ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΕΙΚΟΝΑ Ή ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ!1

Ο κάθε ένας έχει μια εικόνα για τον εαυτό του . Η εικόνα του εαυτού του είναι ο τρόπος με τον οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο και αισθάνεται σε σχέση με το δικό του σώμα. Πρόκειται για μια «διανοητική εικόνα» που κάποιος έχει για τον εαυτό του, γεγονός που αντανακλά τη σχέση του με τους άλλους και με τον εαυτό του και στηρίζει την προσαρμογή του στην κοινωνία .Αυτό λέγεται αυτοεικόνα ή αυτοεκτίμηση. Η αυτοεικόνα έχει μια ισχυρή σχέση στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Από μικρό παιδί το άτομο χρειάζεται τον έξω κόσμο για να φτιάξει την εικόνα του. Σύμφωνα με τον Φρόυντ τα άλλα άτομα γενικά είναι ο αντικατοπτρισμός της εικόνας του. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να αξιολογούν το σώμα τους μέσα από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους, με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται η αυτοεικόνα η οποία η οποία όμως θρυμματίζεται όταν κάποιο άτομο έχει ένα ατύχημα ή κάποια εγχείρηση. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του καρκινοπαθή, η διάγνωση του καρκίνου φέρνει άνω κάτω τον κόσμο των ατόμων που έχουν προσβληθεί από αυτή την ασθένεια και προκαλεί μια ακραία συναισθηματική επιβάρυνση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια ψυχική ασθένεια. Το άγχος, η ανασφάλεια, ο θυμός, η κατάθλιψη και τα αισθήματα ενοχής περιορίζουν την ποιότητα ζωής περισσότερο από τον ίδιο τον καρκίνο και οι θεραπείες του μπορούν να επηρεάσουν την εικόνα του σώματος και την αυτοεκτίμηση, επομένως η αυτοεικόνα που έχει ο ασθενής διαλύεται. Αυτό μπορούμε να το δούμε καλύτερα στη μαστεκτομή των γυναικών. Η γυναίκα σε ατή την περίπτωση πρέπει να επαναξιολογήσει την αυτοεικόνα της.
Γενικά τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο υφίστανται κάποιες αλλαγές σε αυτή την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Αυτές είναι σωματικές και ψυχολογικές.

Τριχόπτωση, αύξηση βάρους ή απώλεια βάρους, ουλές χειρουργικές, εξάνθημα συνήθως από φαρμακευτικές θεραπείες, απώλεια οργάνου, άκρου ή στήθους, χειρουργικό άνοιγμα που επιτρέπει σωματικά απόβλητα να βγουν από το σώμα σε μια σακούλα, κόπωση ή απώλεια ενέργειας, η οποία μπορεί να προκαλέσει αυτά τα άτομα να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητες που κάποτε απολάμβαναν.
Πολλές από αυτές τις αλλαγές θα επιλυθούν ή θα γίνουν καλύτερα καθώς ο χρόνος περνά μετά τη θεραπεία.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να αισθανθείτε πολλά διαφορετικά συναισθήματα:
Θλίψη, άγχος, μοναξιά ή αίσθηση να είστε διαφορετικοί από τους άλλους, φόβο, θυμό, απογοήτευση, ενοχή, αίσθημα εκτός ελέγχου, μια αλλαγή στον τρόπο που σκέφτεστε για τον εαυτό σας και το μέλλον.
Είναι πιθανό να βλέπετε διαφορετικά, το σώμα σας, μετά τη θεραπεία του καρκίνου. Αυτό το συναίσθημα είναι ιδιαίτερα έντονο μετά από χειρουργική επέμβαση του μαστού στη γυναίκα ή λόγω κάποιων σωματικών αλλαγών που έχουμε αναφέρει προηγουμένως. Οι πληγέντες χάνουν συχνά την αίσθηση για το σώμα τους. Μπορεί να αισθάνεστε ότι παραβιάζεται η θηλυκότητά σας (για τη γυναίκα) και να νομίζετε ότι ο σύντροφός σας μπορεί να σας αφήσει. Μια γυναίκα της οποίας το στήθος πρέπει να αφαιρεθεί λόγω ενός όγκου μπορεί να αμφισβητήσει ακόμη και ολόκληρη την ταυτότητά της ως γυναίκα. Οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού χάνουν συχνά την αυτοπεποίθησή τους και αναπτύσσουν σεξουαλικές διαταραχές. Επίσης η τριχόπτωση σημαίνει για πολλές γυναίκες την απώλεια της ελκυστικότητας. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να γίνει επώδυνο σε ψυχικό επίπεδο, ακόμη και πηγή ψυχολογικής δυσφορίας ή αγχωδών καταθλιπτικών διαταραχών σε ορισμένες.
Οι άνδρες με καρκίνο του μαστού είναι επίσης αντιμέτωποι με αυτό το συναισθήματα. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται ή ενοχλούνται παρά πολύ να μιλήσουν για τον καρκίνο του μαστού τους, ειδικά επειδή αυτό το είδος της ασθένειας πλήττει τις γυναίκες πιο συχνά.
Πώς να τα αντιμετωπίσετε;
Μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας και το σώμα σας διαφορετικά μετά τον καρκίνο.
Όταν η εικόνα του σώματος έχει αλλάξει ή δεν αισθάνεστε καλά για τον εαυτό σας, για να ξεμπερδέψετε τα συναισθήματα που αντιμετωπίζετε μπορεί να σας πάρει κάποιο χρόνο .
Η αποδοχή της διάγνωσης της ασθένειας και της θεραπείας μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας. Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστείτε, έτσι ώστε να αντιμετωπίσετε τον εαυτό σας με συμπόνια και καλοσύνη
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε αυτό το οδυνηρό συναίσθημα:
Συζητήστε για το τι αντιμετωπίζετε με τον σύντροφό σας, μέλος της οικογένειας ή φίλο. Εκφράζοντας τα συναισθήματα και την ανταλλαγή τους με άλλους συχνά σας βοηθά . Η ασθένεια και η θεραπεία της ξεπερνιέται καλύτερα όταν υπάρχει παρέα.
Συζητήστε αυτό με το γιατρό σας και ένα ψυχολόγο για να ανακτήσετε την αυτοεκτίμηση.
Συζητήστε με άλλους που ήσαν σε παρόμοιες καταστάσεις. Πολλές φορές, έχοντας συνομιλίες με άτομα που είναι στην ίδια κατάσταση μπορούν να προσφέρουν κατανόηση και ελπίδα.
Ζητήστε βοήθεια από φίλους και την οικογένεια που μπορούν να σας υποστηρίξουν και να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε θετικοί.
Μεταβιβάστε καθήκοντα που απορροφούν την ενέργειά σας και δεν είναι ευχάριστα για σας. Ζητήστε από τους φίλους να προσέχουν τα παιδιά σας, (αν είστε γυναίκα), να προσλάβουν μια καθαρίστρια ή μαγείρισσα, έτσι να μπορέσετε επικεντρωθείτε στην επούλωση.
Μείνετε ήρεμοι και εάν μπορείτε, χρησιμοποιήστε το χιούμορ. Το γέλιο έχει πολλές θετικές επιδράσεις στο μυαλό και το σώμα. Και μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε σε μια άβολη στιγμή.
Αν ανησυχείτε για την απώλεια των μαλλιών σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μπορείτε να εξετάσετε να τα κόψετε πολύ κοντά ή ακόμα και να τα ξυρίσετε. Η ανάληψη του ελέγχου της διαδικασίας μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο φοβισμένοι.
Ρωτήστε τους γιατρούς σας για την πιθανή πλαστική χειρουργική, τις προσθετικές συσκευές, ή/και τις καλλυντικές λύσεις.
Όσο το δυνατόν περισσότερο, παραμείνετε ενεργοί η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο ενεργητικοί και μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Κοινωνικές δραστηριότητες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να επικεντρωθείτε σε κάτι άλλο από τον καρκίνο. Ζητήστε συμβουλές. Ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε και να κατανοήσετε κάποια συναισθήματα και να ασχοληθείτε με φυσικές αλλαγές.
Να συμμετέχετε σε μια ομάδα υποστήριξης στην οποία θα συναντήσετε ανθρώπους που ζουν ή είχαν μια εμπειρία με καρκίνο παρόμοια με τη δική σας. Το να είστε σε θέση να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, να καταθέσετε την εμπειρία σaς, να αισθανθείτε αναγνωρισμένοι βοηθά να αισθανθείτε λιγότερο μόνοι και να μοιραστείτε τις δυσκολίες της.
Προσαρμοστείτε στην απώλεια των μαλλιών εξετάζοντας τις συμβουλές ενός κομμωτή ή ενός αισθητικού. Μπορούν να σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και της ανάρρωσης, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να αισθάνεστε ελκυστικοί.
Μετά από μια μαστεκτομή( για τις γυναίκες), είναι δυνατόν να αναδημιουργήσετε την εμφάνιση ενός στήθους φορώντας μια εξωτερική πρόθεση του μαστού. Μερικές γυναίκες επιλέγουν πλαστική χειρουργική για την ανάπλαση ενός μαστού με φυσικό όγκο. Η απόφαση να φορέσετε μια εξωτερική πρόθεση του μαστού ή να επιλέξετε ανάπλαση του μαστού είναι προσωπική. Τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν με τον καιρό.
Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να αποδεχθεί τη νέα εικόνα σας και να ανακτήσει την αυτοεκτίμηση. Θα εξελιχτεί με την πάροδο του χρόνου. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν. Αλλά ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό που του συνέβη ως κίνητρο για να είναι υγιής και να κάνει το μέλλον διαφορετικό.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!

Αναρτήθηκε 04/10/2018!