Η ζωή στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από ότι ήταν μερικά χρόνια πριν. Η δομή της κοινωνίας έχει αλλάξει. Η καταναλωτική μανία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, κινητά , τηλεοράσεις, αυτοκίνητα κ.λ.π. Το στυλ ζωής μερικών έχει εισβάλλει στη ζωή μας δια μέσου τηλεόρασης και μας έχει επιβάλλει ένα τρόπο ζωής τον οποίο εμείς ακολουθούμε για να μη χαρακτηρισθούμε ως μη σύγχρονοι. Εν τω μεταξύ η ακρίβεια, η ανεργία, η εγκληματικότητα, η μόλυνση του περιβάλλοντος η πτώση ηθικής, η έλλειψη φίλων, μας επηρεάζει καθημερινά και μας δημιουργεί, μία αβεβαιότητα που μας δημιουργεί μια έντονη ανησυχία για το μέλλον. Όλα αυτά κάνουν τη ζωή μας αγχωτική. Αυτός ο τρόπος ζωής μπορεί να είναι καινούργιος για μας, στην Αμερική όμως και στη Δυτική Ευρώπη ο τρόπος αυτός επικρατεί για πολλά χρόνια. Για να αντιμετωπίσουν όμως αυτά τα προβλήματα ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του ψυχολόγου.
Τι είναι ψυχολόγος; Ο ψυχολόγος έχει σπουδάσει τα συναισθήματα, κίνητρα και τη σκέψη των ανθρώπων. Δουλειά του είναι να εφαρμόσει αυτά που έχει μελετήσει, για να τους λύσει τα προσωπικά προβλήματα. Όλοι οι άνθρωποι όμως δεν είναι το ίδιο. Το κάθε άτομο αντιδρά σύμφωνα: με την προσωπικότητά του, την προσωπική του ιστορία, τον τρόπο που επεξεργάζεται και αφομοιώνει τις εμπειρίες του, και με τον τρόπο που δημιουργεί σχέσεις με τους άλλους. Ο ψυχολόγος πρέπει να θέσει υπ’ όψη του όλα αυτά και αναλόγως να προσπαθήσει να βοηθήσει το άτομο που θέλει βοήθεια.
Το κάθε άτομο όμως που έχει την ανάγκη να δει κάποιον ψυχολόγο μπορεί να βρεθεί σε αμηχανία, διότι βλέποντας ένα ψυχολόγο παραδέχεται έτσι ότι δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της ζωής. Οι περισσότεροι που πηγαίνουν σε ένα ψυχολόγο έχουν άγχος, κατάθλιψη, πανικό, διαταραχή μετά-τραυματικού άγχους, χαμηλή αυτό-εκτίμηση. Άλλοι έχουν προβλήματα με την οικογένεια τους, έχουν χωρίσει κ.λ.π. Άλλοι απλώς μπορεί να συμβουλευθούν ένα ψυχολόγο διότι πρέπει να πάρουν μία σημαντική απόφαση και χρειάζονται μια αντικειμενική απάντηση. Ο ψυχολόγος δεν δίνει φάρμακα σε σχέση με τον ψυχίατρο που δίνει συνταγές φαρμάκων για να βοηθήσει τους ασθενείς του να ξεπεράσουν το άγχος, την κατάθλιψη ή όταν έχουν ψυχοπαθολογικά προβλήματα. Ο ψυχολόγος συζητάει τα προβλήματα που έχει κάθε άτομο και του υποδεικνύει μερικές λύσεις.
Στην Ελλάδα τα περισσότερα άτομα φοβούνται να πάνε σε ένα επαγγελματία ψυχικής υγείας είτε είναι ψυχίατρος ή ψυχολόγος. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι να μη τους δει κάποιος και τους κολλήσει την ταμπέλα του τρελού. Αυτό όμως που προσπαθούν να αποφύγουν αργά ή γρήγορα θα γίνει πραγματικότητα. Με το να αποφεύγουμε την λύση των προβλημάτων το μόνο που καταφέρνουμε είναι να διογκώνουμε τα προβλήματα. Αλήθεια ποιο είναι πιο σοβαρό; Να μας βάλει κάποιος μία ταμπέλα ή η υγεία μας; Αν έχουμε ψυχολογικές επιπτώσεις από μερικά γεγονότα που μας έτυχαν το πιο πιθανόν είναι ότι θα συσσωρευτούν και δεν θα φύγουν μόνες τους. Και εμείς θα συνεχίζουμε τη ζωή αγκομαχώντας όλο και πιο πολύ. Όταν αρρωσταίνουμε ή σπάμε το πόδι μας κ.λ.π. δεν λέμε «άστο μπορεί να γίνει καλύτερα μόνο του», έτσι θα πρέπει να γίνεται και με το ψυχολογικό πρόβλημα.
Πολλές φορές μόνο και μόνο το άκουσμα της λέξης προκαλεί άγχος. Το κάθε άτομο όμως θα πρέπει να γνωρίζει αν και δεν ακούγεται τόσο ωραία, τις περισσότερες φορές το πρόβλημα δεν είναι ψυχοπαθολογικό, αλλά έχει να κάνει με τα καθημερινά προβλήματα της ζωής που μας δημιουργούν άγχος. Η ζωή στην εποχή μας είναι τόσο πολύπλοκη και ανελέητη. Η οικογένεια συνήθως είναι εγκλωβισμένη στα σύγχρονα διαμερίσματα στις μεγάλες πόλεις χωρίς την ηθική υποστήριξη και συμπαράσταση των συγγενών όπως πριν. Αυτό δημιουργεί ένα επιπρόσθετο βάρος στα άτομα δημιουργώντας άγχος και αν συνεχίσουν να ζουν για πολύ χρόνο με αυτό το άγχος το πιο πιθανόν είναι να έχουν ψυχοσωματικά προβλήματα ή ακόμη και ψυχοπάθεια.
Η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει με την τοποθέτηση ψυχολόγων σε διάφορους οργανισμούς όπως τα σχολεία. Τη σύμβαση ψυχολόγων με τα ταμεία κ.λ.π. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει άμεσα να βοηθηθεί ένα άτομο όταν θέλει βοήθεια. Επίσης έμμεσα, το άτομο που θα χρειάζεται ψυχολογική βοήθεια, θα του είναι πιο εύκολο να ξεπεράσει τη ντροπή που μπορεί να έχει από το ταμπού του «ψυχολογικού προβλήματος» όταν βλέπει αρκετά άτομα να κάνουν επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο όπως και σε ένα γιατρό. Ψυχολογική βοήθεια σημαίνει αντιμετώπιση και λύση προβλημάτων, και όχι ντροπή. Το άτομο με ψυχολογικές επιπτώσεις από τα προβλήματα της ζωής δεν είναι κανένας εγκληματίας να νιώθει ντροπή. Πρέπει να σηκώσει το βλέμμα του ψηλά και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Η ζωή τον περιμένει και θα του χαμογελάσει, όταν θα μπορέσει να κοιτάξει τα προβλήματά του και να προχωρήσει μπροστά.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!