Στο παιδί η περισσότερη εγκεφαλική ωρίμανση εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου έτους της ζωής. Η μακροχρόνια νοσηλεία σε αυτή την περίοδο μπορεί να προκαλέσει έναν περιορισμό των εμπειριών που αποτρέπει το παιδί σχεδόν από όλες τις καθημερινές αισθητικοκινητικές διερευνητικές δραστηριότητες απαραίτητες στην ηλικία του. Ακόμη και για τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να συμβεί μια κατάσταση στέρησης που μπορεί να έχει συνέπειες για τη «μάθηση στο σχολείο και την ανάπτυξη της νοημοσύνης.
Ο καρκίνος όταν διαπιστώνεται σε αυτή την ηλικία μπορεί να αποτελέσει διακοπή της φυσιολογικής πορείας της λειτουργικής ανάπτυξης ενός παιδιού. Οι γιατροί προσπαθούν να γιατρέψουν τον καρκίνο με μεθόδους που ποικίλλουν από παιδί σε παιδί και από έναν τύπο καρκίνου σε άλλο. Τα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ενός παιδιού περιλαμβάνουν:
Το είδος του καρκίνου, σε ποιο μέρος του σώματος είναι ο καρκίνος, πόσο χρονών είναι το παιδί που αντιμετωπίζει τον καρκίνο, η γενική υγεία του παιδιού πριν από τον καρκίνο, η γενετική δομή του παιδιού (κληρονομικός κίνδυνος για ορισμένα προβλήματα υγείας) κλπ.
Ένα είδος καρκίνου στα παιδιά είναι η λευχαιμία. Συγκεκριμένες δυσκολίες μπορεί να παρατηρηθούν στην προσοχή και στις εκτελεστικές λειτουργίες στα παιδιά που επηρεάζονται από τη λευχαιμία και αντιμετωπίζονται με χημειοθεραπεία. Αυτές οι δυσκολίες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στα παιδιά όταν πάνε στο σχολείο.
Συχνά τέτοιες συνέπειες σε νευροψυχολογικό επίπεδο γίνονται εμφανείς μόνο αργά μετά το τέλος της θεραπείας.
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η μακροχρόνια θεραπεία με στεροειδή, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε στεροειδή ψύχωση, σε κακή διάθεση και σε προβλήματα συμπεριφοράς που με τη σειρά τους μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε γνωστικές και νευροψυχολογικές ανεπάρκειες προκαλώντας σημαντικές δυσκολίες που χρειάζονται επαγγελματική παρέμβαση για την αποκατάσταση τους.
Η χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία στον εγκέφαλο των παιδιών προκαλούν μαθησιακές δυσκολίες που συχνά ονομάζονται γνωστικές διαταραχές, συνήθως εμφανίζονται μέσα σε λίγα χρόνια θεραπείας. Συγκεκριμένα η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορούν να έχουν:
Χαμηλότερα αποτελέσματα IQ, τα οποία μπορούν να ποικίλλουν ανάλογα με την ένταση της θεραπείας, χαμηλότερα αποτελέσματα επιτευγμάτων στις ακαδημαϊκές εξετάσεις, προβλήματα με τη μνήμη και την προσοχή, φτωχό συντονισμό χεριών-ματιών και επιβράδυνση της ανάπτυξης με την πάροδο του χρόνου.
Οι μη λεκτικές δεξιότητες όπως τα μαθηματικά είναι πιθανότερο να επηρεαστούν από τις γλωσσικές δεξιότητες όπως η ανάγνωση ή η ορθογραφία, αλλά σχεδόν οποιαδήποτε περιοχή της ανάπτυξης εγκεφάλου μπορεί να επηρεαστεί.
Σε μία από τις μελέτες των ψυχολόγων Annarita Adduci and Geraldina Poggiτου το 2005 επιβεβαιώνεται η παρουσία της σχέσης μεταξύ γνωστικών ψυχολογικών προβλημάτων σε παιδιά και εφήβους με νεοπλασία CNS. Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι έφηβοι με καρκίνο έχουν μεγαλύτερη συχνότητα ψυχολογικών προβλημάτων και αντί-κοινωνικών συμπεριφορών που αυξάνονται σε σχέση με την ηλικία τους και εμφανίζεται πιο πολύ στους άνδρες. Το γνωστικό πρόβλημα φαίνεται πολύ πιο συχνό από όσο περνάει ο χρόνος από τη διάγνωση στην τελευταία θεραπεία. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η εφηβεία είναι μια περίοδος κρίσης της ανάπτυξης, ως εκ τούτου πολλά από τα συναφή προβλήματα μπορούν να προκύψουν από την ιδιαιτερότητα της ηλικίας.
Άλλες επιπτώσεις που μπορούν να παρουσιασθούν αργότερα μπορούν να είναι επιληπτικές κρίσεις, που μπορούν να εμφανιστούν ανάλογα με το είδος της θεραπείας που χρησιμοποιείται.
Θεραπείες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε άλλες επιδράσεις στο σώμα. Για παράδειγμα, η ακτινοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει μερικές φορές την υπόφυση, η οποία βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου και βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων πολλών ορμονών στο σώμα.
Τα συμπτώματα από την υπόφυση μπορούν να είναι: κόπωση, νωθρότητα, κακή όρεξη, αδιαφορία, αδιαλλαξία και δυσκοιλιότητα, που μπορούν να οφείλονται σε χαμηλά επίπεδα ορισμένων ορμονών.
Πιθανά γνωστικά προβλήματα περιλαμβάνουν:
Μειωμένη συνολική νοημοσύνη, μαθησιακές δυσκολίες, μειωμένο εύρος προσοχής και διαταραχές ελλειμματικής προσοχής, καθυστερημένη ανάπτυξη κοινωνικής και συναισθηματικής συμπεριφοράς, χαμηλότερο ακαδημαϊκό επίτευγμα προπαντός στην ανάγνωση, τη γλώσσα, και τα μαθηματικά, μειωμένη ικανότητα κατανόηση της γλώσσας ή χρησιμοποίηση της σκέψης με έναν τρόπο που έχει νόημα. Αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν άμεσα τη μαθησιακή διαδικασία και συχνά παρεμποδίζουν τους ασθενείς (τα παιδιά με καρκίνο) να επιστρέψουν στο σχολείο, επειδή δεν αισθάνονται άνετα, κατά κάποιο τρόπο, προβάλλουν τις δυσκολίες τους μπροστά σε άλλους.
Προβλήματα του σχολείου και της αποκατάστασης
Όσον αφορά τα σχολικά προβλήματα, διαφορετικές μελέτες δείχνουν κάποιο είδος φαύλου κύκλου, καθώς τα γνωστικά ζητήματα αναπόφευκτα προκαλούν μαθησιακές δυσκολίες και αυτά έμμεσα με τη σειρά τους προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα που επιδεινώνουν μαζί μια περαιτέρω γνωστική κατάσταση που ήδη είναι άσχημη. Για το λόγο αυτό η επανεισαγωγή του παιδιού στο σχολείο πρέπει να παρακολουθείται με εξατομικευμένο τρόπο από ψυχολόγο που να υποστηρίζει τους γονείς και τις οικογένειες. Επίσης ο ψυχολόγος θα πρέπει να συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς για τη δημιουργία μαθημάτων εξατομικευμένων μελετών, ενδεχομένως ενσωματωμένων γνωστικών και ψυχολογικών προγραμμάτων αποκατάστασης. Ακόμη ο ψυχολόγος μπορεί να πραγματοποιήσει γνωστική ψυχολογική αξιολόγηση χρησιμοποιώντας παιχνίδια στο περιβάλλον του παιδιού στην περίπτωση των πολύ μικρών παιδιών, ή σε μια ρύθμιση και σε μια σχέση κατάλληλη να βελτιστοποιήσει το κίνητρο και τη συνεργασία του μεγαλύτερου παιδιού. Το παιδί πρέπει να αισθάνεται “αποδεκτό “, όχι “ότι θα κριθεί ” και ότι ο ψυχολόγος και οι γονείς θα μοιράζονται τα προβλήματά του και θα συνεργάζονται. Ιδιαιτέρα προσοχή πρέπει να δοθεί από τον ψυχολόγο στα παιδιά με όγκους CNS. Με επιμονή και υπομονή και με συνεργασία με τους γονείς και το σχολείο μπορεί να μετατραπεί η γνωστική έλλειψη σε επιτυχία για το παιδί και τον έφηβο.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!