ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ


Ο καρκίνος σχετίζεται με σωματικά και ψυχολογικά δεινά, θεραπείες με παρενέργειες, επιθετικές ιατρικές διαδικασίες, και σε πιο ακραίες περιπτώσεις, με θάνατο. Κανείς δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τη διάγνωση του καρκίνου όταν τη μαθαίνει. Έτσι και οι γονείς ενός παιδιού όταν μαθαίνουν τέτοιο νέο τα χάνουν και γεμίζουν φόβο και ανασφάλεια σε σημαντικό βαθμό. Πολλοί γονείς στην καθημερινότητα βλέπουν τα παιδιά τους για τα πιο ανυπεράσπιστα πλάσματα στη ζωή. Ακόμη και αν έχουν ένα κοινό κρυολόγημα είναι έτοιμοι να κυλήσουν βουνά. Αντιμετωπίζοντας αυτή την σοβαρή ασθένεια τους είναι φυσικό να τους καταβάλλει το άγχος. Ανησυχούν με αυτή την αρρώστια που έχει βρει το παιδί τους και ότι θα κάνει άνω- κάτω τη ζωή του. Έχοντας ακούσει από το γιατρό την τρομερή λέξη “καρκίνος”, οι γονείς όταν αγκαλιάζουν το παιδί μια τρομερή σκέψη έρχεται στο μυαλό τους ότι θα χάσουν το παιδί τους παρόλο που αρκετές φορές ο καρκίνος του παιδιού μπορεί να θεραπευτεί σήμερα. Τα δάκρυα και η απελπισία είναι φυσιολογικά σε αυτή την περίπτωση. Επίσης μπορεί να νιώθουν μουδιασμένοι, να είναι σε σύγχυση και να μην μπορούν να ακούσουν ή να θυμηθούν πληροφορίες της διάγνωσης ή της θεραπείας. Μπορεί επίσης να καταβληθούν από οδυνηρά και δυνατά αισθήματα τα οποία όμως είναι νορμάλ. Όμως αυτά πρέπει να γίνουν μια «γροθιά» και οι γονείς να συγκεντρωθούν πως θα ξεπεράσουν τα προβλήματα. Δεν πρέπει να κατηγορούν τον εαυτό τους ότι είναι κακοί γονείς και για αυτό το λόγο το παιδί τους είναι άρρωστο. Ο καρκίνος δε μεταδίδεται γενετικά, ούτε από μολυνση. Τουλάχιστον, σε αυτό το σημείο, οι επιστήμονες δεν το γνωρίζουν αυτό. Αυτοί και το παιδί τους θα έχουν ένα πολύ δύσκολο ταξίδι και έτσι θα πρέπει να γίνουν στυλοβάτες γι ‘ αυτό. Οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται να κοιτάξουν το παιδί τους κατάματα. Πρέπει επικεντρωθούν και να αναλύσουν τον εχθρό τους που είναι ο καρκίνος και να τον πολεμήσουν.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι γονείς αμέσως μετά τη διάγνωση του καρκίνου στο παιδί τους είναι η ξαφνική αλλαγή της ζωής του. Πραγματικά η ζωή του παιδιού τους αλλάζει σε μια νύχτα. Αντί να πηγαίνει στο σχολείο, να είναι με τους φίλους του και να εστιάζεται σε παιχνίδια και να περνά ωραία με την παρέα του , μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει ξαφνικά τις νοσοκομειακές διαμονές, εξετάσεις και την ανάλογη θεραπεία.
Σύμφωνα με τους ογκολόγους οι γονείς συχνά είναι πολύ φοβισμένοι όταν έρχονται σε επαφή με αυτούς και αυτό είναι το αποτέλεσμα του τρόπου που συχνά είχαν αντιμετωπιστεί προηγουμένως, από τους παιδίατρους. Συνήθως δεν είναι εξοικειωμένοι με την αντιμετώπιση της ασθένειας. Οι οικογένειες φτάνουν στο νοσοκομείο πολύ εύθραυστες, ανασφαλείς. Μερικές φορές ακούνε καλές ιστορίες από διαφόρους, άλλες φορές δεν είναι και τόσο καλές και είναι φοβισμένοι. Αλλά ο καθένας έχει τη δική του ιστορία. Μια σημαντική σύσταση είναι να μην δώσουν μεγάλη προσοχή στις συνομιλίες που έχουν στο διάδρομο του νοσοκομείου ή κάπου αλλού με άλλους γονείς. Η ίδια νόσος είναι διαφορετική σε κάθε παιδί. Φυσικά, θα εμπλακούν με κάποιους ανθρώπους που θα τους πουν τις δικές τους ιστορίες για τα παιδιά τους, αλλά σύμφωνα με γονείς που έχουν περάσει τέτοια προβλήματα, θα πρέπει να ξέρουν καλά ένα και μόνο πράγμα, να επικεντρωθούν στο παιδί τους, ή θα τρελαθούν. Το δικό τους παιδί δεν σημαίνει ότι θα έχει τις ίδιες εμπειρίες με τις ιστορίες που ακούσανε. Μπορεί να είναι σε παρόμοια κατάσταση αλλά μπορεί να αντιδράσει ή να αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Να θυμόνται η στατιστική βοηθάει και πληροφορεί μόνο μέχρι ένα βαθμό. Βασίζεται σε κάποιους αριθμούς και δεν υπολογίζει την ψυχή. Αν οι γονείς έχουν ερωτήσεις πρέπει να ρωτήσουν τους γιατρούς και τις νοσοκόμες πάλι και πάλι. Επειδή οι γονείς εκείνη την στιγμή θα τα έχουν χαμένα καλό θα ήταν να έχουν κάποιο μαζί τους που θα έχει γράψει ήδη τις ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν. Επίσης μπορούν να βρουν αρκετές πληροφορίες στο ιντερνέτ για να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις που θα προκύψουν.
Οι γονείς όταν μάθουν τα νέα για τη διάγνωση του καρκίνου έχουν τα ίδια συναισθήματα που έχει και ο ασθενής που μαθαίνει ότι έχει καρκίνο . Βέβαια με το χρόνο αλλάζουν αυτά τα συναισθήματα. Στην αρχή μετά το σοκ της διάγνωσης οι γονείς πρέπει να βρουν το κουράγιο να εξηγήσουν στο παιδί τους τι σημαίνει να έχει καρκίνο. Πρέπει να ξέρουν όπως θα δούμε σε επόμενο άρθρο αναλυτικά, ότι αυτό που λένε στο παιδί τους θα το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τον καρκίνο. Εξηγώντας τα πράγματα ειλικρινά στο σωστό επίπεδο για την ηλικία του παιδιού τους θα το βοηθήσει να είναι λιγότερο φοβισμένο. Τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πράγματα διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία τους. Γνωρίζοντας τι το παιδί τους μπορεί να καταλάβει, και ποιες ερωτήσεις μπορεί να ρωτήσει, θα τους βοηθήσει να ξέρουν καλύτερα τι να πουν.

Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!
Αναρτήθηκε στις 08/11/2018