Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ

yoga-road-rage2

Όπως ξέρουμε η Ελλάδα έχει τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτά τα ατυχήματα είναι: Οι μη κατάλληλοι δρόμοι, τα λάστιχα αυτοκινήτων, η μη εφαρμογή του νόμου, όταν υπάρχει παράβαση του κωδικού οδικής κυκλοφορίας από τους οδηγούς, η κούραση, η χρήση υπερβολικού αλκοόλ ή ναρκωτικών, η επήρεια φαρμάκων, οι αρρώστιες ή διάφορες παθήσεις λόγω ηλικίας κλπ. Ωστόσο σε αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με αυτούς τους παράγοντες .Η κατεύθυνση θα είναι στα προσωπικά χαρακτηριστικά και μάλιστα στα χαρακτηριστικά που μας δείχνουν την προσωπικότητα του οδηγού.

Έρευνες που έχουν γίνει αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος οδηγεί σύμφωνα με το χαρακτήρα του. Αν ένα άτομο είναι ανεκτικό , προσεκτικό, προνοητικό και συμμερίζεται τους άλλους τότε η οδήγησή του θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Αν αντιθέτως διακρίνεται από έλλειψη αυτών των επιθυμητών χαρακτηριστικών τότε η οδήγησή του θα χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα και για πολύ χρόνο θα έχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό τροχαίου ατυχήματος από το άτομο με τα αντίθετα χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Έρευνες επάνω στους εγκληματίες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που έχουν εμπλακεί σε σοβαρά παραπτώματα με τον νόμο, έχουν επίσης εμπλακεί σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Εκείνοι που έχουν εμπλακεί σε μικρά παραπτώματα με τον νόμο, έχουν εμπλακεί σε ελαφρά τροχαία ατυχήματα.

Άλλες έρευνες που έχουν γίνει σε οδηγούς νταλίκας, δείχνουν τα χαρακτηριστικά ένας καλού οδηγού . Αυτά είναι νομοταγής , κάποιος που μπορείς να βασισθείς επάνω του, εγκρατής, καλός σύζυγος και πατέρας καθώς επίσης καλός εργάτης ή υπάλληλος που του έχουν εμπιστοσύνη στη δουλειά. Οι οδηγοί αυτοί ήσαν διακριτικοί με τούς άλλους ανθρώπους και ήσαν μη επιθετικοί τόσο στους αυτοκινητόδρομους όσο και σε καταστάσεις που δεν είχαν να κάνουν με τους αυτοκινητόδρομους. Αυτό μπορούσε να διακριθεί ακόμα και με τον τρόπο που εισέρχονταν κάποιοι στον ανελκυστήρα, άφηναν όλους να εισέλθουν στον ανελκυστήρα, και μετά κοιτούσαν να δουν αν έρχεται κάποιος πριν να μπουν και αυτοί μέσα.

Το άγχος από τα προσωπικά προβλήματα μπορεί να συμβάλλει σε περισσότερα ατυχήματα .Έρευνες επάνω στο διαζύγιο αποδεικνύουν τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν 6 μήνες πριν την αίτηση διαζυγίου και 6 μήνες μετά. Η αντίληψη ότι τα προσωπικά προβλήματα αντανακλούν στη συμπεριφορά του οδηγού έχει προκαλέσει την υποψία ότι μεγάλες συγκρούσεις στις εθνικές οδούς δεν είναι ατυχήματα αλλά προμελετημένες αυτοκτονίες. Πράγματι έρευνες σε ασθενείς με τάσεις αυτοκτονίας έχουν δείξει ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν 81 τοις εκατό περισσότερο τροχαία ατυχήματα.

Επίσης το ποσοστό θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων έχει αυξηθεί μέχρι 35 τοις εκατό σε εθνική οδό της Καλιφόρνιας τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευση αυτοκτονίας λόγω της μιμητικής τάσης των αυτοκτονιών.

Ένας άλλος λόγος που συμβάλλει στα ατυχήματα είναι ότι η συμπεριφορά των οδηγών στον αυτοκινητόδρομο καθορίζεται από μη συγκοινωνιακά κίνητρα. Πολλοί αγοράζουν ένα αυτοκίνητο παροτρυνώμενοι από τις διαφημίσεις. Για παράδειγμα «θα αρέσετε πιο πολύ στο αντίθετο φύλο, αν αγοράσετε αυτό το αυτοκίνητο.» Έχουν γίνει έρευνες στην Αγγλία στις υποσυνείδητες τάσεις των οδηγών προς την οδήγηση, και γενικά προς το αυτοκίνητο, για να δουν αν είναι διαφορετικές από τις τάσεις που δείχνουν προς τους άλλους. Αυτές οι έρευνες δείχνουν, ότι οδηγοί που ερωτήθηκαν με είδος συνέντευξης, απάντησαν συνειδητά ότι η ασφάλεια ήταν ένα σημαντικό ζήτημα στην επιλογή του αυτοκινήτου και φορώντας ζώνες ασφαλείας ήταν ένα «καλό πράγμα». Τα ατυχήματα τους προκαλούσαν άγχος, και θεωρούσαν υπεύθυνους τους οδηγούς, προπαντός τους οδηγούς που έτρεχαν. Ωστόσο όταν τους ξαναπήραν συνέντευξη σε κατάσταση ύπνωσης , μια διαφορετική εικόνα παρουσιάσθηκε. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να έχουν ένα ωραίο αυτοκίνητο και ας μην ήταν τόσο ασφαλές. Η ασφάλεια στους αυτοκινητόδρομους δεν ήταν και τόσο σπουδαία υπόθεση, και θεωρούσαν υπεύθυνους τους οδηγούς που οδηγούσαν αργά. Το να φοράς «ζώνη ασφαλείας» θεωρήθηκε θηλυπρεπές, και οι μεγαλύτερες αρετές του αυτοκινήτου ήταν το αίσθημα «ελευθερίας, εξουσίας, ένα αίσθημα ανωτερότητας, ένα αίσθημα να είσαι αφέντης σε όλα».

Η αντιληπτική ικανότητα του οδηγού μπορεί να συμβάλλει επίσης σε τροχαίο ατύχημα. Οι άνθρωποι διαφέρουν στον τρόπο που διακρίνουν τα αντικείμενα που τους περιβάλλουν. Στον αυτοκινητόδρομο, ένα αυτοκίνητο που έρχεται από κάποιο πάρκιγκ, ένα παιδί που πετιέται απότομα στον αυτοκινητόδρομο, συνήθως βάζουν σε πολύ δύσκολη θέση μερικούς ανθρώπους που δεν μπορούν να διακρίνουν τόσο γρήγορα αυτά τα γεγονότα, με αποτέλεσμα να κόβουν ταχύτητα, ή να φρενάρουν αργότερα από μερικούς, που αντιλαμβάνονται αυτές τις καταστάσεις νωρίτερα.

Η πείρα είναι ένας παράγοντας που υποτίθεται ότι θα ελαττώσει το ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων. Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Ενώ έχει βρεθεί, ότι οδηγοί με πείρα λιγότερο από ένα χρόνο έχουν πολλά ατυχήματα, έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι έμπειροι οδηγοί με πολλές ώρες οδήγησης, όπως οι οδηγοί σε αγώνες ταχυτήτων έχουν πιο πολλά ατυχήματα από τους «νορμάλ οδηγούς» Η εμπιστοσύνη που έχουν στον εαυτό τους, τους κάνει να παίρνουν περισσότερο ρίσκο από ό,τι πρέπει.

Μια διαφορετική προσέγγιση των τροχαίων ατυχημάτων ακολουθείται σε αυτό το άρθρο. Μια προσέγγιση που εξετάζει την κοινωνικό-ψυχολογική προσαρμογή του οδηγού στα διάφορα προβλήματα, και αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα του. Αν κάθε οδηγός συνειδητοποιήσει αυτή την προσέγγιση και προσπαθήσει να την εφαρμόσει μαζί με τους άλλους παράγοντες των τροχαίων ατυχημάτων , ίσως τα τροχαία ατυχήματα να λιγοστέψουν.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!