Από τα παλαιά χρόνια οι άνθρωποι είχαν την ανάγκη για φιλία, όπως την ανάγκη για τροφή. Με τη λέξη φιλία εννοούμε τη πραγματική φιλία, όχι τη γνωριμία ή τη φιλία δεύτερης κατηγορίας.
Γνωριμία είναι κάποιος που τον κάνουμε παρέα για να περάσει η ώρα μιλώντας και δεν μιλούμε και τόσο σοβαρά πράγματα. Φιλία δεύτερης κατηγορίας είναι όταν κάνουμε παρέα κάποιον μόνο όταν τον χρειαζόμαστε υλικά η ψυχικά, αλλά για να πάμε να πιούμε ένα καφέ όταν θέλει την παρέα μας, θα προτιμούσαμε να είμαστε με κάποιον άλλο.
Η πραγματική φιλία μπορεί να συμβεί μόνο σε ανθρώπους που βλέπουν τους εαυτούς τους σαν ίσους. Χρειάζεται κάποια ωριμότητα. Αυτά που μπορούν να μας δώσουν τα χρήματα ωχριούν μπροστά σε τι μπορεί να μας δώσει μια πραγματική φιλία. Πραγματικός φίλος είναι κάποιος που ξέρει πότε είμαστε λυπημένοι χωρίς να του το πούμε και που μπορεί να κάνει τα πιο ανόητα πράγματα για να μας διασκεδάσει. Πραγματικός φίλος είναι κάποιος που μας βλέπει να κάνουμε βλακείες και ακόμη μας αγαπά. Πάντα είναι διαθέσιμος να μιλήσει και να μας ακούσει οποιαδήποτε ώρα. Ξέρει πότε χρειαζόμαστε παρέα και πότε να είμαστε μόνοι, ξέρει τι είναι στην καρδιά μας και τι μας λείπει. Ο πραγματικός φίλος είναι παρών στις λύπες και στις χαρές μας. Έρευνα έχει δείξει ότι η υποστήριξη φίλου ελάττωσε σωματικό στρες σε ανθρώπους που εκτελούσαν δύσκολα διανοητικά έργα. Ενώ η απουσία υποστήριξης από φίλο, το αύξησε.
Η φιλία στην αρχή μπορεί να είναι θετική για μας, αλλά στην πορεία μπορεί να αλλάξει. Όταν οι φίλοι πλησιάζουν ο ένας τον άλλο, προσδοκίες μπορούν να γεννηθούν και οδυνηρές απογοητεύσεις να προκληθούν. Μερικοί μπορεί να δοκιμάσουν, την προδοσία, τη ζήλια, την κακολογία, την εχθρότητα, τον ανταγωνισμό κ.λ.π. από τους φίλους.
Η φιλία είναι πιο χρήσιμη στη γεροντική ηλικία διότι αν δεν μας αρέσουν οι φίλοι περατώνουμε τις σχέσεις ή τις αφήνουμε να φθαρούν, έτσι αυτές οι σχέσεις που μένουν είναι συχνά θετικές, συγκρινόμενες με τις οικογενειακές που δεν μπορούμε να περατώσουμε.
Φιλία μεταξύ των δύο φύλων μπορεί να αναπτυχθεί, αλλά μόνο όταν βλέπουν ο ένας τον άλλο σαν ίσους. Ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να αναδυθούν ρομαντικά αισθήματα, αλλά αν η φιλία είναι πραγματική, ακόμα αν και το άλλο άτομο δεν ανταποκριθεί στα αισθήματά μας δεν κινδυνεύει να χαθεί. Η φιλία σε ένα γάμο ή μια ερωτική σχέση φαντάζει πολύ δύσκολη στη σύγχρονη κοινωνία μας, διότι δεν βλέπουμε, αν κάποιο άτομο του άλλου φύλου, μας ταιριάζει σαν χαρακτήρας, αλλά τι μπορούμε να κερδίσουμε από αυτό. Βάσεις φιλίας μπορούν να κτιστούν από τα πρώτα ραντεβού για το μελλοντικό μας γάμο, ώστε να μπορούν να συνεχιστούν μέχρι τη γεροντική ηλικία.
Η φιλία επίσης παίζει μεγάλο ρόλο και στα παιδιά. Μπορεί να βοηθήσει στη ψυχολογική τους προσαρμογή σαν ενήλικες. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην κατάλληλη ανάπτυξη φιλίας, διατηρώντας κάποιον έλεγχο δραστηριοτήτων των παιδιών τους με τους φίλους τους και δίνοντας ένα καλό παράδειγμα φιλίας αναμεταξύ τους ή με τους φίλους τους.
Πως θα κρατήσουμε και θα εμβαθύνουμε τη φιλία μας; Πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους προτεραιότητα, να μάθουμε να ακούμε προσεκτικά το πρόβλημα του άλλου, να είμαστε ευάλωτοι και ειλικρινείς. Αυτή η συμπεριφορά περιλαμβάνει ρίσκο διότι μερικοί άνθρωποι μπορούν να μας βλάψουν καθώς μοιραζόμαστε τα μυστικά μας. Δεν ανοίγουμε την καρδιά μας σε όποιον και όποιον. Επίσης πρέπει να πιστεύουμε στους φίλους μας, να τους έχουμε εμπιστοσύνη, να λέμε στους φίλους μας τι εκτιμούμε για αυτούς και γιατί, να τους επιτρέπουμε να είναι οι εαυτοί τους, να προσπαθούμε να περιορίσουμε τη ζήλια και να αντιμετωπίσουμε τυχόν σύγκρουση με ειλικρίνεια και ευαισθησία.
Η κοινωνία μας, δίνει μεγάλη έμφαση στην έκφραση αρνητικών συναισθημάτων και καταστρεπτικών συμπεριφορών. Η κατάλληλη φιλία ωστόσο μπορεί να εκφράσει ένα θετικό και υγιές συναίσθημα, που μπορεί να εμπλουτίσει την προσωπική μας ζωή και να μας κάνει να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά. Τώρα κατά πόσον είναι δυνατό να συναντήσουμε τη αληθινή φιλία εξαρτάται από τη τύχη, τους τρόπους συμπεριφοράς που θα ακολουθήσουμε, τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές των ανθρώπων, που όταν τους συναντούμε τους προσδιορίζουμε για φίλους μας.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!