Όλοι έχουμε γευτεί την ανία, πολλές φορές έχουμε βρει τον εαυτό μας να βαριέται τους πάντες και τα πάντα. Τι είναι όμως η ανία; Η ανία χαρακτηρίζεται από δυσαρέσκεια και έλλειψη ενδιαφέροντος. Η σωματική διέγερση είναι χαμηλή και οποιοδήποτε αίσθημα συγκίνησης λείπει εντελώς. Η ανία μπορεί να χωρισθεί σε δύο κατηγορίες, την περιστασιακή και τη χρόνια. Η περιστασιακή ανία είναι συγκεκριμένη και είναι η ανία που αισθανόμαστε όταν βαριόμαστε να κάνουμε κάτι, ή να πάμε κάπου, ή να βαριόμαστε να είμαστε με κάποιο άτομο.
Η χρόνια είναι παθολογική και καταστροφική. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτή την ανία έχουν την τάση να βαριούνται να είναι με ανθρώπους που είναι πολύ σημαντικοί στη ζωή τους όπως οι σύντροφοι τους, οι γονείς, και τα παιδιά τους. Επίσης τείνουν να αισθάνονται ανία με τις καθημερινές τους ρουτίνες και τα επαγγέλματά τους.
Μερικά συμπτώματα της ανίας είναι:
Υπνηλία ή ύπνος, (συνήθως οι άνθρωποι με ανία κοιμούνται δέκα με δώδεκα ώρες), κούραση (τόσο πολύ, που το άτομο την έχει, υποψιάζεται ότι έχει μία αρρώστια), κατάθλιψη, έλλειψη δέσμευσης σε στόχους και προγραμματισμό, ματαιοδοξία και απασχόληση με ρομαντικές ή ηρωικές φαντασίες. Οι αιτίες που προκαλούν την ανία είναι:
Έλλειψη ποικιλίας. Αν βλέπουμε τη ζωή μας να διακρίνεται από ένα ίδιο μονότονο ρυθμό τότε τείνουμε να βαριόμαστε.
Μεγάλη εξυπνάδα. Μερικοί άνθρωποι που είναι πολύ έξυπνοι τείνουν να βαριούνται εύκολα, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να βγουν πιο γρήγορα από τους άλλους από την ανία.
Το φαινόμενο «πάρα πολύ, πολύ γρήγορα». Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται στους ανθρώπους που τα έχουν όλα στη ζωή τους πάρα πολύ γρήγορα. Τα καλά πράγματα στη ζωή αυτών των ανθρώπων αποκτιούνται χωρίς κόπο και έτσι μαθαίνουν τίποτα να μην τους ευχαριστεί στη ζωή. Μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ξεπεράσει την ανία με τις εξής στρατηγικές:
Να έχουμε πιο συχνές και κανονικές αλλαγές στη ζωή. Αν βλέπουμε τα πράγματα να αποτελματώνονται, να προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα που δεν τα έχουμε κάνει για χρόνια, όπως να πάμε για διακοπές, ή να πάμε σε ένα μαγαζί που δεν έχουμε πάει ποτέ να ψωνίσουμε κ.λ.π.
Να κάνουμε κάτι σημαντικό. Η ζωή μας δεν πρέπει να μας φαίνεται μία ατέλειωτη ρουτίνα χωρίς σκοπό και σημασία. Να ανακαλύψουμε ξανά σημασία στη δουλειά μας ή μπορεί να αλλάξουμε μία δουλειά. Μπορεί να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σαν εθελοντές σε κάποια υπηρεσία.
Να μάθουμε κάτι καινούργιο. Παρακολουθώντας ένα σεμινάριο ή όποια άλλη δραστηριότητα, η οποία θα μας δώσει διαφορετικές ιδέες και θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την ανία.
Να πάμε στο κινηματογράφο με ένα παιδί. Η εμπειρία να δούμε το έργο όπως το βλέπει το παιδί, μας βοηθά να ξεπεράσουμε την ανία.
Να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας με εποικοδομητικό δημιουργικό τρόπο. Αντί να χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας με καταστρεπτικό τρόπο πρέπει να χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας με ένα τρόπο, που μας ευχαριστεί αρκετά, αρκεί να μπορούμε να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Το άτομο με υγιή προσωπικότητα πάντα ξέρει να κάνει αυτή τη διάκριση.
Να αναγνωρίσουμε ότι τα αισθήματα πάνε και έρχονται. Μερική ανία είναι φυσική. Πρέπει να μάθουμε να την ανεχόμαστε. Άμα κάνουμε τις καθημερινές δραστηριότητες θα δούμε ότι η ανία θα υποχωρήσει.
Να σκεφθούμε την ανία να έρχεται από το παιδί, που έχουμε μέσα στη ψυχή μας. Ας φαντασθούμε ότι είμαστε γονείς ενός παιδιού, που μας λέει ότι βαριέται. «Βαριέμαι . Δεν έχω όρεξη να κάνω τίποτα». Πώς θα απαντούσαμε; Ας εφαρμόσουμε την απάντηση στον εαυτό μας.
Όταν βαριόμαστε δεν πρέπει να καθόμαστε και να κοιτάμε. Το πιο καλύτερο, που πρέπει να κάνουμε είναι να μη στεκόμαστε ακίνητοι. Μπορούμε να περπατούμε να καθαρίσουμε το πάτωμα κ.λ.π. Όταν είμαστε σε κίνηση είναι πιο δύσκολο να βαρεθούμε.
Να χρησιμοποιήσουμε την εξυπνάδα μας. Αν καταλάβουμε ότι έχουμε χρησιμοποιήσει την εξυπνάδα μας καταστροφικά, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε εποικοδομητικά. Για παράδειγμα γράφουμε σε μία λίστα αρκετές στρατηγικές και από αυτές διαλέγουμε όσες που μπορούν να μας βοηθήσουν καλύτερα.
Η ανία είναι μία από τις «αρρώστιες» της σύγχρονης κοινωνίας μας. Οι συμβουλές πολλές φορές αγνοούνται και οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ανία. Άμα κάποιος έχει χρόνια ανία είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει να συνεχίζει να ζει έτσι. Το καλύτερο θα ήταν να πάει σε ένα ειδικό να τον βοηθήσει να αλλάξει κατεύθυνση στη ζωή του.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!