Υπάρχουν άνθρωποι που διακατέχονται από ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις στη διάθεση. Αυτές οι διακυμάνσεις τους έχουν εξαντλήσει τόσο συναισθηματικά που τους εμποδίζει τη νορμάλ λειτουργία της καθημερινής ζωής. Η διάθεση μπορεί να ορισθεί ως ακολούθως «μία παροδική ακούσια συναισθηματική κατάσταση.»
Τα ακόλουθα συμπτώματα των διακυμάνσεων της διάθεσης είναι τα εξής:
Επεισοδιακή μανία ή υπομανία. Η μανία χαρακτηρίζεται από ευφορία, ενθουσιασμό και γρήγορη ομιλία. Για λιγότερα επίπεδα έντασης χρησιμοποιούμε την λέξη υπομανία (χαμηλού βαθμού μανία.»)
Άστατη, απρόβλεπτη συμπεριφορά. Συνήθως μπορεί να είναι φιλονικία με αγαπημένο πρόσωπο χωρίς λόγο, πολλές παρορμητικές αγορές, υπογραφή συμβολαίων χωρίς καμία σκέψη, αποτυχία οικογενειακών υποχρεώσεων.
Αλλαγές στην προσέγγιση και αποφυγή άλλων. Άνθρωποι που υποφέρουν από ακραίες διαθέσεις συχνά εκδηλώνουν αλλαγές στη προσέγγιση και αποφυγή άλλων. Πρώτα θα είναι πολύ φιλικοί και θα «πέσουν επάνω» στα άλλα πρόσωπα. Μετά θα αποτραβηχτούν και δεν θα ανταποκρίνονται.. Μερικές φορές θα φερθούν σε κάποιον φίλο ή αγαπημένο πρόσωπο, με ένα εχθρικό επιθετικό τρόπο. Αυτή η συμπεριφορά θα ακολουθηθεί από τύψεις και μία προσπάθεια για διόρθωση.
Ακραίες διακυμάνσεις στο βάρος ενός ατόμου. Αυτές οι διακυμάνσεις συνδέονται με τις διακυμάνσεις των διαθέσεων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της μανίας το άτομο μπορεί να ζητά να είναι «τέλειο» και πολύ λεπτό. Κατά τη διάρκεια της κατάθλιψης μπορεί να έχει μία παρορμητική τάση για μεγάλη κατανάλωση τροφής.
Μεγάλες μεταβολές στην ανάγκη για ύπνο. Άνθρωποι με μανία φαίνεται να έχουν λίγη ανάγκη για ύπνο ή να υποφέρουν από αϋπνίες. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορούν να κοιμούνται δέκα ή δώδεκα ώρες την ημέρα. Φαίνεται ότι διαλέγουν τον ύπνο να δραπετεύουν από την πραγματικότητα.
Μία ανώμαλη χαοτική συναισθηματική ζωή . Εδώ το άτομο ζει σαν να είναι ένας ηθοποιός σε σαπουνόπερα. Υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες και μεγάλες αποτυχίες. Υπάρχουν θεατρικές επιδείξεις. Όλα τα γεγονότα είναι υπερβολικά δραματοποιημένα.
Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ακραίες διακυμάνσεις είναι:
Γενετική τάση. Έρευνες σε δίδυμους έχουν δείξει ότι αυτά τα άτομα 80 τοις εκατό έχουν διαταραχές διπολικής μανίας που υποδεικνύουν ότι οι στενοί συγγενείς είναι πιο πιθανόν να υποφέρουν από το πρόβλημα, από άλλους ανθρώπους.
Ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τη γενετική διάθεση. Αν για παράδειγμα ένα άτομο που είναι εξωστρεφή αναγκάζεται από τις καταστάσεις της ζωής να ζήσει μία επιφυλακτική, απαγορευτική ζωή τότε μία συναισθηματική ρήξη μπορεί να συμβεί. Αυτή θα αναγνωρισθεί σαν μανία. Μόλις η μανία κάνει την πορεία της το άτομο μπορεί να υποταχθεί στην κοινωνική πίεση, να οπισθοχωρήσει και να εκδηλώσει κατάθλιψη. Οι διακυμάνσεις των διαθέσεων κάτω από αυτές τις καταστάσεις μπορούν να επεξηγηθούν σαν ένα είδος διαμαρτυρίας από την φυσική προσωπικότητα εναντίον αυτής που επιβάλλεται από την κοινωνία.
Οι διακυμάνσεις των διαθέσεων πιθανώς να σχετίζονται με τους ρυθμούς του σώματος circadian, βιολογικές διαδικασίες που «ταξιδεύουν σε κύκλους σε μία ημέρα.» Ο κύκλος του ξυπνήματος- ύπνου είναι το πρώτο παράδειγμα. Συνεπώς, διαταραχές στο κύκλο ξυπνήματος-ύπνου μπορούν να είναι διασπαστικές. Αυτό είναι συγκεκριμένα αληθές αν το άτομο βασίζεται στα βαρβιτουρικά για να μπορέσει να κοιμηθεί και σε αμφεταμίνες για ερεθισμό κατά την διάρκεια της ημέρας.
Ο κύκλος των εμμήνων είναι και αυτός βιολογικός ρυθμός. Όποια γυναίκα έχει προβλήματα με τα έμμηνα, όπως σπασμοί, πονοκέφαλοι, μη λογική σκέψη, και έξαψη, μπορεί να έχει μία δυσμενή επιρροή σε συναισθηματικές διαθέσεις. Γενικά μπορούμε να πούμε ό,τι, ότι επεμβαίνει με τις λειτουργίες του σώματος μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις στις διαθέσεις.
Το φως της ημέρας επίσης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην διάθεση. Σε μερικούς ανθρώπους πιο πολύ στα βόρεια κράτη, μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματική ευφορία το καλοκαίρι και κατάθλιψη τον χειμώνα.
Μερικές φορές ιδανικεύουμε μία κατάσταση ή ένα πρόσωπο, και προβάλλουμε τα δικά μας αισθήματα, περιμένοντας να έρθουν τα πράγματα όπως τα θέλουμε. Όταν βλέπουμε την πραγματικότητα ότι δεν είναι έτσι απογοητευόμαστε και νοιώθουμε ότι δεν αξίζουμε να ζούμε σε αυτή τη ζωή.
Μία άλλη αιτία είναι η πολωτική σκέψη. Για παράδειγμα ένα άτομο είναι τελείως «καλό» ή «κακό». Ένα αυτοκίνητο είναι ή «φανταστικό» ή «για τα σκουπίδια.»
Μπορούμε να πολεμήσουμε τις διακυμάνσεις με τις εξής στρατηγικές:
Να ελαττώσουμε την ένταση των διακυμάνσεων των διαθέσεων. Πρέπει να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τη συναισθηματική μας ζωή. Να λέμε στον εαυτόν μας «θα ελαττώσω, δεν θα εξαλείψω τις συναισθηματικές διακυμάνσεις». Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο θυμός γίνεται ερεθισμός, το άγχος γίνεται ήπιο και η κατάθλιψη γίνεται απογοήτευση.
Να βρούμε τρόπους να διεκδικήσουμε τα χαρακτηριστικά μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να αποφεύγουμε τις συναισθηματικές εκρήξεις . Αν καταπιέσουμε τον «αληθινό εαυτό μας» θα αισθανθούμε σαν να είμαστε σε ψυχολογική φυλακή. Και όταν είμαστε σε φυλακή τι θέλουμε να κάνουμε; Η απάντηση είναι να «βγούμε έξω». Αν βρούμε τρόπους να είμαστε έξω από τη φυλακή, δεν χρειάζεται να το σκάσουμε. Και έτσι θα υπονομεύσουμε τις τάσεις προς τη μανία ή υπομανία.
Να ζούμε κανονική ζωή. Να έχουμε κανονικές συνήθειες ύπνου, φαγητού, δουλειάς και αναψυχής. Αυτό θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε τους circadian και άλλους βιολογικούς ρυθμούς.
Οι γυναίκες που έχουν πρόβλημα με τα έμμηνα, πρέπει να σχεδιάσουν την ημέρα τους και να ελαφρύνουν το φορτίο τους όσο μπορούν. Πρέπει να χαλαρώνουν και να προσπαθούν να ελαττώσουν το άγχος.
Αν υποφέρουμε από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να χρειαζόμαστε περισσότερο ήλιο. Οπότε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν ο ήλιος είναι στη μέση του ουρανού μπορούμε να παίρνουμε ένα περίπατο δεκαπέντε ως είκοσι λεπτών.
Να αποφεύγουμε να ιδανικεύουμε άλλα άτομα,κατάκτηση ή ευκαιρία και να προσπαθούμε να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά. Δεν πρέπει να προβάλλουμε τις φαντασίες και τις επιθυμίες μας σε αυτά τα πράγματα.
Να αντικρούσουμε τις πολωτικές σκέψεις . Να λέμε στον εαυτό μας «Απλοποιώ τα πράγματα και βλέπω μόνο δύο κατηγορίες» η πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι.
Αν οι διακυμάνσεις στις διαθέσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν από εμάς το πιο πιθανό είναι τα συμπτώματα των διακυμάνσεων να χειροτερέψουν. Τότε θα πρέπει να πάμε σε ένα ειδικό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε το πρόβλημα.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!