ΦΛΕΡΤΑΡΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

0_around_edinburgh_-_waverley_market_carnival_wall_of_death_000-000-066-758_768

Τα ατυχήματα οδήγησης στην Ελλάδα είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ μόνο στη συμπεριφορά του οδηγού και συγκεκριμένα στην επικίνδυνη συμπεριφορά του, της κόντρας με άλλους οδηγούς και της σούζας όταν οδηγεί δίκυκλο. Όμως αυτή τη συμπεριφορά δεν τη βλέπουμε μόνο στους συγκεκριμένους οδηγούς, αλλά και σε άτομα που ασχολούνται με επικίνδυνα σπορ. Το χαρακτηριστικό αυτών των ατόμων είναι η επικίνδυνη, παράλογη συμπεριφορά. Μερικά από τα συμπτώματα που συνδέονται με το χαρακτηριστικό της παράλογης συμπεριφοράς είναι τα ακόλουθα:

Μία αμέριμνη προσωπικότητα που είναι η κοινωνική μάσκα της «σκληρότητας». Συνήθως τα άτομα με επικίνδυνη παράλογη συμπεριφορά κρατούν τους άλλους σε μία απόσταση με πειράγματα και «εξυπνάδες» με αποτέλεσμα συνήθως να νιώθουν απομονωμένα. Τα άτομα με επικίνδυνη, παράλογη συμπεριφορά συνήθως δεν μπορούν να εκτιμήσουν ρεαλιστικά τις πιθανότητες που έχουν για ατύχημα. Δεν έχουν καθόλου φαντασία, δεν μπορούν να διασκεδάσουν βλέποντας ένα ωραίο έργο. Έχουν δυσκολία να ικανοποιηθούν από τη φαντασία. Για παράδειγμα πρέπει να κάνουν κάτι, αντί να προσπαθήσουν να το φαντασθούν ότι το κάνουν. Δεν φαίνεται να εκτιμούν ότι είναι πλάσματα με σάρκα και οστά που μπορούν να ματώσουν και να σπάσουν. Συνήθως δεν χρησιμοποιούν κράνος όταν οδηγούν δίκυκλα.

Τα άτομα με επικίνδυνη, παράλογη συμπεριφορά σπάνια αναρωτιούνται γιατί ενεργούν έτσι. Είναι παρά πολύ παρορμητικά άτομα. Συνταυτίζονται υποσυνείδητα με ένα μηχάνημα, αυτοκίνητο, slide κ.λ.π. Προτιμούν να σκοτωθούν παρά να καταστραφεί αυτό το μηχάνημα. Τέλος αυτά τα άτομα πιστεύουν, ότι σαν από μαγεία προστατεύονται από τους τραυματισμούς, ότι κατά ένα τρόπο είναι σπέσιαλ, δεν παθαίνουν τίποτα και πάντα θα είναι έτσι. Τα άτομα με επικίνδυνη, παράλογη συμπεριφορά δεν είναι ότι ζητούν το θάνατο, αλλά τη συγκίνηση και αναστάτωση που νιώθουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο. Προσπαθούν να σβήσουν την ανία που νιώθουν, αλλά πολλές φορές έχει τραγική κατάληξη. Ο παράγοντας που κάνει αυτά τα άτομα να νιώθουν έτσι είναι η νευρωτική ανάγκη εξουσίας. Το άτομο που αντιμετωπίζει το θάνατο και δραπετεύει από αυτόν νιώθει παντοδύναμο. Όταν σε ένα άτομο υπάρχει ισχυρή ανάγκη να αποδείξει την ικανότητά του στους άλλους, μπορεί αυτό το άτομο να καταλήξει σε επικίνδυνους τρόπους απόδειξης της ικανότητάς του, που μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες.

Το άτομο που παίζει με το θάνατο έχει ασταθή εξωστρεφή προσωπικότητα. Η σκέψη, η φαντασία, φέρνει ελάχιστη ικανοποίηση. Εκείνα που το συναρπάζουν είναι αυτοκίνητα που τρέχουν γρήγορα και αεροπλάνα. Αυτό το άτομο έχει ασταθή προσωπικότητα διότι δείχνει υπερβολικά χαρακτηριστικά επιθετικότητας, παρόρμησης, δυστροπίας, συγκίνησης, αναστάτωσης, νευρικότητας και αστάθειας.

Τα άτομα με επικίνδυνη, παράλογη συμπεριφορά με το υπερβολικό ρίσκο που παίρνουν, είναι σαν να κάνουν μία επίδειξη σε πραγματικό ή φανταστικό ακροατήριο που τα θαυμάζει. Χαρακτηρίζονται από το να μετατρέπουν μία παρόρμηση που είναι στο ασυνείδητο, προς το αντίθετο στο συνειδητό. Για παράδειγμα αν φοβούνται τα ύψη θα γίνουν πιλότοι. Επίσης δεν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας. Λογικές πληροφορίες δεν χρησιμοποιούνται για να παρθούν αποφάσεις. Επομένως μία αδιαφορία περιβάλλει αυτά τα άτομα καθώς προχωρούν προς μία πορεία, που μπορεί να αποβεί μοιραία Τα άτομα με επικίνδυνη, παράλογη συμπεριφορά μπορούν να σκεφτούν πιο λογικά και να αντιμετωπίσουν το παράλογο ρίσκο να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους με τους παρακάτω τρόπους:

Εκγύμναση της φαντασίας. Αυτό μπορεί να γίνει με μυθιστορήματα και με έργα στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο. Ο καλύτερος τρόπος είναι τα μυθιστορήματα.

Δημιουργική εργασία. Η ζωγραφική, το σχέδιο, ποίημα, μία ιστορία ή ένα τραγούδι. Δεν έχει σημασία η ποιότητα. Η δημιουργία βοηθάει τις ικανότητες της φαντασίας να γίνουν καλύτερες.

Αλλαγή του επαγγέλματος ή παρουσίαση στοιχείων νεωτερισμού στη δουλειά τους.

Αποδοχή ψυχολογικού ρίσκου όπως να μιλήσουν σε ένα άγνωστο κοινό.

Προσπάθεια κατανόησης διαφοράς μεταξύ παράτολμης συμπεριφοράς και γενναίας συμπεριφοράς. Γενναία συμπεριφορά είναι μία συμπεριφορά υπολογίσιμων κινδύνων για ένα έξυπνο κοινωνικό σκοπό.

Συνειδητοποίηση ότι είναι φτιαγμένα από σάρκες και οστά και μπορούν να ματώσουν και να σπάσουν. Αποφυγή των ναρκωτικών, διότι το μόνο που μπορούν να κάνουν τα ναρκωτικά είναι να συμβάλλουν στο πρόβλήμα που έχουν, με το παράλογο ρίσκο να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, αντί να το λύσουν.

Αν κάποιο άτομο έχει το πρόβλημα επικίνδυνης, παράλογης συμπεριφοράς και δεν μπορεί να βοηθηθεί από τις παραπάνω οδηγίες, ευχής έργο θα ήταν να συμβουλευτεί έναν επαγγελματία. Πολλές φορές οι περισσότεροι άνθρωποι δε δίνουν την απαραίτητη σημασία, αλλά αργότερα πληρώνουν πολύ ακριβά, όταν τους ειδοποιούν ότι κάποιο ατύχημα συνέβη σε κάποιο δικό τους. Δυστυχώς η υπερβολική ταχύτητα είναι μία από τις αιτίες για τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!