Όταν είστε γονέας και μαθαίνετε ότι έχετε καρκίνο είναι μια δύσκολη εμπειρία. Μετά τη διάγνωση του καρκίνου μπορεί να αισθάνεστε ανήσυχοι, φοβισμένοι ή συγκλονισμένοι και αναρωτιέστε πώς μπορείτε ν’ αντιμετωπίσετε τις επόμενες ημέρες.
Αβεβαιότητα.
Μια από τις σκληρότερες προκλήσεις με τον καρκίνο είναι η αβεβαιότητα. Δεν είναι εύκολο να δεχτείτε ότι ποτέ δεν ξέρετε τι ακριβώς αποτελέσματα θα έχετε με τη θεραπεία. Όσα περισσότερα γνωρίζετε για την ασθένειά σας, τόσο καλύτερα θα είστε σε θέση ν’ αντιμετωπίσετε αυτήν την αβεβαιότητα τουλάχιστον εν μέρει. Ο καρκίνος αλλάζει πολύ, κάποιους προσωρινά, άλλους για πάντα. Αυτές οι αλλαγές δεν επηρεάζουν μόνο τον εαυτό σας, αλλά και την οικογένειά σας και την σχέση με τους άλλους. Πρέπει να έχετε υπομονή και εμπιστοσύνη, κάθε αλλαγή παίρνει χρόνο και κάθε οικογένεια έχει το δικό της ρυθμό για να το πράξει. Μην πιέζεστε. Πάρτε τον χρόνο που χρειάζεστε για να βρείτε το δρόμο σας γύρω από την κατάσταση. Μερικές φορές μπορεί να χάσετε την υπομονή και την αυτοπεποίθηση προπαντός όταν είστε σοβαρά άρρωστοι. Να γνωρίζετε ότι οι εξελίξεις συχνά δεν προχωράνε ευθεία. Μερικές μέρες μπορεί να είστε σίγουροι, άλλες απελπισμένοι και αποθαρρυμένοι. Είναι πολύ πιθανό εσείς, ο σύντροφός σας και τα παιδιά να είστε πάντα σε διαφορετικά σημεία. Ζώντας με την αβεβαιότητα θα υπάρχουν πάντα στιγμές που δε θα ξέρετε πώς να προχωρήσετε μπροστά. Είναι δύσκολο να το αντέξετε. Κοιτάξτε μαζί για τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να συμφιλιώσετε τις διαφορετικές ανάγκες για απομόνωση και εγγύτητα. Προϋπόθεση γι ‘ αυτό είναι να μιλάτε ανοικτά ο ένας στον άλλο, ν’ ακούτε ο ένας τον άλλον και να λέτε ο ένας στον άλλο τι χρειάζεστε. Ο καρκίνος προκαλεί σωματικές αλλαγές που συχνά αλλάζουν και την εμφάνιση. Οι γυναίκες ιδιαίτερα υποφέρουν, όταν αυξήσουν ή χάσουν βάρος απότομα ή χάσουν τα μαλλιά τους, για να μην αναφέρουμε μακροχρόνιες αλλαγές, όπως η απώλεια ενός μαστού. Τα παιδιά σας μπορεί να ντρέπονται γι ‘ αυτές τις αλλαγές αν αλλάξετε ορατά. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα εξάνθημα ή χάσετε τα μαλλιά σας ως παρενέργεια ενός φαρμάκου. Αλλά μπορούν να μάθουν να τις αντιμετωπίζουν.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Προσπαθήστε ν’ αποκτήσετε όσες βασικές, χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διάγνωση του καρκίνου που χρειάζεστε για να πάρετε αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα σας.
Καταγράψτε τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας εκ των προτέρων και να ενσωματώσετε στο μυαλό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:
Τι είδους καρκίνος έχετε; Πού είναι ο καρκίνος; Έχει εξαπλωθεί; Μπορεί να θεραπευτεί ο καρκίνος σας; Ποια είναι η πιθανότητα να θεραπευτεί ο καρκίνος σας; Ποια άλλα τεστ ή άλλες διαδικασίες χρειάζεστε; Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας σας; Πώς θα σας ωφελήσει η θεραπεία; Τι μπορείτε να περιμένετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας; Ποιες είναι οι παρενέργειες της θεραπείας; Πότε να καλέσετε τον γιατρό; Τι μπορείτε να κάνετε για ν’ αποτρέψετε τον καρκίνο από την υποτροπή; Πόσο πιθανόν να έχουν καρκίνο τα παιδιά σας ή άλλα μέλη της οικογένειάς σας;
Μπορεί επίσης να θέλετε να σκεφτείτε πόσο πολύ θέλετε να μάθετε για τον καρκίνο που έχετε. Μερικοί άνθρωποι θέλουν όλα τα γεγονότα και τις λεπτομέρειες, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πολύ στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Άλλοι προτιμούν να μάθουν τα βασικά και ν’ αφήσουν λεπτομέρειες και αποφάσεις στους γιατρούς τους. Σκεφτείτε ποια προσέγγιση λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Αφήστε την γιατρό σας να ξέρει τι προτιμάτε.
Διατηρήστε τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές.
Διατηρήστε την ειλικρινή, επικοινωνία με τους αγαπημένους σας, τους γιατρούς τα παιδιά και άλλους μετά τη διάγνωση του καρκίνου . Μπορεί να αισθανθείτε ιδιαίτερα απομονωμένοι αν οι άνθρωποι προσπαθήσουν να σας προστατεύσουν από τα κακά νέα ή αν προσπαθήσετε να βάλετε ένα ισχυρό «συναισθηματικό τοίχο «μεταξύ των άλλων. Αν εσείς και οι άλλοι εκφράσετε τα συναισθήματά σας ειλικρινά, μπορείτε όλοι ν’ αποκτήσετε δύναμη ο ένας από τον άλλο.
Πρόβλεψη πιθανών φυσικών αλλαγών.
Μετά τη διάγνωση του καρκίνου και πριν αρχίσετε θεραπεία είναι η καλύτερη στιγμή να προγραμματίσετε για αλλαγές. Προετοιμαστείτε τώρα για να μπορέσετε να τα καταφέρετε αργότερα.
Ρωτήστε τον γιατρό σας τι αλλαγές θα πρέπει να προβλέψετε; Εάν τα φάρμακα θα προκαλέσουν τριχόπτωση, οι συμβουλές από ειδικούς της εικόνας σχετικά με τα ρούχα, το μακιγιάζ, τις περούκες και τα μαλλιά μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο άνετα και ελκυστικά;
Τα ασφαλιστικά ταμεία κάποιες φορές βοηθούν στην πληρωμή για περούκες, προθέσεις και άλλες προσαρμόσιμες συσκευές. Τα μέλη των ομάδων υποστήριξης του καρκίνου μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε αυτόν τον τομέα και μπορούν να παρέχουν συμβουλές που έχουν βοηθήσει και άλλους. Επίσης, εξετάστε πώς η θεραπεία θα επηρεάσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες; Ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορείτε ν’ αναμένετε να συνεχίσετε την κανονική ρουτίνα σας. Μπορεί να χρειαστεί να περάσετε χρόνο στο νοσοκομείο ή να έχετε συχνές ιατρικές συναντήσεις. Εάν η θεραπεία σας απαιτεί άδεια απουσίας από τα κανονικά καθήκοντά σας, κάντε ρυθμίσεις για αυτό.
Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Φροντίζετε τον εαυτό σας όποια και αν είναι η κατάστασή σας, η φροντίδα του εαυτού σας και η αρκετή υποστήριξη θα σας βοηθήσει ν’ αντιμετωπίσετε την αρρώστια. Η αρκετή ανάπαυση είναι σημαντική, καθώς το σώμα σας καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από την συνηθισμένη όταν αντιμετωπίζετε τη θεραπεία ή/και το στρες. Η ανάπαυση δίνει χρόνο στο σώμα σας ν’ ανακάμψει. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε αρκετά. Ακόμα κι αν δεν έχετε όρεξη, προσπαθήστε να φάτε υγιεινά αν μπορείτε. Αυτό σας δίνει περισσότερη ενέργεια για να αισθανθείτε καλύτερα και να βελτιώσετε τη γενική υγεία σας. Δοκιμάστε να φάτε: άφθονα φρούτα και λαχανικά , περισσότερες τροφές υψηλών ινών περισσότερο κοτόπουλο και ψάρια , λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας , λιγότερο κορεσμένο κέικ, τυρί, κλπ) Είναι καλό να είστε σωματικά ενεργοί. Ακόμη και απλές σύντομες βόλτες μπορούν μερικές φορές να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε λιγότερο στρεσαρισμένοι και να κοιμηθείτε καλύτερα.
Εξετάστε τους στόχους και τις προτεραιότητές σας.
Προσδιορίστε τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή σας. Βρείτε χρόνο για τις δραστηριότητες που είναι πιο σημαντικές για εσάς και να σας δώσουν το καλύτερο νόημα.
Αν χρειαστεί, προσπαθήστε να βρείτε ένα νέο άνοιγμα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας μαζί τους. Ο καρκίνος επηρεάζει όλες τις σχέσεις σας. Η επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και του φόβου που μπορεί να προκαλέσει ο καρκίνος.
Σκεφθείτε πώς η διάγνωσή σας θα επηρεάσει τα οικονομικά σας.
Πολλές απρόβλεπτες οικονομικές επιβαρύνσεις μπορούν να προκύψουν ως αποτέλεσμα της διάγνωσης του καρκίνου. Η θεραπεία σας μπορεί ν’ απαιτήσει χρόνο μακριά από την εργασία ή ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα μακριά από το σπίτι. Εξετάστε το πρόσθετο κόστος των φαρμάκων, ιατρικές συσκευές, ταξίδια για τη θεραπεία και τα τέλη στάθμευσης στο νοσοκομείο.
Ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσετε :
Ερωτήσεις για τα παιδιά σας.
Τα παιδιά θα μπορούσαν να σκεφτούν για παράδειγμα πώς άλλαξε η καθημερινότητά τους, από τότε που αρρώστησε η/ο μαμά/μπαμπάς: Τι τους λείπει περισσότερο; Τι θέλουν; Ποιος μπορεί να τους το δώσει;
Ερωτήσεις για σας ως γονιός.
Πώς άλλαξε η καθημερινότητα για τα παιδιά; Τι έχει αλλάξει για σας ως οικογένεια; Τι δεν μπορείτε πλέον να κάνετε αυτή την στιγμή; Τι νέα πράγματα μπορείτε να κάνετε αντί αυτού; Η αρρώστια άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τους άλλους; Πόσο ανοικτά μπορείτε να μιλήσετε για την ασθένεια; Νιώθετε την ανάγκη να μιλάτε πιο συχνά για την ασθένεια; Με ποιον; Υπάρχουν πράγματα που δεν τολμάτε ν’ απευθυνθείτε; Ποιά είναι αυτά? Θέλετε να κάνετε μια αλλαγή; Τι;
Ερωτήσεις για τον σύντροφό σας.
Μπορείτε να του πείτε ανοιχτά πώς είστε σε αυτή την κατάσταση; Θέλετε να του μιλήσετε περισσότερο ή λιγότερο για την ασθένεια; Τι σας διαφεύγει;
Ερωτήσεις σχετικά με τη σχέση σας:
Πώς άλλαξε η σχέση μας ως αποτέλεσμα της ασθένειας; Ποιες συγκρούσεις έχουν έρθει στην επιφάνεια ή πρόκειται να επανεμφανιστούν ως αποτέλεσμα της ασθένειας; Θα μπορούσε κάποιος να σας στηρίξει; Ποιος? Πώς αντιμετωπίσετε το θέμα της σεξουαλικότητας; Τι θα μπορούσατε ν’ αλλάξετε; Ποιες εμπειρίες σύνδεσης έχουν προστεθεί;
Αν δυσκολευτείτε να μιλήσετε για ορισμένα πράγματα, ή αν αισθάνεστε συγκλονισμένοι, η επαγγελματική υποστήριξη μπορεί να αποκαλύψει νέες δυνατότητες.
Ερωτήσεις σχετικά με τη δουλειά και ασφαλιστική κάλυψη.
Θα πρέπει να πάρετε ρεπό από τη δουλειά; Θα πρέπει οι φίλοι και η οικογένειά σας να πάρουν και αυτοί ρεπό από την εργασία τους για να είναι μαζί σας; Θα πληρώσει το ασφαλιστικό ταμείο σας για αυτές τις θεραπείες; Το ασφαλιστικό ταμείο σας θα καλύψει το κόστος των φαρμάκων; Πόσο θα είναι το κόστος σας; Εάν το ασφαλιστικό ταμείο δεν πληρώνει για τη θεραπεία σας, υπάρχουν προγράμματα βοήθειας που μπορούν να βοηθήσουν; Μπορείτε να δικαιούστε επιδόματα αναπηρίας; Πώς η διάγνωση επηρεάζει τη ζωής σας;
Μιλήστε με άλλους ανθρώπους με καρκίνο.
Μερικές φορές θα αισθάνεστε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν βιώσει μια διάγνωση του καρκίνου δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως πώς αισθάνεστε. Μπορεί να βοηθήσει να μιλήσετε σε ανθρώπους που βρίσκονται στην κατάστασή σας. Άλλοι επιζώντες του καρκίνου μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να σας δώσουν πληροφορίες για το τι μπορείτε ν’ αναμένετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Μπορεί να έχετε έναν φίλο ή συγγενή που έχει καρκίνο. Ή μπορείτε να συνδεθείτε με άλλους επιζώντες από τον καρκίνο μέσω ομάδων υποστήριξης. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σας για τον καρκίνο.
Στίγματα μάχης.
Κάποια παλιά στίγματα που σχετίζονται με τον καρκίνο εξακολουθούν να υπάρχουν. Ίσως οι φίλοι σας ν’ αναρωτιούνται αν ο καρκίνος σας είναι μεταδοτικός. Οι συνεργάτες μπορεί ν’ αμφιβάλλουν ότι είστε αρκετά υγιής για να κάνετε τη δουλειά σας, και κάποιοι μπορεί να παρασυρθούν από τον φόβο και να πουν το λάθος πράγμα. Πολλοί άνθρωποι θα έχουν ερωτήσεις και ανησυχίες.
Προσδιορίστε πώς θα αντιμετωπίσετε τις συμπεριφορές των άλλων προς εσάς. Σε γενικές εντολές, άλλοι θα πάρουν τις κατευθύνσεις τους από σένα. Θυμίστε σε φίλους ότι ακόμα και αν ο καρκίνος είναι ένα τρομακτικό κομμάτι της ζωής σας, δε θα πρέπει να τους κάνει να φοβούνται να είναι γύρω σας.
Αναπτύξτε τη δική σας στρατηγική αντιμετώπισης.
Ακριβώς όπως η θεραπεία του καρκίνου κάθε ατόμου είναι εξατομικευμένη, έτσι είναι και η στρατηγική αντιμετώπισης.
Ιδέες για να δοκιμάσετε:
Χαλάρωση
Χαλαρώστε κάνοντας ασκήσεις χαλάρωσης του άγχους.
Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας
Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας ειλικρινά με την οικογένεια, τους φίλους, έναν πνευματικό σύμβουλο ή έναν σύμβουλο.
Κρατήστε ένα ημερολόγιο
Κρατήστε ένα ημερολόγιο για να σας βοηθήσει να οργανώσετε τις σκέψεις σας, όταν είστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη απόφαση, αναφέρετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για κάθε επιλογή, βρείτε μια πηγή πνευματικής υποστήριξης, παραμερίστε το χρόνο για να είστε με τον εαυτό σας.
Παραμείνετε αναμεμιγμένοι με τις δραστηριότητες εργασίας και αναψυχής
Παραμείνετε αναμεμιγμένοι με τις δραστηριότητες εργασίας και αναψυχής όσο μπορείτε και προσπαθήστε να ξεπεράσετε τα προβλήματα που έχετε με την αυτοεκτίμησή σας. .
Αυτό που σας παρηγορεί σε δύσκολες στιγμές πριν από τη διάγνωση του καρκίνου σας είναι πιθανό να σας βοηθήσει να απαλύνει τις ανησυχίες σας , είτε πρόκειται για έναν στενό φίλο, ή μια αγαπημένη δραστηριότητα που φορτίζει τις μπαταρίες σας. Γυρίστε σε αυτές τις ανέσεις τώρα, αλλά και να είστε ανοιχτοί για να δοκιμάσετε νέες στρατηγικές αντιμετώπισης.
Αναφορές:
Wenn Eltern an Krebs erkranken Mit Kindern darüber reden.
Parents atteints de cancer : Comment en parler aux enfants ?
Talking to children and teenagers when an adult has cancer.Macmillan Cancer Support
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!