Για να δείτε πιο πολλά άρθρα ψυχολογίας πιέστε εδώ.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Όλοι έχουμε άγχος. Άλλοι λίγο, άλλοι πολύ. Η αλλοπρόσαλλη κατάσταση που ζούμε στη εποχή μας έχει δημιουργήσει σε όλους μας άγχος. Για να καταλάβουμε όμως τι είναι άγχος, πρώτα πρέπει να το διευκρινίσουμε με τον φόβο. Ο φόβος είναι μία λογική συναισθηματική απάντηση σε μια πραγματική απειλή. Το άγχος είναι μία λογική συναισθηματική απάντηση σε φανταζώμενη απειλή. Αν περπατήσουμε σε μία άγνωστη πόλη και ένας ξένος μας σταματήσει με ένα πιστόλι θα νοιώσουμε φόβο. Αν περπατήσουμε σ’ένα γνωστό δρόμο στο φως της ημέρας και αρχίζουμε να νοιώθουμε ότι κάποια καταστροφή θα συμβεί χωρίς προειδοποίηση τότε έχουμε άγχος. Και τα δύο μπερδεύονται μαζί. Και δεν είναι δυνατόν να τα διευκρινίσουμε καθαρά.
Ένας τύπος άγχους συχνά που δοκιμάζεται από τα άτομα με πρόβλημα ονομάζεται διάχυτο άγχος. Λέγεται διάχυτο διότι συνδέεται με τίποτα. Μπορεί να περιγραφθεί σαν ένα σύννεφο που ακολουθεί ένα άτομο παντού σαν να ήταν δεμένο με σχοινί. Και το άγχος ρίχνει μία μακριά σκιά επάνω στην ύπαρξη κάνοντας το άτομο να είναι συνέχεια σε επαγρύπνηση. Το άτομο με το πολύ άγχος είναι συνέχεια σε επιφυλακή.. Όλα και όλοι μπορούν να είναι σε κίνδυνο. Υπάρχει μία επίμονη κατάσταση εγρήγορσης. Ο σφυγμός ανεβαίνει, οι αναπνοές είναι γρήγορες και η πίεση μεγάλη. Εδώ το άτομο είναι σαν να παλεύει με μία κατάσταση και προσπαθεί να ξεφύγει αλλά ουσιαστική απειλή δεν υπάρχει.
Μερικά από τα συμπτώματα άγχους είναι:
Τεταμένοι μυείς . Το άτομο με άγχος έχει τεταμένους μυείς. Το σώμα του είναι έτοιμο για δράση, που σπάνια όμως πραγματώνεται.
Δυσκολίες στην αναπνοή, πόνοι στήθους, μειωμένη όρεξη έντονη εφίδρωση, ανικανότητα-ψυχρότητα-ανοργασμία, λιποθυμικά επεισόδια, ναυτία, υψηλή αρτηριακή πίεση, πονοκέφαλοι, συχνοουρία, ταχυπαλμίες, απώλεια βάρους, αϋπνίες
Προβλήματα στην ευτυχία ενός ατόμου. Ένα άτομο με άγχος μπορεί να έχει πρόβλημα παρακολουθώντας μία διάλεξη ή διάβασμα. Οι φαντασιώσεις και οι τυχαίες σκέψεις που συνδέονται με το άγχος μας κάνουν να ρίχνουμε την προσοχή από το αντικειμενικό εξωτερικό κόσμο προς το υποκειμενικό εσωτερικό κόσμο. Τέτοια άτομα συνήθως φαίνεται να είναι «κάπου αλλού.»
Οι παράγοντες που προκαλούν άγχος είναι:
Βιολογικοί παράγοντες όπως υπογλυκαιμία, υπέρ-θυρεοειδής, ενοχλήσεις στο αυτί, εμμηνόπαυση, καρδιακές αρρυθμίες, στέρηση από αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες, διάσειση, τοξικές ουσίες από το περιβάλλον όπως ο υδράργυρος, διοξείδιο του άνθρακος, συντηρητικά τροφών, υδρογονάνθρακες, εντομοκτόνα μπορούν να δημιουργήσουν άγχος.
Κληρονομικότητα.. Συνήθως κληρονομούμε ένα τύπο.
προσωπικότητας που μας προδιαθέτει να έχουμε άγχος. Αυτή είναι μία διάχυτη, ερεθιστική προσωπικότητα που εκρήγνυται ευκολότερα με ένα ελαφρό απειλητικό ερέθισμα από μία προσωπικότητα που δεν έχει άγχος. Ωστόσο οι εμπειρίες παιδικής ηλικίας και το περιβάλλον διαμορφώνουν την ιδιαιτερότητα του άγχους.
Αν οι γονείς μας επικοινωνούν με μία υπερπροστατευτική διάθεση που μας προκαλεί φόβο, είναι επικριτικοί και θέτουν υπερβολικά ψηλά πρότυπα, αν ένας από τους γονείς είναι αλκοολικός ή ναρκομανής το οποίο σημαίνει ότι το παιδί έχει μία βαθιά ριζωμένη ανασφάλεια, αν μας τιμωρούν συνέχεια, επειδή εκφράζουμε τα αισθήματά μας παρορμητικά τότε μπορεί να μας δημιουργήσει άγχος.
Χρόνιος θυμός, τάσεις τελειομανίας ,αρνητικός εσωτερικός διάλογος, αρνητικές προσδοκίες ή προσδοκίες που δεν εκπληρώνονται, και φαντασιώσεις γεγονότων που έχουν αρνητικά αποτελέσματα προκαλούν άγχος.
Οι εξής στρατηγικές μπορούν να μας βοηθήσουν να πολεμήσουμε το άγχος.
Να ρωτήσουμε τον εαυτόν μας για την ύπαρξη απαγορευτικών σεξουαλικών και επιθετικών επιθυμιών. Θα πρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα το υποσυνείδητό μας. Το υποσυνείδητό μας αποκαλύπτεται δια μέσου ονείρων, συνειδητών φαντασιών, παραδρομή της γλώσσας, σκέψεις και χαρακτήρα. Η ιδέα εδώ είναι να φέρουμε τις απαγορευμένες επιθυμίες στο συνειδητό για να τις έχουμε κάτω από λογικό έλεγχο. Μία παρόρμηση που την έχουμε καταλάβει είναι καλύτερη από μία που δεν έχουμε καταλάβει.
Να χρησιμοποιήσουμε τον εμβολιασμό του άγχους. Φανταζόμαστε τον εαυτόν μας σε μία κατάσταση που μας δημιουργεί άγχος. Προσπαθούμε να κάνουμε τις εικόνες όσο ζωντανές πρέπει. Στην αρχή θα νοιώσουμε το άγχος να αυξάνεται. Αλλά άμα συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία το άγχος θα μειωθεί.
Ασκήσεις χαλάρωσης των μυών και μασάζ βοηθάει. Πρώτα σφίγγουμε όλους τους μύες του σώματος μας μέχρι 5 δευτερόλεπτα και μετά τους χαλαρώνουμε.
Να εξετάσουμε τις σκέψεις μας. Είναι λογικές ή μη λογικές; Άμα είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι θα συμβεί το καλύτερο και όχι το χειρότερο.
Να κλείνουμε τα μάτια μας και να σκεφτόμαστε τη λέξη χαλάρωσε σε ρυθμό με την αναπνοή. Σκεφτόμαστε τη λέξη χαλά- όταν εισπνέουμε, και τη λέξη -ρώσε όταν βγάζουμε τον αέρα προς τα έξω. Άμα το κάνουμε για 3-4 λεπτά θα προκαλέσει μία χαλάρωση στο σώμα μας.
Να αποφεύγουμε την κατανάλωση προϊόντων που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης, όπως οι καραμέλες, αναψυκτικά, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδα κτλ. Καταναλώνοντας προϊόντα μεγάλης περιεκτικότητας σε ζάχαρη δεν ανεβάζει το επίπεδο ζάχαρης στο αίμα. Ανεβαίνει το επίπεδο ζάχαρης προσωρινά, αλλά μετά πέφτει ακόμη χαμηλότερα. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν ή να χειροτερέψουν μία τάση προς την υπογλυκαιμία η οποία προκαλεί άγχος.
Το άγχος δεν μας κάνει πάντα κακό. Λίγο άγχος μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε μερικές καταστάσεις καλύτερα και να είμαστε πιο δημιουργικοί. Ωστόσο αν έχουμε υπερβολικό άγχος και δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να επισκεφθούμε ένα ειδικό που θα μας βοηθήσει να φέρουμε το άγχος σε κανονικά επίπεδα.
Για να δείτε τις ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ πιέστε εδώ.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!