ΠΩΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΘΟΥΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ.

Όταν είστε γονείς και το παιδί σας έχει καρκίνο προσπαθείτε ν’ ακολουθήσετε τι σας έχουν πει οι γιατροί και να διαχειριστείτε την κατάσταση του παιδιού. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, πρέπει να αντιμετωπίσετε μέσα σας και να λύσετε μερικά θέματα για να μπορέσετε ν’ αντέξετε καλύτερα τις δύσκολες συνθήκες που θα περάσετε δίπλα στο παιδί σας. Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν.

1. Προσανατολιστείτε με το τι θα κάνετε στην αρχή της θεραπείας.

Κατά αρχάς πρέπει να γνωρίσετε καλά τους γιατρούς και το προσωπικό που θα ασχολείται κάθε μέρα με το παιδί σας. Πρέπει να κατανοήσετε καλά τη θεραπεία για το παιδί σας. Ζητήστε δεύτερη γνώμη για την αρρώστια. Ρωτήστε το προσωπικό του νοσοκομείου για να μάθετε τι θα πρέπει να γνωρίζετε σαν γονείς ενός παιδιού που έχει καρκίνο είτε είναι στο σπίτι ή στο νοσοκομείο.

2. Επικεντρωθείτε σε θετικά χαρακτηριστικά.

Η παραμονή στο νοσοκομείο θα σας φέρει σε δύσκολες καταστάσεις και αντίξοες συνθήκες, Θα είναι μερικά πράγματα και κάποια που δε θα σας αρέσουν και θα σκέφτεστε ότι δε μπορείτε να τα αντέξετε. Δε μπορείτε να περάσετε όλο αυτό τον χρόνο προπαντός στο νοσοκομείο με την σκέψη ότι δε μπορείτε να αντέξετε αυτή την κατάσταση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ικανότητες και χαρίσματα τα οποία αγνοούσατε Σκεφτείτε ένα άτομο ή μια κατάσταση που δε θα σας αρέσει, βρείτε τουλάχιστον ένα ή δύο καλά πράγματα γι ‘ αυτή την περίπτωση και επικεντρωθείτε σ’ αυτά. Επικεντρωθείτε στα δικά σας θετικά γνωρίσματα επίσης!

3. Προσαρμοσθείτε σε αυτή την κατάσταση.

Είχατε τις δουλειές σας πιθανόν και άλλα παιδιά. Ξαφνικά προέκυψε αυτή η κατάσταση. Το παιδί σας χρειάζεται τη βοήθεια σας, για αυτό πρέπει να προσαρμοστείτε. Φτιάξτε ένα ωράριο και ακολουθήστε το. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να «στραγγιστεί» από κάποιες τοξικές ιδέες, όπως θα τα καταφέρω να φροντίσω το παιδί μου με αυτή τη φοβερή ασθένεια μόνος/η μου ή αν ζητήσω βοήθεια από κάποιο άλλο άτομο θα νομίσουν ότι δεν αξίζω τίποτα; Σκεφτείτε ότι το παιδί σας είναι το παν για εσάς.

4. Ψάξτε για υποστήριξη.

Όταν ζείτε την ασθένεια του παιδιού σας, πολλά συναισθήματα θα σας κατακλύσουν, όπως ο φόβος, ο πόνος, η θλίψη, αλλά και ο θυμός διότι εσείς και το παιδί σας είστε σε μιας κατάσταση που δεν επιλέξατε και υποβάλλεστε σε μια δοκιμασία που μπορεί να είναι ακόμη και ο θάνατος για το παιδί σας . Όλα αυτά τα αισθήματα είναι φυσιολογικά, δεν πρέπει να ντρέπεστε, αλλά πρέπει να έχετε κάποιον να τα πείτε, όπως στενοί φίλοι, ομάδες ομιλίας ενός συλλόγου ή ενός επαγγελματία. Η υποστηρικτική θεραπεία αποδεικνύεται συχνά να είναι πολύ ευεργετική.

5. Αποφύγετε την πολλή πίεση και υπερπροστατευτισμό .

Με το άγχος του καρκίνου που έχει πλήξει το παιδί σας γίνεστε πολύ άκαμπτοι και υπερπροστατευτικοί. Θα θέλατε να ελέγξατε τα πάντα: τη δίαιτά του, τα χόμπι του, τους χρόνους ανάπαυσης. Το πιέζετε αφόρητα. Επιπλέον, πάρα πολλή υποστήριξη δημιουργεί μια εξάρτηση που μπορεί να το αποδυναμώσει. Πρέπει να το εμπιστευτείτε. Το κλειδί είναι να είστε παρών όταν σας χρειάζεται και να είστε πιο διακριτικοί όταν είναι απαραίτητο να επέμβετε σε κάτι.

6. Αποφεύγετε να δίνετε διαταγές τύπου «φάει, βούλωσέ το. »

Ο καρκίνος επιβάλλει αρκετό πόνο, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να τα κάνετε χειρότερα. Είναι καλύτερα να μιλάτε, ν’ ακούτε το παιδί σας και να το καταλαβαίνετε. Μην συγχέετε τις ανάγκες σας με τις δικές του.

7. Ασχοληθείτε με το παιδί σας.

Σήμερα, είναι εύκολο να εγκαταλείψετε το παιδί σας μπροστά από μια οθόνη και ποτέ να μη παίζετε μαζί του. Ωστόσο, τα παιδιά χρειάζονται την προσοχή σας ακόμη και στα παιχνίδια τους. Παίξτε με το παιδί σας, εφεύρετε παιχνίδια και πάνω από όλα τραγουδήστε μαζί του.

8. Να είστε αισιόδοξοι.

Η απαισιοδοξία μεταδίδεται στο παιδί και το παιδί μπορεί να πιστέψει ότι και να κάνει θα πεθάνει, για αυτό η αισιοδοξία δε βοηθά μόνο εσάς, αλλά ενθαρρύνει και το παιδί να ελπίζει και να παλεύει για τη ζωή του. Ζήστε για τον σκοπό σας, γιατί έχετε ένα συγκριμένο σκοπό σ’ αυτή την στιγμή . Επίσης ζήστε για τα όνειρά σας . Εκτιμήστε ότι ο θεός σας έδωσε δύναμη και θάρρος να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση και πείτε στον εαυτό σας «ο θεός με έχει εδώ για να βοηθήσω το παιδί μου».

9. Μάθετε να κλαίτε ακόμα και αν είστε άνδρες .

Κανείς δε θα νομίσει ότι είστε λιγότερο άντρας όταν κλαίτε . Τα δάκρυα είναι ένα τεράστιο δώρο. Μας θυμίζουν ότι είμαστε άνθρωποι, ότι δεν είμαστε αναίσθητα «θηρία». Μπορούν επίσης να βοηθήσουν το σώμα να παράγει ενδορφίνη και να απελευθερώσει την ένταση και βαθιά αισθήματα που δεν έχουν εκφραστεί, βοηθώντας σας με αυτόν τον τρόπο και ν’ αναγνωρίσετε τον πόνο των άλλων.

10. Αποφύγετε την απομόνωση.

Μην απομονωθείτε, αν έχετε φίλους ή συγγενείς, καλέστε τους να σας κάνουν παρέα ή να σας βοηθήσουν. Οι φίλοι και οι συγγενείς μπορούν να σας βοηθήσουν: με τα άλλα παιδιά, σε διάφορες δουλειές και συναισθηματικά.

11. Κρατήστε τις ανησυχίες σας μέσα στη σωστή αναλογία.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε τη ζωή ή τον θάνατο, αλλά πολλές άλλες φορές μπορεί να εγκλωβισθείτε σε άλλα πράγματα που μπορείτε να αποφύγετε. Μην ανησυχείτε υπερβολικά, διότι η υπερβολική ανησυχία μειώνει την αντίστασή σας και την απόδοσή σας. Η προτεραιότητά σας πρέπει να είναι να ξεπεράσετε το πρόβλημα. Συγκεντρωθείτε σε τι έχετε και μπορείτε να κάνετε.

12. Αφήστε τον εαυτό σας ανοικτό στους άλλους.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας του παιδιού σας θα συναντήσετε ανθρώπους που θα έχουν την ανάγκη να δώσουν προπαντός ψυχικά, δεχθείτε το. Μην κτίζετε απροσπέλαστα τείχη, αφήστε την καλοσύνη και την αφοσίωση τόσο της οικογένειας και των φίλων όσων και των απόλυτων αγνώστων. Μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες της ζωής μας είναι να μαθαίνουμε να δεχόμαστε. Συχνά οι άνθρωποι θέλουν να δώσουν περισσότερα από όσα πρέπει να λάβετε. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να λάβετε όλα τα είδη της βοήθειας, είτε σωματικής είτε συναισθηματικής, άμεσης ή έμμεσης, με ευγνωμοσύνη και καλή διάθεση. Πρέπει επίσης να είστε έτοιμοι να αλληλεπιδράσετε με ευαισθησία με τους ανθρώπους που θέλουν να σας βοηθήσουν, αλλά δεν ξέρουν πώς. Μπορείτε ακόμη και να εφεύρετε τα πράγματα που μπορούν να κάνουν για σας! Όχι επειδή τα χρειάζεστε, αλλά επειδή αυτοί τα χρειάζονται.

13. Μην κλαίτε μπροστά στο παιδί σας.

Φορέστε τα καλύτερα ρούχα σας για να πάτε στο νοσοκομείο. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πόσο επηρεάζετε το περιβάλλον σας με τη διάθεσή σας ή τον τρόπο που φαίνεστε. Ο κανόνας εδώ είναι ότι στις ανθρώπινες σχέσεις αν είχατε μια κακή ημέρα δεν σημαίνει ότι άλλοι πρέπει να υποφέρουν. Το πρόσωπό σας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σαν τηλεόραση και ο καλύτερος τηλεθεατής είναι το παιδί σας, για αυτό έχει σημασία τι μηνύματα θα πάρει. Δεν είναι το ευκολότερο πράγμα που κάνετε, αλλά αν μπορείτε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας θα γίνετε πηγή δύναμης για σας και για εκείνους γύρω από σας .Προσπαθήστε, να χαμογελάσετε. Ένα χαμόγελο ακόμη και με το ζόρι παράγει την ενδορφίνη .

14.Κάντε ένα βήμα τη φορά.

Όταν οι στόχοι ή τα έργα σας φαίνονται πολύ μακριά, επικεντρωθείτε στο επόμενο βήμα. Αυτό είναι πολύ πιο εφικτό από το να προσπαθήσετε να επιτύχετε τον απώτερο στόχο, ο οποίος φαίνεται απόμακρος και αδύνατος να επιτευχθεί. Κάθε μέρα μπορεί να σκληρή, αλλά μπορεί να φανεί αφάνταστα βασανιστική άμα σκέπτεστε τον απώτερο σκοπό. Μην σκοτώνετε τον εαυτό σας με τις σκέψεις. Η σκέψη πρέπει να είναι, « θα είμαι με το παιδί μου σήμερα και θα κάνω ότι μου έχουν πει οι γιατροί». Επιτεύγματα επιτυγχάνονται μόνο με τη λήψη μικρών βημάτων και με μικρές και συνεπείς προσπάθειες, κάθε μέρα.

15. Να είστε «συνήγορος του παιδιού σας.»

Πότε μην ξεχάσετε ότι το παιδί είναι δικό σας και γνωρίζετε το παιδί καλύτερα από τον καθένα. Μπορεί το ιατρικό προσωπικό να είναι επικεφαλής, αν όμως κάποιες φορές πρέπει να βρεθείτε σε αντιπαράθεση με τους γιατρούς και νοσηλευτές σχετικά με τις αποφάσεις που γίνονται ή κάτι που δε φαίνεται σωστό, μη διστάσετε να μιλήστε, ακόμη και αν προσωρινά «σπάσετε κάποιων ή τα δικά σας νεύρα.»

16.Μην κρίνετε αργότερα τις αποφάσεις που πήρατε για να σώστε το παιδί σας.

Αφού εσείς είστε υπεύθυνοι, θα πάρετε πολλές από τις μεγάλες αποφάσεις με το σκεπτικό να σώσετε τη ζωή του παιδιού σας. Ό, τι κι αν αποφασίσετε, να ξέρετε ότι το κάνατε με τις καλύτερες πληροφορίες που είχατε εκείνη τη στιγμή. Μη βασανίζετε τον εαυτό σας αργότερα που θα έχουν αλλάξει οι πληροφορίες, ότι θα έπρεπε να είχατε αποφασίσει αλλιώς.

17. «Αγκαλιάστε τις νοσοκόμες σας.»

Οι γιατροί, είναι αυτοί που κάνουν και κατευθύνουν τη θεραπεία , αλλά οι νοσοκόμες είναι αυτές που θα είναι τις πιο πολλές ώρες μαζί σας. Συχνά θα είναι ο μεγαλύτερος «συνήγορος του παιδιού σας»όταν έχετε διαφορετική γνώμη σε μερικά πράγματα με τους γιατρούς. Πολλές μπορούν επίσης να σας υποστηρίξουν συναισθηματικά όταν ακριβώς εσείς και το παιδί σας είστε στο δωμάτιο του νοσοκομείου αργά τη νύχτα.

18. Είναι εντάξει να κάνετε λάθη.

Πολλές φορές στους ανθρώπους, τους αρέσει να έχουν στο μυαλό τους γονείς που προσέχουν ένα παιδί με μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια ως ήρωες. Μπορεί αυτή η γνώμη να κολακεύει μερικούς γονείς αλλά μπορεί να σας κάνει και μεγάλο κακό σαν γονείς στην ψυχολογία σας . Το καλύτερο σκεπτικό είναι, να είστε απλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε μια ασυνήθιστη κατάσταση. Θα κάνετε λάθη και μάλιστα πολλά. Όμως δεν πρέπει να τα «βάζετε με τον εαυτό σας». Θα πρέπει να βλέπετε τα λάθη σαν μια πυξίδα που θα σας κατευθύνει στον σωστό δρόμο και να είστε καλύτερα έτοιμοι στην επόμενη πρόκληση.

19. Η οικογένεια αντιμετωπίζει την ασθένεια από κοινού.

Η ανατροφή των παιδιών μια οικογένειας και η διατήρηση ενός ισχυρού γάμου προκαλεί αρκετό άγχος στην οικογένεια. Στην περίπτωση μιας οικογένειας που έχει ένα παιδί με διάγνωση του καρκίνου το άγχος φτάνει σε αδιανόητα επίπεδα. Όταν ένα παιδί έχει μια ασθένεια, όλη η οικογένεια έχει την ασθένεια. Αφαιρεί προσωπικό χρόνο για εσάς και τον/την σύζυγό σας ώστε να ξεφύγετε από τα καθημερινά προβλήματα και να είστε ένα ζευγάρι, επίσης σας περιορίζει τον χρόνο που μπορείτε να έχετε με τ’ άλλα παιδιά σας, που συχνά χάνονται σ’ αυτή την αναστάτωση και χάνουν την προσοχή σας.

20. Ξανασκεφτείτε τους προσωπικούς στόχους σας.

Οι φιλοδοξίες σας θα τεθούν σε αναμονή, είτε είναι η μεγάλη προαγωγή που θέλατε, είτε το σπίτι που σκοπεύατε να πάρετε και κάνατε αποταμιεύσεις για αυτό, είτε άλλοι προσωπικοί στόχοι. Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητά σας είναι η υγεία του παιδιού σας και πρέπει να θέσετε τους στόχους σας σε αναμονή. Ωστόσο το κορμί σας μπορεί να μην συμφωνεί δηλαδή να είναι σ ‘ένταση. Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε κάνοντας ασκήσεις χαλάρωσης ή να μιλήσετε σε ψυχολόγο.

21. Να τρώτε υγιεινή τροφή.

Η αυξημένη πίεση και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου θα κάνουν τα φαγητά φαστφούντ επικίνδυνα βολικά. Επιπλέον, οι άνθρωποι νομίζουν ότι σου κάνουν χάρη στέλνοντας μπισκότα και κέικ. Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Πρέπει να παραμείνετε υγιείς για να είστε δυνατοί για το παιδί σας. Κρατήστε τα πρόχειρα φαγητά(junk food) μακριά σας, προσπαθήστε να τρώτε φρούτα και υγιεινά φαγητά αντί αυτών και να κοιμόμαστε όταν μπορείτε.

22. Εκδηλώστε τα συναισθήματά σας.

Οι περισσότεροι δε μπορούν να κατανοήσουν το άγχος που περνάτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας του παιδιού σας. Θα πρέπει ν ‘αποβάλλετε το άγχος από το σώμα σας διότι με αυτό τον τρόπο η μακροπρόθεσμη ψυχικής υγεία σας θα είναι καλύτερη. Αλλά μην το κάνετε μπροστά στο παιδί σας ή σε οποιοδήποτε άλλο παιδί που μάχεται για τη ζωή του. Πρέπει να δουν ότι είστε δυνατοί γι ‘ αυτούς, Θα πρέπει να βρείτε κάποιον που μπορείτε να μιλήσετε χωρίς να κρίνετε, είτε πρόκειται για το σύζυγό σας, ένα μέλος της οικογένειας ή φιλικό άτομο. Μ’ αυτό τον τρόπο μερικές φορές θα μπορέσετε να βγάλετε την ένταση που έχει συσσωρευτεί από τα συναισθήματα λόγω της δοκιμασίας που περνάτε με το παιδί σας. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κανείς δε θα σας καταλάβει πραγματικά αν δεν έχουν περάσει αυτό που περνάτε τώρα . Προσπαθήστε να βρείτε έναν άλλο γονέα του οποίου το παιδί είχε μια παρόμοια μάχη ή μια ομάδα υποστήριξης για να ενταχτείτε ή ένα ψυχολόγο. Σίγουρα θα σας κάνει καλό.

Όταν τελειώσει η θεραπεία δε θα έχετε ξεπεράσει ένα μεγάλο εμπόδιο και θα έχετε νικήσει μόνο το θάνατο, αλλά θα έχετε μάθει το μάθημα της ζωής σας, δηλαδή, να βλέπετε τη ζωή διαφορετικά, να είστε πιο πονετικοί και να αγωνίζεστε σε όλα τα πράγματα που θα σας συμβαίνουν στη ζωή. Βέβαια είναι κάποιοι άνθρωποι παρά όλο που έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα, ψυχολογικά είναι χειρότερα. Αυτοί είναι που έχουν υψώσει ένα απροσπέλαστο τείχος και δεν αφήνουν κανένα να πλησιάσει την ψυχή τους, ο φόβος και άλλα ψυχολογικά προβλήματα είναι μέσα τους από πριν, όπως ο αλκοολισμός, ναρκισσισμός, φοβίες κλπ.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!
Αναρτήθηκε στις 16/01/2019