Όταν είστε γονείς και μαθαίνετε ότι το παιδί σας έχει καρκίνο μετά το σοκ και τα άλλα αισθήματα που νιώθετε προκύπτει το δίλλημα αν πρέπει να το πείτε στο παιδί σας και αν ναι, πως; Πράγματι μιλώντας για τον καρκίνο με το παιδί σας αν το αποφασίσετε είναι ένα αποθαρρυντικό αλλά σημαντικό έργο.
Πρέπει να έχετε υπόψη ότι εσείς είστε που γνωρίζετε καλά το παιδί. Το παιδί εξαρτάται από σας για να μάθει χρήσιμες, ακριβείς και αληθείς πληροφορίες. Το παιδί σας θα μάθει πολλά από τον τόνο της φωνής σας και την έκφραση στο πρόσωπό σας, οπότε μείνετε ψύχραιμοι όταν μιλάτε στο παιδί σας. Προσπαθήστε να είστε τρυφεροί, και ειλικρινείς έτσι το παιδί σας να σας εμπιστεύεται.
Αυτό που θα του πείτε και με πόση λεπτομέρεια εξαρτάται από την ηλικία του, το στάδιο της ανάπτυξής του και από το τι μπορεί να καταλάβει. Τα παιδιά όλων των ηλικιών χρειάζονται σαφείς και απλές πληροφορίες που μπορούν να έχουν νόημα για αυτά. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις που ταιριάζουν στην ηλικία του παιδιού σας και το βαθμό κατανόησης. Είναι φυσικό να θέλετε να προστατεύσετε το παιδί σας από μια κατάσταση που είναι τρομακτική, αλλά πρέπει να είστε ειλικρινείς . Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, τα παιδιά από τη συμπεριφορά του περιβάλλοντός τους μπορούν να μαντέψουν ότι κάτι είναι λάθος. Είναι καλύτερα να τους εξηγήσετε τι συμβαίνει με έναν τρόπο που τους είναι κατανοητός. Οι πληροφορίες που μοιράζεστε με το παιδί σας εξαρτώνται από την ηλικία του. Πείτε στο παιδί σας πώς θα μπορούσε να το κάνει να αισθανθεί η θεραπεία και όταν κάτι πρόκειται να το βλάψει. Εξηγήστε ότι η ιατρική και οι επιθετικές θεραπείες έχουν βοηθήσει άλλα παιδιά. Η ειλικρίνεια έχει πολλά πλεονεκτήματα. Η ειλικρίνεια θα κάνει το παιδί σας να εμπιστευτεί εσάς και το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου. Τα παιδιά φοβούνται περισσότερο όταν δεν ξέρουν τι τους συμβαίνει ή γιατί όλοι ασχολούνται μαζί τους. Η ειλικρίνεια δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να έχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο και τη θεραπεία του. Αν τους κρύψουμε την αλήθεια, τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να καταλάβουν τι συμβαίνει. Μερικά έχουν χειρότερους φόβους από την πραγματικότητα. Αν τους πειτε γιατί υποβάλλονται σε θεραπεία (για παράδειγμα, γιατί παίρνουν φαρμακευτική αγωγή ή υποβάλλονται σε οσφυϊκή παρακέντηση), τα παιδιά είναι πιο πρόθυμα να συνεργαστούν ακόμα και όταν οι θεραπείες είναι ενοχλητικές. Η επίγνωση της ασθένειας και της θεραπείας τους μπορεί να δώσει στα παιδιά μια αίσθηση του ελέγχου σε μια στιγμή που αισθάνονται ότι τα πάντα είναι εκτός ελέγχου. Γνωρίζοντας τι έρχεται, τα παιδιά μπορούν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τη θεραπεία. Εάν προσποιήστε ότι όλα είναι καλά, το παιδί σας μπορεί να εγκλωβιστεί στις δικές του ανησυχίες. Μπορεί να μην σας πει πώς νιώθει ή τι χρειάζεται.
Ποιος πρέπει να το πει στο παιδί σας;
Πολλοί γονείς μαθαίνουν τη διάγνωση του παιδιού τους από το γιατρό την ίδια στιγμή που το παιδί δεν είναι παρών. Ωστόσο, αν αποφασίσετε να είστε αυτοί που θα το πείτε στο παιδί, ο γιατρός ή νοσοκόμα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι να πείτε και πώς να απαντήσετε στις ερωτήσεις του.
Πότε να το πείτε στο παιδί σας;
Το παιδί πρέπει να γνωρίζει το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εσάς και στο παιδί σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί σας πρέπει να ακούσει τα πάντα με τη μία.
Τι και πόσα θα πρέπει να πείτε στο παιδί σας;
Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει τα βασικά στοιχεία για την ασθένεια, τη θεραπεία και τι να περιμένει. Μπορεί να είναι δύσκολο για πολλά παιδιά να επεξεργασθούν πάρα πολλές λεπτομέρειες ή πληροφορίες που προσφέρονται με μεγάλη προσδοκία. Ξεκινήστε με λίγες πληροφορίες που μπορεί να καταλάβει το παιδί σας. Τα παιδιά χρησιμοποιούν συχνά τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχουν αφεθεί χωρίς απάντηση και δυστυχώς υπάρχει περίπτωση να φοβούνται το χειρότερο. Απαντώντας σε ερωτήσεις ειλικρινά και έχοντας συχνές συνομιλίες μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας. Λέγοντας ψέματα μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να είναι δύσπιστο προς εσάς ή στους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό.
Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν;
Τα παιδιά παίρνουν μηνύματα από τους γονείς τους όπως το ραντάρ , έτσι εάν μείνετε ήρεμοι και αισιόδοξοι, αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας. Δείξε την αγάπη σας. Σκεφτείτε για το πώς το παιδί σας και η οικογένειά σας έχει χειριστεί τις δύσκολες εποχές του παρελθόντος. Μερικά παιδιά αισθάνονται καλύτερα να μιλήσουν. Άλλα προτιμούν να ζωγραφίζουν, να γράφουν, να διασκεδάζουν με παιχνίδια ή να ακούνε μουσική.
Πώς θα μπορούσε να αντιδράσει το παιδί σας;
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Μερικά παιδιά ανησυχούν. Άλλα θυμώνουν ή είναι ακόμα, φοβισμένα ή προκλητικά . Ορισμένα εκφράζουν τα συναισθήματά τους με λέξεις, άλλα με δράσεις. Μερικά παιδιά επιστρέψουν σε συμπεριφορά νεότερης ηλικίας . Αυτές είναι φυσιολογικές αντιδράσεις στις αλλαγές στη ζωή που είναι εξοικειωμένα. Το πρόγραμμά τους, o τρόπος που βλέπουν και αισθάνονται, οι φιλίες τους, μπορούν να αλλάξουν. Να περιμένετε μερικές ημέρες να είναι πιο δύσκολες και άλλες ευκολότερες. Πείτε στο παιδί σας και βρείτε έναν τρόπο να του δείξετε, ότι θα είστε πάντα στο πλευρό του.
Πρακτικές συμβουλές για την ομιλία.
Αν διαπιστώσετε ότι δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε μια συνομιλία σχετικά με τον καρκίνο , μην τα χάνετε δεν είστε μια εξαίρεση. Συζητήστε τρόπους για να μιλήσετε με το παιδί σας. Είτε θέλετε να μιλήσετε με το παιδί σας για πρώτη φορά ή να επιστρέψετε σε θέματα που έχουν ήδη συζητηθεί, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να είναι χρήσιμες.
Επιλέξτε να μιλήσετε σε ώρα που είστε ήρεμοι, θα έχετε πρόβλημα όταν μιλάτε, εάν τα συναισθήματα, σας έχουν κυριεύσει. Επαναλάβετε αυτό που θέλετε οπωσδήποτε να πείτε κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας. Μην ασκείτε μεγάλη πίεση στον εαυτό σας για να έχετε μια τέλεια συζήτηση. Θα υπάρξουν και άλλες φορές για να μιλήσετε. Προσπαθήστε να συνοδεύεστε από κάποιον άλλο, αν η οικογένειά σας απαρτίζεται από δυο γονείς, βρείτε μια στιγμή που μπορείτε να είστε και οι δύο εκεί για να στηρίξετε το παιδί σας και να υποστηρίξει ο ένας τον άλλον. Εάν η οικογένειά σας είναι μονογονεϊκή, ζητήστε από κάποιον κοντινό στο περιβάλλον να είναι παρών την ίδια στιγμή με εσάς. Έτσι το παιδί σας θα ξέρει ότι και άλλοι ενήλικοι θα το υποστηρίζουν. Στη συζήτηση για τα συναισθήματά σας, είναι φυσιολογικό το παιδί να αισθάνεται άγχος, φόβο, θυμό ή ακόμη και χαρά, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο για αυτό να εκφράσει τέτοια συναισθήματα. Αν βάλετε λόγια στα δικά σας συναισθήματα, πες στο παιδί σου ότι είναι εντάξει να μιλά για τα δικά του συναισθήματα επίσης. Μπορείτε να πείτε, ‘ ‘ πραγματικά λυπάμαι και με πληγώνει τόσο πολύ που είσαι σε αυτή την κατάσταση και πρέπει να μείνεις στο νοσοκομείο. ‘ ‘
Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε το παιδί σας να ονομάσει τα συναισθήματά του π.χ μπορείτε να του πείτε “Φαίνεσαι πραγματικά θυμωμένος” και να του κάνετε ανοικτές ερωτήσεις όπως:
(“Πώς αισθάνεσαι να γνωρίζεις ότι θα έχεις μια εγχείρηση;”)
Δείξτε στο παιδί σας ότι θέλετε να ακούσετε και να του μιλήσετε ειλικρινά.
Καθησυχάστε το παιδί σας.
Πείτε στο παιδί σας ότι οι γιατροί έχουν ένα σχέδιο για να το βοηθήσουν να γίνει καλά και θα είστε εκεί για να το παρηγορήσετε. Ωστόσο αποφύγετε τις υποσχέσεις που δεν μπορείτε να κρατήσετε και τα ψέματα π.χ “ναι, η χημειοθεραπεία θα προκαλέσει δυσφορία για έναν ορισμένο
χρόνο, αλλά οι γιατροί πιστεύουν ότι θα κάνει τον καρκίνο σου να εξαφανιστεί. »ή «η βελόνα θα προκαλέσει ένα τσίμπημα, αλλά θα είναι πολύ σύντομο και εγώ θα είμαι εκεί μαζί σου. »
Ακολουθήστε τον ρυθμό του παιδιού σας.
Ρωτώντας ανοικτές ερωτήσεις όπως: «τι ξέρεις για τον καρκίνο;» θα έχετε μια καλύτερη ιδέα αυτό που το παιδί σας καταλαβαίνει. Διορθώστε τυχόν ανακριβείς πληροφορίες. Για να εξακριβώσετε τι θέλει να ξέρει για τον καρκίνο ή τη θεραπεία, ρωτήστε το. Έτσι θα καταλάβετε σε ποιο ρυθμό το παιδί σας θέλει να προχωρήσει.
Τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται ν’ απορροφήσουν μια μεγάλη ποσότητα πληροφοριών ταυτόχρονα. Για να μπορέσουν να καταλάβουν νέες πληροφορίες, χρειάζονται χρόνο για να αναλογιστούν τι έμαθαν. Πείτε στο παιδί σας ότι θα έχει πολλές ευκαιρίες για να μιλήσει και να κάνει ερωτήσεις. Αν αποφύγει ν’ απαντήσει ή αλλάξει το θέμα, μπορείτε να χρειαστείτε ένα διάλειμμα. Μπορείτε να συνεχίσετε την συζήτηση άλλη μέρα.
Προσέξτε τις ερωτήσεις των παιδιών όλων των ηλικιών, έχουν φόβους για τον καρκίνο.
Καθησυχάστε το παιδί σας ότι είναι εντάξει να κάνει ερωτήσεις . Μερικά παιδιά κάνουν ερωτήσεις αμέσως. Άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σκεφτούν τι τους έχουν πει. Μην ανησυχείτε αν δεν έχετε τις απαντήσεις. Μερικές φορές δεν υπάρχουν απαντήσεις.
Μπορείτε έπειτα να προσπαθήσετε να ανακαλύψετε τι αναγκάζει το παιδί σας να σας ρωτήσει εκείνη την ερώτηση ή να σας ρωτήσει εκείνη την ημέρα. Εδώ είναι μερικές ερωτήσεις που μπορεί να σα πει το παιδί και οι απαντήσεις που πρέπει να κάνετε:
Ερώτηση.
«Είναι δικό μου λάθος που έχω καρκίνο»;
Απάντηση
Τίποτα που εσείς ή κάποιος άλλος έχει: πει, κάνει, αγγίξει ή φάει, έχει προκαλέσει καρκίνο. Οι γιατροί δεν ξέρουν τι τον προκάλεσε, αλλά ξέρουν πώς να προσπαθήσουν να σε θεραπεύσουν.
Ερώτηση.
Μήπως κόλλησα τον καρκίνο από κάποιον άλλο;
Απάντηση
Ο καρκίνος δεν “κολλάει” κανέναν άλλο. Δεν είναι σαν κρύωμα. Σημαίνει επίσης ότι δεν μπορείτε να τον μεταδώσετε σε κάποιον άλλο.
Ερώτηση.
• Θα πεθάνω;
Απάντηση
Ελπίζουμε ότι το φάρμακο θα κάνει τον καρκίνο να εξαφανιστεί και δε θα πεθάνεις. Θα πεθάνουμε όλοι μια μέρα. Δεν ξέρουμε πότε, αλλά επιθυμούμε να πεθάνουμε όταν είμαστε πολύ γέροι.
Ερώτηση.
Θα πονέσω;
Απάντηση
Μερικές φορές θα πρέπει να σου τρυπήσουμε το σώμα για να σου πάρουμε αίμα ή να κάνουμε ενέσεις που προκαλούν πόνο. Μερικά φάρμακα μπορούν να σε κάνουν να νιώθεις χάλια και ίσως να υπάρξουν ημέρες που δε θα αισθανθείς καλά. Αλλά οι γιατροί και άλλοι άνθρωποι στο προσωπικό θα σε βοηθήσουν.
Όταν είστε γονείς είναι πολύ δύσκολο να πείτε στο παιδί σας ότι έχει καρκίνο και να απαντήστε στις ερωτήσεις που μπορεί να σας κατακλύσει το παιδί. Αλλά αν ακολουθήσετε όμως το παραπάνω πλαίσιο θα μπορέσετε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του παιδιού και σιγά-σιγά θα βρείτε και άλλες απαντήσεις που θα μπορέσουν να βοηθήσουν το παιδί να αντιμετωπίσει αυτή τη δοκιμασία στη ζωή του.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!