Η μυρωδιά επίσης παίζει μεγάλο ρόλο. Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που έχει εγγραφεί στον εγκέφαλό μας κατά τη παιδική μας ηλικία. Με τη μυρωδιά αναγνωρίζουμε τη μητέρα μας. Αν συναντήσουμε κάποιο άτομο του αντίθετου φύλου που θα έχει την ίδια μυρωδιά με τη μητέρα μας, θα μας ελκύσει.
Ο γενετικός μας κώδικα ελκύει άτομα του αντίθετου φύλου που μας μοιάζουν γενετικά. Όσο πιο γενετικά όμοια είναι το ζευγάρι τόσο μεγαλύτερη αρμονία, σταθερότητα, αμοιβαία υποστήριξη, βοήθεια και ικανοποίηση θα έχουν αναμεταξύ τους.
Ο έρωτας παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή μας. Το πρόβλημα είναι ότι μπορούμε να επιλέξουμε το λάθος άτομο και να οδηγηθούμε σε περαιτέρω περιπέτειες. Πολλές φορές οι επιλογές μας των ερωτικών συντρόφων γίνονται ασυνείδητα, οδηγούμενοι από βιώματα που είχαμε με την οικογένειά μας και το περιβάλλον κατά τη παιδική μας ηλικία. Η συνειδητοποίηση τέτοιων βιωμάτων μπορεί να μας βοηθήσει στην επιλογή των ερωτικών μας συντρόφων. Οι ερωτικοί μας σύντροφοι πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες και τα προβλήματα του παρόντος και όχι του παρελθόντος.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!