Όταν ένας γονέας έχει προσβληθεί από τον καρκίνο προκύπτει ένα μεγάλο δίλημμα για τους γονείς αν πρέπει να πουν στα παιδιά τους ότι ένας από τους γονείς έχει καρκίνο; Αναμφισβήτητα είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Πώς να πουν σε ένα παιδί ότι, ο μπαμπάς του ή η μαμά του έχει καρκίνο με την πιθανότητα ο γονέας του να το αποχαιρετήσει για πάντα από αυτό τον κόσμο. Γι αυτό, προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά από τον πόνο της πραγματικότητας κρύβοντάς τους την αλήθεια. Αυτή όμως δεν είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Συνήθως σύμφωνα με τους ειδήμονες, προκαλεί σοβαρά προβλήματα.
Τα παιδιά είναι τρομερά στην αντίληψη και σαν να έχουν κεραίες αισθάνονται, ακόμη και τα πολύ μικρά ότι κάτι δε πάει καλά, ακόμη και αν δεν τους το πουν άμεσα και στη συνέχεια ανησυχούν. Προσέχουν τις αλλαγές στην ατμόσφαιρα και τα ασυνήθιστα πήγαινε έλα . Αν νομίζετε ότι προστατεύετε τα παιδιά μέσω της σιωπής σας, κάνετε λάθος. Το να μην μιλάτε για το τι συμβαίνει, μπορεί να τα κάνετε να αισθάνονται ότι έχουν μείνει αποκλεισμένα, ότι οι άλλοι δε νοιάζονται για αυτά και μένουν μόνα με τους φόβους και τις φαντασιώσεις τους.
Κρύβοντάς τους την αλήθεια για τον καρκίνο μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα διότι τα παιδιά μπορούν να μάθουν πράγματα από την τηλεόραση, από άλλο πρόσωπο (παππούδες, συμμαθητές, τηλεφωνικές συνομιλίες, το διαδίκτυο, «κόμιξ» κλπ. Παίρνοντας όμως αυτές τις πληροφορίες δίνουν τις δικές τους λανθασμένες, ανακριβείς και διαστρεβλωμένες εξηγήσεις που μπορούν να είναι συχνά χειρότερες απ’ την αλήθεια με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε απομόνωση ή ακόμη και σε αίσθημα θυμού και ανασφάλειας που συνήθως προκαλούν σε αυτά ενοχές. Το κάθε παιδί μπορεί να σκεφτεί πράγματα όπως: «Ίσως δεν ήμουν αρκετά καλός» ή «η μαμά πάντα έλεγε ότι ο θόρυβος μου την αρρωσταίνει».
Αν δεν δώσετε στα παιδιά τις κατάλληλες πληροφορίες, οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει θα τα οδηγήσουν σε σκέψεις και συμπεριφορές που θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση τους με σας. Μπορεί να αναρωτιούνται αν μπορούν να εμπιστευτούν εσάς ή άλλους ενήλικες και να σας μιλήσουν για σημαντικά πράγματα. Επίσης σχηματίζουν τη χειρότερη εικόνα για το θέμα του καρκίνου χωρίς να έχουν καμία πληροφορία, πείθονται ότι είναι πολύ απαίσιο να μιλήσουν για αυτό το θέμα και ίσως να υιοθετήσουν το πιο λανθασμένο συμπέρασμα που μπορεί να αποβεί σε ακατάλληλο, βίαιο , τραυματικό και καταστροφικό αποτέλεσμα .
Έρευνες από ψυχολόγους έχουν επισημάνει ότι οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από αυτές τις καταστάσεις μπορούν να είναι : απώλεια εμπιστοσύνης στους γονείς και ενήλικες που εγγυώνται την ασφάλειά τους με κίνδυνο επιδείνωσης των σχέσεων γονέων-παιδιών, αύξηση ή επιμονή των ανησυχιών και των ερωτήσεων. Οι φανταστικές αναπαραστάσεις είναι συχνά πιο τρομακτικές από την πραγματικότητα, τα παιδιά δε μπορούν να βγάλουν νόημα από τα συναισθήματά τους και απ’ αυτά που ήδη γνωρίζουν χωρίς οι γονείς να το έχουν αντιληφθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ψυχολογικών διαταραχών όπως ( άγχος, κατάθλιψη διαταραχές συμπεριφοράς και σχέσεις με άλλα άτομα) .
Αν μιλήσετε ανοιχτά στα παιδιά σας, μπορείτε να αποφύγετε όλα αυτά τα προβλήματα. Συγκεκριμένα θα αισθάνονται πιο ασφαλή, λιγότερο ανήσυχα, πιο ελεύθερα να μιλήσουν, να μπορούν να κάνουν ερωτήσεις και να πουν πώς αισθάνονται. Θα υπάρχει μια εμπιστοσύνη μεταξύ σας δε θα αισθάνεστε ότι πρέπει να προσέχετε αυτό που λέτε όλη την ώρα. Το πιο πιθανό είναι να σας κάνει να νιώσετε πιο κοντά στα παιδιά σας, με αποτέλεσμα να υπάρχει αλληλοϋποστήριξη και να μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις που τους φέρνει η ζωή.
Και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε όλη την ώρα μήπως ακούσουν κάτι τυχαία που δεν προοριζόταν για τα αυτιά τους. Αυτό χαλαρώνει την κατάσταση για όλους, ο καρκίνος δεν είναι πια ένα θέμα ταμπού και εσείς και τα παιδιά σας αισθάνεστε συνδεδεμένοι. Αυτή η εγγύτητα δίνει σε όλη την οικογένεια τη δύναμη να αντιμετωπίσει το χρόνο της ασθένειας όσο το δυνατόν καλύτερα και να επεξεργαστεί τη δύσκολη κατάσταση.
Συνοψίζοντας, να θυμάστε ότι :
Οι φόβοι σας για το τι μπορεί να συμβεί είναι πιθανό να είναι πολύ χειρότεροι από την πραγματική κατάσταση.
Η αβεβαιότητα ή η μη γνώση μπορεί να είναι δυσκολότερη για τα παιδιά από το να αντιμετωπίσουν την αλήθεια.
Εάν στα παιδιά σας επιτρέπετε να γνωρίσουν την ασθένεια, μπορείτε να τα βοηθήσετε στη λύπη τους. Τα παιδιά μπορούν να χειριστούν την αλήθεια καλύτερα από ότι οι ενήλικοι συχνά θέλουν να πιστεύουν. Πάνω απ’ όλα, μπορούν να το χειριστούν καλύτερα απ’ τις διαθέσεις και τα συναισθήματα που δεν μπορούν να τα βάλουν σε μια τάξη.
Τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πράγματα που δεν είναι σωστά. Δεν καταλαβαίνουν τι κρύβεται πίσω από αυτό. Η σύγχυση της ασθένειας σηματοδοτεί ότι ο καρκίνος είναι πολύ απαίσιος για να μιλήσουν. Ο καρκίνος, πάνω απ ‘ όλα, τα κάνει επίσης λυπημένα.
Το πιο σημαντικό από όλα όμως ότι η ασθένειά σας μπορεί επίσης να είναι μια ευκαιρία στη ζωή των παιδιών σας μακροπρόθεσμα. Μαθαίνουν να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και καταπονήσεις της ζωής να συνδέονται στενά με τα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα αναπτύσσοντας έτσι τη ζεστασιά, το χιούμορ και την αυτοπεποίθηση που αργότερα θα τους είναι τόσο πολύτιμα στη ζωή τους.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!