Η σύγχρονη ζωή και προπαντός στις πόλεις δημιουργεί στους ανθρώπους άγχος. Το άγχος όμως συγκεκριμένα διαιρείται σε μερικές υποκατηγορίες όπως ο πανικός, οι φοβίες κ.λ.π. Η ιδεοληψία και ο ψυχαναγκασμός ανήκουν σε μία από αυτές τις κατηγορίες. Τι είναι όμως ιδεοληψία και ψυχαναγκασμός;
Ιδεοληψία είναι μία ιδέα που εισβάλλει στο μυαλό κάποιου, που φαίνεται να είναι μη λογική σε αυτόν που έχει αυτή τη σκέψη ή σε κάποιον άλλον που παρατηρεί αυτό το γεγονός. Συνήθως το περιεχόμενο υποδεικνύει την πιθανότητα κινδύνου, απώλειας ή ρίσκου. Επομένως το άτομο νιώθει άγχος.
Ψυχαναγκασμός είναι μία ψυχική κατάσταση, που μπορεί να μειώσει το άγχος που συνδέεται με την ιδεοληψία. Π.χ κάποιος μπορεί να πλένει συνέχεια τα χέρια του κάθε φορά που πιάνει το χερούλι της πόρτας.
Αν ένα άτομο υποφέρει από ιδεοληψία και ψυχαναγκασμό και αν οι ιδέες και οι πράξεις κάνουν το άτομο να υποφέρει, τότε λέμε ότι το άτομο έχει ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση. Ωστόσο πρέπει να τη διαχωρίσουμε από τις ιδεοψυχαναγκαστικές τάσεις που είναι συγκριτικά πιο ήπιας μορφής.
Τα συμπτώματα των ιδεοψυχαναγκαστικών τάσεων ή ιδεοψυχαναγκαστικής νεύρωσης είναι τα ακόλουθα:
1.Επεισοδιακό άγχος, που προκαλείται από μία ιδεοληψία που φαίνεται ότι υποδεικνύει τον κίνδυνο.
2.Επεισοδιακή κατάθλιψη, όπου το θύμα ιδεοληψιών και ψυχαναγκασμών νιώθει αβοήθητο στην αντιμετώπιση ψυχολογικών δυσκολιών.
3.Πίστη στα μάγια. Με την πίστη στα μάγια το άτομο καταφεύγει στις πρωτόγονες προσπάθειες του ανθρώπου να δώσει λύση στην ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση. Αυτό γίνεται όταν το άτομο έχει χάσει την πίστη του στην επιστήμη ή στην παραδοσιακή θρησκεία.
4.Μυστική συμπεριφορά. Εδώ το άτομο επειδή ντρέπεται για τα συμπτώματα που έχει, προσπαθεί να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο από ό,τι είναι. Ωστόσο αυτή η συμπεριφορά το κάνει να νιώθει ψεύτικο.
5.Ανικανότητα ελέγχου συμπεριφοράς. Το άτομο προσπαθεί να ελέγξει τις ιδεοληψίες και τον ψυχαναγκασμό αλλά αποτυχαίνει. Η αποτυχία αυτή τού προκαλεί το αίσθημα ότι έχει χάσει τελείως τον έλεγχο.
Μερικές φορές λόγω του ψυχαναγκασμού μπορεί να μας πάρει «πολύ χρόνο» να κάνουμε μερικά πράγματα. Μπορεί να χρειαστεί να ελέγξουμε την πόρτα 8 φορές πριν φύγουμε από το σπίτι, να βγάλουμε τη μπλούζα μας και να τη φορέσουμε αρκετές φορές κ.λ.π. Ο ψυχαναγκασμός μπορεί να θεωρηθεί όπως οι προσωπικές προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Οι προλήψεις όπως ο ψυχαναγκασμός είναι μη λογικές σκέψεις, χρησιμοποιούν τη μαγεία και υπάρχουν για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο. Επομένως οι προλήψεις και ο ψυχαναγκασμός είναι εκφράσεις της βασικής ανάγκης να ελέγξουμε γεγονότα και να μειώσουμε το άγχος όταν νιώθουμε αβοήθητοι.
Η ιδεοληψία μπορεί να προκαλείται από απωθημένες επιθυμίες. Συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα που έχουν υποφέρει συναισθηματικά κατά την παιδική ηλικία και σε άτομα που ζουν μία συμβατική ηθικά ζωή. Ο σκοπός των ψυχαναγκαστικών πράξεων είναι να μειώσουν το άγχος δια μέσου μαγείας. Αν οι συγκρούσεις παραμένουν η ιδεοληψία και ο ψυχαναγκασμός επαναλαμβάνονται. Μερικές φορές όταν κάνουμε μία ψυχαναγκαστική πράξη όπως το πλύσιμο των χεριών αυτή η πράξη μειώνει το άγχος. Η μείωση του άγχους τείνει να ενισχύει αυτή την συγκεκριμένη συμπεριφορά.
Άλλος παράγοντας που προκαλεί την ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση είναι η έλλειψη θρησκευτικής πίστης. Το άγχος σε κάποιο βαθμό μειώνεται όταν κάποιος πιστεύει στο θεό. Το άτομο που δεν πιστεύει στην θρησκεία χρησιμοποιεί τις δικές του δυνάμεις. Αν οι δικές του δυνάμεις δεν είναι τόσο καλές τότε χρησιμοποιεί την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σαν ένα υποκατάστατο θρησκείας που όμως δεν είναι και τόσο ικανοποιητικό. Άλλος παράγοντας που προκαλεί την ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση είναι κάποιες φορές η δραστήρια φαντασία. Άνθρωποι που έχουν μεγάλη φαντασία μπορούν να δουν μελλοντικές καταστροφές στο μυαλό τους σαν έργο του κινηματογράφου.
Τελικά υπάρχει η πιθανότητα ότι η εγκεφαλική δυσλειτουργία μπορεί να προκαλεί την ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση. Έρευνες στην Αμερική από την γιατρό και ερευνήτρια Judith L Rapoport παρουσιάζουν αποδείξεις που υπονοούν ότι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι το πρώτο ξαδέλφι με την αρρώστια του Πάρκινσον.
Αν υποφέρουμε από την ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση μπορούμε να ακολουθήσουμε τις κάτωθι στρατηγικές.
1. Να έχουμε ένα ημερολόγιο σκέψεων και αντιδράσεων. Να γράψουμε την ιδεοληψία και μετά να κάνουμε μία ανάλυση το τι σημαίνει. Ενόραση ακόμη και μερική, στα υποσυνείδητα κίνητρά μας μπορεί να μας ανακουφίσει κάπως.
2.Να μην προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την ιδεοληψία και τον ψυχαναγκασμό με κατά μέτωπο επίθεση. Όσο πιο πολύ πολεμάμε αυτές τις ιδέες και πράξεις τόσο περισσότερο ισχυρές θα γίνονται με αποτέλεσμα να νιώθουμε απογοητευμένοι. Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται με επιτήδειο πλάγιο τρόπο.
3.Να κάνουμε αρνητική εξάσκηση δηλαδή να παράγουμε το πρόβλημα με τη θέλησή μας. Επαναλαμβανόμενη εκούσια εξάσκηση αδυνατίζει την ακούσια δύναμη της ιδεοληψίας και ψυχαναγκασμού.
4.Να γράψουμε δημιουργικές εκθέσεις . Οι εκθέσεις αυτές μπορούν να έχουν στοιχεία φαντασίας και τρόμου. Εδώ όμως ελέγχουμε τις αρνητικές εικόνες και με αυτόν το τρόπο μπορούμε να τις απευαισθητοποιήσουμε.
5. Πρέπει να φέρουμε σε επαφή τον εαυτό μας με τις θρησκευτικές παραδόσεις. Η ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση είναι ένα είδος ιδιωτικής θρησκείας που βασίζεται στις προλήψεις και στην πρωτόγονη μαγεία. Μία παραδοσιακή άποψη με πιο δυνατή φιλοσοφική προσέγγιση μπορεί να μας υποστηρίξει συναισθηματικά καλύτερα.
6. Πρέπει να προσέξουμε τη διατροφή μας. Στην περίπτωση της εγκεφαλικής δυσλειτουργίας πρέπει να πίνουμε αρκετό γάλα και να τρώμε φρούτα, λαχανικά και μπανάνες. Πρέπει να προσέχουμε αν παίρνουμε βιταμίνες εκτός από τις τροφές δηλαδή ταμπλέτες κ.λ.π. Υπερβολικές δόσεις τέτοιων βιταμινών μπορεί να είναι τοξικές. Για αυτό ο καλύτερος τρόπος είναι μία ισορροπημένη διατροφή.
Η ιδέοψυχαναγκαστική νεύρωση είναι μία πάθηση που εισβάλλει στο μυαλό μας απροσδόκητα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτή την πάθηση είναι ο φόβος που μας δημιουργείται και μας παραλύει κάθε κίνηση. Όσο παράξενο και αν φαίνεται δεν είναι τόσο τρομερό όσο νομίζουμε. Με την κατάλληλη αντιμετώπιση από ένα ειδικό η πάθηση υποχωρεί και το άτομο μετά μπορεί να απολαύσει τη ζωή του.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!