ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΕ ΠΕΡΙΛΗΨΗ |
TΟ ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΙΑ ΕΚΔΟΧΗ ΠΙΟ ΑΝΕΤΗ ΣΤΟ ΜΑΤΙ |
ΥΠΕΡΣΥΝ ΔΕΣΜΟΙ (LINKS) ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ BLOGS ΕΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ |
---|
20. ΘΑΜΜΕΝΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
22. ΑΝΗΔΟΝΙΑ
(ΕΛΛΕΙΨΗ
ΕΥΧΑΡΙ
ΣΤΗΣΗΣ)
23. ΤΑ ΦΑΝΤΑ
ΣΜΑΤΑ
ΤΟΥ ΠΑΡΕ
ΛΘΟΝΤΟΣ
24. ΧΡΟΝΙΑ
ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ-
ΑΥΤΟΚΑ
ΤΑΣΤΡΟΦΗ
25. Η
ΑΠΟΔΟΧΗ
ΤΗΣ ΠΡΟΣΩ
ΠΙΚΟ
ΤΗΤΑΣ
26. ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΩΖΟΥΝ
30. ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΝΤΙΚΟΙ
ΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙ
ΚΟΤΗΤΑΣ
42. ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑ
ΓΚΑΣΤΙΚΗ ΝΕΥΡΩΣΗ
48. ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΨΥΧΟΣΩ
ΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ (BURNOUT) ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
49. ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΨΥΧΟΣΩ
ΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ (BURNOUT) ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ
ΔΕΥΤΙΚΩΝ
53. ΘΕΑΤΡΙ
ΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩ
ΠΙΚΟΤΗΤΑ
55.ΔΙΑΠΙ ΣΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕ ΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ
58.ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙ
ΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
59.ΓΙΑΤΙ ΚΛΑΙΜΕ! (ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ)!
61.ΕΘΙΣΜΟΣ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!
64.Ο ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ!
65.ΘΕΡΑΠΕΥ
TIΚΕΣ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑ
ΣΜΑΤΟΣ
66.Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
ΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑ
ΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ!
67.Η ΤΟΞΙΚΗ ΦΙΛΙΑ
ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ!
68.ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΕΛ
ΚΥΟΥΜΕ
ΤΟΞΙΚΑ ΑΤΟΜΑ;
70. ΘΕΡΙΝΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ
ΚΑΤΑΣΚΗ
ΝΩΣΕΙΣ
71. ΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ
ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ
ΠΑΙΧΝΙΔΙ.
72. ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ
ΘΕΡΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗ
ΝΩΣΕΙΣ.
73.ΠΩΣ ΝΑ
ΑΝΤΙΜΕ
ΤΩΠΙΣΟΥΜΕ
ΤΙΣ ΨΥΧΟΛΟ
ΓΙΚΕΣ
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ
ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ.
Για να δείτε τον κύριο κατάλογο με όλα τα άρθρα ψυχολογίας πιέστε εδώ.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Το διαδίκτυο χρησιμοποιείται από πολλά άτομα στη σύγχρονη εποχή. Μερικοί το χρησιμοποιούν για να πληροφορηθούν, άλλοι επειδή είναι η δουλειά τους και άλλοι ως αναγκαίο μέσο. Έτσι και οι έφηβοι σαν το κάθε άτομο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με την κοινωνία. Μερικοί από αυτούς το χρησιμοποιούν καταναγκαστικά. Η ευχέρεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή δίνει τη δυνατότητα σε ένα έφηβο που νιώθει απομονωμένος να νιώσει πολύ καλύτερα. Μπορεί να παρουσιάσει έναν πλασματικό ιδανικό εαυτό και να έχει έλεγχο σε αντιθέσει με τον πραγματικό κόσμο. Αυτά τα χαρακτηριστικά τον κάνουν στην αρχή να νιώθει ωραία. Με την πάροδο του χρόνου όμως εθίζεται στην καταναγκαστική χρήση του διαδικτύου. Συνήθως, οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του εθισμού στο διαδίκτυο είναι αγόρια και μεγαλώνουν σε δύσκολες καταστάσεις (δυσλειτουργικές οικογένειες.) Το πόσο σοβαρό είναι η καταναγκαστική χρήση του διαδικτύου επισημάνθηκε πρώτα από κινέζους γιατρούς. Γιατροί από το κέντρο ερευνών της Κινεζικής Ακαδημίας(Wuhan) με την χρησιμοποίηση μαγνητικής τομογραφίας έχουν βρει αλλαγές στον εγκέφαλο των χρηστών που είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο ακριβώς ίδιες όπως στους μεθυσμένους και τοξικομανείς.
Μπορούμε να δώσουμε τον ορισμό για τον εθισμό του διαδικτύου ότι είναι μια ψυχική διαταραχή υγείας, που συνοδεύεται από πολλά προβλήματα συμπεριφοράς και γενικά μια ανθρώπινη αδυναμία που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική καταναγκαστική χρήση του διαδικτύου, στο βαθμό που επηρεάζει την καθημερινή ζωή.
Ο όρος «Εθισμός στο διαδίκτυο» χρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανό Ψυχίατρο Goldberg ως πρώτη φορά το (1995) και έγινε δημοφιλής με την καινοτόμο έρευνα της Young (1996) που αναφέρεται στην «καταναγκαστική, υπερβολική χρήση του διαδικτύου και τον εκνευρισμό ή δυσθυμική συμπεριφορά που παρουσιάζεται κατά τη στέρησή του» (Mitchell, 2000). Ο εθισμός στο διαδίκτυο αν και δεν έχει επισήμως αναγνωρισθεί ως κλινική οντότητα παρά μόνο σε Κίνα, Ν.Κορέα και Ταιβάν, αποτελεί μια κατάσταση, που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην κοινωνική και επαγγελματική ή ακαδημαϊκή λειτουργικότητα του ατόμου.
ΜΟΡΦΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
Μα ποιά χαρακτηριστικά έχουν οι έφηβοι που χρησιμοποιούν καταναγκαστικά το διαδίκτυο; Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι:
1. Υπερβολική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
2.Υπερβολική περιήγηση, δηλαδή συνεχόμενο και διαρκές «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο και αναζητήσεις σε βάσεις δεδομένων.
3. Ψυχαναγκαστική συλλογή πληροφοριών (τραγουδιών κ.α.).
4. Διαδικτυακές σχέσεις. Υπερβολική ενασχόληση σε διαδικτυακές διαπροσωπικές σχέσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και στα δωμάτια συνομιλίας – γνωστά ως chat rooms – ή άλλων υπηρεσιών άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το (msn, facebook, skype κ.α.)
5. Υπερβολική ενασχόληση με τον τζόγο και τις διαδικτυακές αγορές.
Σύμφωνα με έρευνα που ανακοινώθηκε εαπό την Safe line tο 69% των παιδιών ηλικίας 14-16 ετών δηλώνει ότι παίζει τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο και το 6% των παιδιών ηλικίας 14-16 ετών μετά από έρευνα που έγινε σε σχολεία της Αττικής δηλώνει πως παίζει στο διαδίκτυο διάφορα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα ακόμη και παιχνίδια ηλεκτρονικών καζίνων.
6. Χρησιμοποίηση πορνογραφικών σελίδων.
Σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της β Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε παιδιά 14-16 χρονών σε μαθητές δηλαδή Γυμνασίου και Λυκείου, έδειξαν πως και η πορνογραφία χρησιμοποιείται από τους εφήβους. Τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών το 20%των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου επισκέπτεται ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς το 44.6% κάνει συχνή χρήση, πράγμα που σημαίνει πάνω από 2-3 ώρες την ημέρα. Η συχνή χρήση πορνό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη σεξουαλική ζωή, υπερερωτισμο, μίμηση του πορνογραφικού περιεχομένου, όπως επίσης αυξημένη επιθετικότητα.
Μα ποια είναι τα σημάδια που μπορούμε να διακρίνουμε σε ένα έφηβο που μπορούν να μας πουν ότι ό έφηβος είναι εθισμένος στο διαδίκτυο; Μπορούμε να ξεχωρίσουμε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια σε: ψυχολογικά, συμπεριφοράς και σχέσης με το ανθρώπινο περιβάλλον .
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ Τ ΟΥ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
Ένας έφηβος:
Έχει συχνά αισθήματα ενοχής όταν ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για ψυχαγωγική χρήση όλη την ώρα κι δεν μπορεί να μείνει καθόλου χωρίς αυτό. Συχνά χάνει την αίσθηση του χρόνου όταν είναι στο διαδίκτυο (π.χ. ξαφνικά παρατηρεί ότι έχουν περάσει αρκετές ώρες, ενώ νόμιζε ότι ήταν λίγα λεπτά). Έχει ισχυρά συναισθήματα απογοήτευσης ή έντασης όταν δεν μπορεί να είναι στο διαδίκτυο. Έχει παράλογες δικαιολογίες για την υπερβολική χρήση του διαδικτύου («άλλα άτομα είναι στο διαδίκτυο ακόμη περισσότερο από ό, τι είμαι»). Υποβαθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου («τουλάχιστον δεν είμαι εθισμένος /η στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ»). Έχει απώλεια ενδιαφέροντος συμμετοχής σε χόμπι ή δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε. Νιώθει ήρεμος/η, χαρούμενος/η, ή ευτυχισμένος/η μόνο όταν είναι στο διαδίκτυο. Έχει στο μυαλό του το διαδίκτυο όταν ασχολείται με άλλες δραστηριότητες (π.χ., σχολείο, εργασία, ή όταν είναι έξω με φίλους). Συχνά βιώνει αρνητική διάθεση (κατάθλιψη ή άγχος) όταν δεν είναι στο διαδίκτυο.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
Μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής συμπεριφορές σε ένα έφηβο: Περιστασιακές «μαραθώνιες» διαδικτυακές συνεδρίες που διαρκούν όλη την ημέρα ή όλη τη νύχτα, συχνά γεύματα μπροστά από τον υπολογιστή ή εντελώς παράλειψή τους, χρησιμοποίηση του διαδικτύου μέχρι πολύ αργά τη νύχτα, παρά ότι υπάρχει ανάγκη ο έφηβος να σηκωθεί νωρίς το επόμενο πρωί, πολλαπλές προσπάθειες για να μειωθεί η παραμονή στο διαδίκτυο με ελάχιστη ή καμία επιτυχία ,σύνδεση στο διαδίκτυο σχεδόν σε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται, αφιέρωση όλο και περισσοτέρου χρόνου στο διαδίκτυο και λιγότερο χρόνου σε δραστηριότητες εκτός διαδικτύου ,συχνή παρακολούθηση του διαδικτύου ενώ υπάρχει παραμέληση άλλων σημαντικών ευθυνών. (π.χ. σχολείο, εργασία, οικογένεια, νοικοκυριό καθήκοντα), εμφάνιση θυμού ή αγανάκτησης προς εκείνους που διερωτώνται πόσο χρόνος δαπανά ο έφηβος στο διαδίκτυο, μειωμένος χρόνος που αφιερώνει ο έφηβος για το διάβασμα και φτωχές ακαδημαϊκές επιδόσεις. Ο έφηβος αναπτύσσει συμπτώματα στέρησης όπως: άγχος, ανησυχία, ή τρέμουν τα χέρια του όταν δεν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για μια μακρά χρονική περίοδο.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Ο έφηβος έχει προβλήματα με την οικογένειά επειδή αφιερώνει του πάρα πολύ χρόνο στο διαδίκτυο και κατηγορεί τους γονείς του. («αν ενδιαφερόσασταν περισσότερο για μένα, εγώ δεν θα ήμουν στο διαδίκτυο τόσο πολύ». Χάνει τους φίλους του στον πραγματικό κόσμο, κερδίζοντας φίλους μόνο στο διαδίκτυο .Οι φίλοι του εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την χρήση του διαδικτύου. Όλο και περισσότερο αφιερώνει λιγότερο χρόνο με την οικογένεια του και τους φίλους του και εξαπατά τους άλλους σχετικά με το πόσο χρόνο αφιερώνει στο διαδίκτυο.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΘΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
Παρουσία άλλων εθιστικών συμπεριφορών. Ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, υπερκινητικότητα και κοινωνική φοβία μπορούν να προδιαθέσουν τον έφηβο για εθισμό στο διαδίκτυο. Η πιο κοινή θεωρία σχετικά με τον εθισμό στο διαδίκτυο είναι ότι η προβληματική χρήση της τεχνολογίας είναι απλά μια προέκταση των άλλων εθιστικών συμπεριφορών. Για παράδειγμα, τα διαδικτυακά καζίνα συχνά έχουν αποδειχθεί ακαταμάχητα στους ανθρώπους που αγωνίζονται με προβλήματα τζόγου. Η συμπεριφορά ενός ατόμου με ιστορικό προβληματικό στα τυχερά παιχνίδια χρησιμοποιώντας μόνο το διαδίκτυο για να βάλει στοιχήματα είναι πιθανή η συμπεριφορά του είναι απλώς μια εξέλιξη του εθισμού που έχει ήδη στα τυχερά παιχνίδια του και όχι μια εντελώς ξεχωριστή διαταραχή. Η ίδια λογική θα ίσχυε για κάποιον με εθισμό στις αγορές που δεν μπορεί να σταματήσει να αγοράζει αντικείμενα στο e-Bay ή σεξομανείς που δαπανούν οκτώ ώρες κάθε μέρα κοιτάζοντας πορνογραφικές ιστοσελίδες.
Ντροπαλότητα ή κοινωνικό άγχος. Οι άνθρωποι που είναι πολύ ντροπαλοί και δυσκολεύονται να αλληλεπιδρούν με τους άλλους έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν εθισμό στο διαδίκτυο, επειδή συναντώντας ανθρώπους στο διαδίκτυο φαίνεται λιγότερο εκφοβιστικό από την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο . Η επιθυμία για ανθρώπινη επαφή είναι εξαιρετικά ισχυρή, ακόμη και μεταξύ των ανθρώπων που υποφέρουν από κοινωνικό άγχος. Η επίσκεψή τους σε φόρουμ και chat rooms τους δίνει έναν τρόπο για να αναπτύξουν σχέσεις χωρίς να αντιμετωπίζουν άμεσα τους φόβους τους. Μπορούν να ελέγχουν προσεκτικά πώς αυτές γίνονται αντιληπτές από τους άλλους όταν επικοινωνούν στο διαδίκτυο ακόμη και να φτάσουν στο σημείο να δημιουργήσουν μια εναλλακτική προσωπικότητα που δεν βασίζεται εξ ολοκλήρου στην πραγματικότητα.
Προβλήματα με τις κοινωνικές σχέσεις. Οι κοινωνικές σχέσεις είναι δύσκολες και μπορούν να δημιουργήσουν συγκρούσεις ή άλλα προβλήματα σε κάποιους εφήβους. Αυτοί οι έφηβοι βλέπουν σαν υποκατάστατο το διαδίκτυο. Στο διαδίκτυο αν φανεί κάποιος να τους προσβάλει μπορούν να τον απομονώσουν χωρίς να αισθανθούν την αντίδραση του άλλου ατόμου. Έτσι το διαδίκτυο γίνεται ένα μηχανισμός αντιμετώπισης προβλημάτων και συγκεκριμένα του προβλήματος με τις σχέσεις. Στην πορεία όμως καταλήγει όπως το αλκοόλ να είναι πρόβλημα. Δηλαδή η «φανταστική τέλεια λύση του προβλήματος» καταλήγει να είναι πιο προβληματική από το αρχικό πρόβλημα.
Επιρροές από συμμαθητές. Αν οι συμμαθητές ενός εφήβου ασκούν υπερβολική χρήση του διαδικτύου, η συμπεριφορά αρχίζει να φαίνεται περισσότερο κοινωνικά αποδεκτή. Για το λόγο αυτό, ο εθισμός στο διαδίκτυο φαίνεται να είναι πιο συχνός μεταξύ των ανθρώπων που παίζουν κοινωνικά παιχνίδια στο διαδίκτυο.
Η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ γονέων-παιδιού. Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που είναι πιο ευάλωτα να δημιουργήσουν μια «εθιστική σχέση» με τον υπολογιστή τους είναι εκείνα που ζουν με γονείς που αδιαφορούν ή είναι απόντες.
Ο έφηβος:
Στο πρώτο στάδιο εξοικειώνεται με το διαδίκτυο, μαθαίνει σχετικά για τις δυνατότητές του και επιλέγει την έκδοση της εικονικής πραγματικότητας που του ταιριάζει. Σταδιακά ένα άτομο δημιουργεί το δικό του στυλ στο δίκτυο καλύπτοντας την έλλειψη επικοινωνίας ή πληροφοριών που του λείπει στην πραγματική ζωή.
Στο δεύτερο στάδιο έρχεται η αποξένωση από την πραγματική ζωή, ο χρήστης αρχίζει να αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο στην πραγματικότητα που επέλεξε στο προηγούμενο στάδιο. Επίσης για το δεύτερο στάδιο του εθισμού στο διαδίκτυο, όταν ένα άτομο παύει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για την επίτευξη των στόχων ζωής, αυτοί οι στόχοι μετατρέπονται σε εικονική πραγματικότητα. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη γνώση που αποκτήθηκε στο δίκτυο για να γίνουν διάσημοι, ή να κερδίσουν χρήματα, άλλοι πάλι να αυξήσουν τις αξιολογήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα (φήμη σε ιστοσελίδες και φόρουμ, κ.λπ.) ή απλά να εκφραστούν. Και η εξάρτηση αναπτύσσεται όταν η επικοινωνία γίνεται η μόνη προτιμώμενη μέθοδος επίτευξης του στόχου.
Στο τρίτο στάδιο της σταθεροποίησης, το πρόβλημα είναι προφανές, τα σημεία και συμπτώματα του εθισμού στο διαδίκτυο, φαίνονται στο πρόσωπο του χρήστη, και μεταβάλλεται ομαλά σε χρόνια μορφή. Μετά από λίγο το πάθος για την επιλεγμένη αλληλεπίδραση δεν είναι τόσο έντονο, η δραστηριότητα στο δίκτυο μειώνεται. Το άτομο επιστρέφει στην πραγματικότητα, αλλά το κάνει χωρίς καμιά επιθυμία. Παραμένει εξαρτημένο στο διαδίκτυο, αλλά σε ανενεργή μορφή, και αυξάνεται το άγχος με την εμφάνιση των νέων ενδιαφερόντων θεμάτων.
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
Αυτά είναι: Αισθήματα ενοχής, άγχος, κατάθλιψη, ανεντιμότητα, αισθήματα ευφορίας όταν είναι κάποιος μπροστά από τον υπολογιστή, ανικανότητα πραγματοποίησης προγραμματισμένων πραγμάτων, καμία αίσθηση του χρόνου, απομόνωση, αμυντικότητα, αποφυγή εργασίας, διέγερση.
ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
Αυτά είναι: Πόνος στην πλάτη, μυοσκελετικές παθήσεις (π.χ. σκολίωση), πονοκέφαλοι, διατροφικές διαταραχές, παραμέληση προσωπικής υγιεινής, απώλεια ή αύξηση βάρους, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, διαταραχές του ύπνου και αλλαγή των συνηθειών ύπνου, μειωμένη αθλητική δραστηριότητα, ξηρά μάτια -μυωπία.
ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ.
Αυτές μπορούν να θεωρηθούν οι μισοτελειωμένες ξεχασμένες ευθύνες και αύξηση του σωματικού βάρους.
ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ.
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θεωρούνται περισσότερο τα σωματικά συμπτώματα όπως πόνος στην πλάτη, πόνος στον αυχένα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και προβλήματα όρασης από τη συνεχή παρακολούθηση της οθόνης. Επίσης μακροπρόθεσμη επίπτωση μπορεί να θεωρηθεί η χρεοκοπία, ειδικά αν ο χρόνος που δαπανάται στο Διαδίκτυο από ένα άτομο επικεντρώνεται στα ψώνια και στα τυχερά παιχνίδια.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι: Απομόνωση από τους φίλους, μη εμπιστοσύνη στους άλλους, ο κόσμος τους θεωρεί αδέξιους, δεν έχουν νορμάλ συζητήσεις με τους άλλους, νιώθουν όπως το ψάρι έξω από το νερό χωρίς το διαδίκτυο, νιώθουν ότι κανένας δεν θέλει να τους μιλήσει και δημιουργούν μία ψεύτικη «καλύτερη ζωή» στο Διαδίκτυο!
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ.
Ο τρόπο ς χρησιμοποίησης του διαδικτύου ορίζει τον εθισμό του διαδικτύου. Σύμφωνα με το Κέντρο Εθισμού στο διαδίκτυο στην Αμερική δεν είναι πόσο χρόνο περνάμε στο διαδίκτυο που ορίζει τον εθισμό. Μάλλον, είναι το πώς ξοδεύεται ο χρόνος, και κατά πόσον αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις, την εργασία, το παιχνίδι, την υγεία ή το σχολείο. Εάν έχουμε δυσκολίες να ελέγχουμε την ποσότητα του χρόνου που περνάμε στο διαδίκτυο, ασχολούμαστε όλη την ώρα ή ψευδόμαστε σχετικά με το ποσό του χρόνου που περνάμε στο διαδίκτυο, πιθανόν να είμαστε εθισμένοι.
Γεωγραφία και το φύλο. Σύμφωνα με το Κέντρο Εθισμού στο διαδίκτυο στην Αμερική, οι άνθρωποι σε ορισμένες χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα και η Κορέα μπορούν να έχουν ακόμη και υψηλότερα ποσοστά προβληματικής χρήσης του διαδικτύου από ότι στους ομολόγους τους των ΗΠΑ, μέχρι το 30 τοις εκατό του πληθυσμού μπορεί να είναι εθισμένο Το φύλο παίζει επίσης, ρόλο, με πολύ περισσότερους άνδρες εθισμένους από τις γυναίκες. Οι στατιστικές αυτές υποστηρίζονται από μια μελέτη του 2008 συγκρίνοντας τη χρήση του διαδικτύου από Κινέζους και Αμερικανούς φοιτητές κολεγίου », που δημοσιεύθηκε στην” Cyber Psychology & Συμπεριφορά “. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι με το να είσαι Κινέζος και άνδρας “σχετίζεται σημαντικά” για τον εθισμό στο διαδίκτυο. Επίσης στην Ελλάδα σύμφωνα με μια μελέτη για τους έφηβους ο ηλεκτρονικός τζόγος φαίνεται πως είναι καθαρά αντρικό φαινόμενο, αφού πολύ μεγάλο ποσοστό όσων δήλωσαν πως παίζουν στο διαδίκτυο τυχερά παιχνίδια είναι αγόρια. Σχεδόν το ίδιο ισχύει και για τis πορνογραφικά ιστοσελίδες, που έχουν μεγάλη διείσδυση στις ηλικίες 14-16.
Ιστορία του εθισμού! Η πρώτη κλινική αποτοξίνωσης από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στο δυτικό κόσμο δημιουργήθηκε στο Άμστερνταμ το 2006. Και πρόσφατα μια μεγάλη ψυχιατρική κλινική στο Λονδίνο, το Capio Nightingale Hospital, δημιούργησε ένα νέο θεραπευτικό πρόγραμμα αποκλειστικά για εφήβους που εκδηλώνουν τα τυπικά συμπτώματα του εθισμού στον υπολογιστή.
Πραγματικότητες στην Ελλάδα με τον εθισμό του διαδικτύου!“Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά κυβερνοεξάρτησης. Ήδη από το 2008, η Μονάδα Εφηβικής Ιατρικής της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» αντιμετώπισε 20 περιπτώσεις εφήβων με συμπτώματα κυβερνοεθισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρώτο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για την Έρευνα, την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση των Κινδύνων στη Χρήση του Διαδικτύου, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα τον Νοέμβριο του 2009 με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, στη Θεσσαλία το ποσοστό των εθισμένων στο Διαδίκτυο εφήβων ανέρχεται σε 8,2%, ενώ σε πιο ακριτικές περιοχές, όπως η Κως και η Χίος, τα ποσοστά αγγίζουν το 11,3% και 15% αντίστοιχα. Όσο για τις μεγαλουπόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχουν ακόμη εκτενείς μελέτες. Πάντως, σύμφωνα με την εκτίμηση του δόκτωρα Κωνσταντίνου Σιώμου, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, που εδρεύει στη Λάρισα, τα ποσοστά αυτά τοποθετούν τη χώρα μας, μαζί με την Κίνα, την Ταϊβάν και τη Ν. Κορέα, στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εφήβων εθισμένων στο Διαδίκτυο!”
ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας ή με τη βοήθεια της οικογένειας μας . Αν δεν έχουμε αποτελέσματα μπορούμε να ζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια.
Άμα αποφασίζουμε να λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας κάνουμε τα εξής:
1. Ορίζουμε όρια χρήσης του υπολογιστή νωρίς. Για να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, πρέπει να αποφασίσουμε σχετικά νέα όρια. Π.χ. πόσο καιρό σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή από τώρα και στο εξής; Για ποιους σκοπούς; Αποφασίζουμε για το πρώτο και λαμβάνουμε μέτρα για το δεύτερο.
2. Ζητάμε τη βοήθεια της οικογένειάς μας. Συμφωνούμε με την οικογένειά μας να μας κρατά υπόλογο και να περιορίσει την ποσότητα του χρόνου που περνάμε στο διαδίκτυο. Ορίζουμε ένα χρονικό όριο σε λεπτά ή ώρες και κάνουμε σαφές ότι δεν υπάρχουν έγκυρες δικαιολογίες για εκτεταμένη χρήση. Πρέπει να απομακρυνθούμε από τον υπολογιστή μόλις τελειώσει ο χρόνος μας.
3. Δίνουμε στην οικογένειά μας τους κωδικούς πρόσβασης. Μόλις έχουμε τη συμφωνία της οικογένειας ή των συγκατοίκων μας για να μας βοηθήσουν, τους δίνουμε το δικαίωμα να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης στο λογαριασμό χρήστη του υπολογιστή μας, το μόντεμ ή το δρομολογητή(router) και τον λογαριασμό του e-mail μας.
4. Τροποποιούμε τη ρουτίνα μας. Εάν το πρώτο που κάνουμε το πρωί είναι να ελέγχουμε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή να κατευθυνόμαστε προς τον υπολογιστή όταν γυρίζουμε στο σπίτι από την εργασία ή το σχολείο, σκοπεύοντας να τελειώσουμε γρήγορα και να κάνουμε άλλα πράγματα, αλλά κολλάμε εκεί, πρέπει να αλλάξουμε τη ρουτίνα μας και να κάνουμε άλλα πράγματα πρώτα. Είναι πολύ ευκολότερο να φύγουμε από τον υπολογιστή, εάν δεν πάμε σε αυτόν! Περιμένουμε μέχρι να διαβάσουμε να κάνουμε δουλειές του σπιτιού μας και μετά να ασχοληθούμε με το διαδίκτυο. Επιβραβεύουμε τον εαυτό μας, σε μικρές ποσότητες, επειδή τηρεί αυτά που έχουμε αποφασίσει.
5. Να μην χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή για σκοπούς αναψυχής. Πρέπει να απεγκαταστήσουμε παιχνίδια στον υπολογιστή και να μείνουμε μακριά από τα κοινωνικά δίκτυα και άλλους προορισμούς αναψυχής στο διαδίκτυο για τουλάχιστον ένα μήνα ή δύο. Πρέπει να βρούμε δραστηριότητες αναψυχής στην πραγματική ζωή και να αντικαταστήσουμε πλήρως την ψυχαγωγία μας στο διαδίκτυο με αυτές.
6. Παρακολουθούμε την συναισθηματική μας κατάσταση. Πρέπει να σκεφτούμε για πώς η συναισθηματική υγεία μας είναι συνδεδεμένη με τη χρήση του διαδικτύου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο συχνά υποφέρουν από μοναξιά, άγχος και κατάθλιψη. Για να ξεφύγουμε από την εξάρτηση του διαδικτύου πρέπει να καταλάβουμε πώς η εθιστική συμπεριφορά σχετίζεται με την συναισθηματική μας κατάσταση.
7. Κρατάμε ημερολόγιο εξάρτησης. Κατά τη χρήση του Διαδικτύου, ας σταματήσουμε μια στιγμή για να σημειώσουμε πώς αισθανόμαστε αυτή τη στιγμή. Όταν δεν το χρησιμοποιούμε, αλλά αισθανόμαστε την ανάγκη, πρέπει να γράψουμε πώς αισθανόμαστε. Ένα ημερολόγιο του εθισμού θα μας διαφωτίσει, πώς ο εθισμός μας επηρεάζει τη συναισθηματική υγεία μας. Αισθανόμαστε ισχυρότεροι, πιο πνευματικοί και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν είμαστε στο διαδίκτυο από ό,τι στην πραγματική ζωή;
8. Ανοίγουμε μόνο μία καρτέλα σε μια στιγμή στο πρόγραμμα περιήγησής σας στο διαδίκτυο.
9. Διαγραφή περιττών λογαριασμών. Μπορεί να έχουμε λογαριασμούς σε ιστοσελίδες που δεν τις χρησιμοποιούμε ποτέ αλλά από τις οποίες λαμβάνουμε αδιάκοπη λήψη μηνυμάτων να μας υπενθυμίσουν να χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες τους. Δεν χρειάζεται αυτό το είδος του πειρασμού, έτσι ας διαγράψουμε τους λογαριασμούς. Μπορούμε επίσης να ρίξουμε μια ματιά στα λογαριασμούς όπως στο Facebook ή στο Instagram, αν πραγματικά αξίζει τον κόπο να τις χρησιμοποιούμε; Ακόμα και αν μας αρέσουν, μπορεί να είναι προς το συμφέρον μας να διαγράψουμε αυτούς τους λογαριασμούς, ή να απενεργοποιήσουμε, τουλάχιστον για ένα διάστημα, μέχρι να ανακτήσουμε τον έλεγχο της χρήση τους στο διαδίκτυο.
10. Απενεργοποίηση ειδοποιήσεων. Αν το smartphone σας στέλνει μια ειδοποίηση κάθε φορά που κάποιος θέλει να σας στέλνει ένα μήνυμα ή κάτι που δημοσιεύτηκε σε ένα κοινωνικό δίκτυο, πάντα θα κάνουμε μάταια πράγματα στο διαδίκτυο με το τηλέφωνό μας. Κάνουμε αλλαγή ρυθμίσεων στο τηλέφωνό μας για να αποφύγουμε τη λήψη ειδοποιήσεων .
11. Κάνουμε στον εαυτό μας ένα χρονοδιάγραμμα. Η απότομη παύση από τους εθισμούς σπάνια πετυχαίνει. Τα ποσοστά υποτροπής χημικών εξαρτήσεων, όπως στη νικοτίνη και το αλκοόλ, ή στα τυχερά παιχνίδια, στις αγορές ή στον εθισμό του διαδικτύου που έχουν οι άνθρωποι είναι πολύ υψηλά. Αντί να προσπαθούμε να σταματήσουμε απότομα, πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας ένα χρονοδιάγραμμα να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο με σύνεση, έτσι ώστε να μην αισθανόμαστε αναστατωμένοι από αυτήν την ξαφνική απώλεια ενός σημαντικού μέρους της ζωής μας. Βάζουμε εφικτούς στόχους. Αν να παραμείνουμε στο διαδίκτυο μία ώρα την ημέρα είναι ο τελικός στόχος μας, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε ίσως προσπαθώντας να μην υπερβαίνουμε τις 3 ώρες την ημέρα. Όταν αισθανόμαστε άνετα με αυτή τη διάρκεια, το μειώνουμε κατά μισή ώρα το χρόνο. Συνεχίζουμε να μειώνουμε τη χρήση μας στο διαδίκτυο για να φτάσουμε στο στόχο μας.
12. Χρησιμοποιούμε το χρόνο συναγερμού. Κάθε φορά που καθόμαστε μπροστά από τον υπολογιστή, φροντίζουμε να ρυθμίζουμε το χρόνο ειδοποίησης για να μας ενημερώσει όταν ο χρόνος έχει τελειώσει.
13. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προγράμματα για να μπλοκάρουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο..
14. Ζούμε τη ζωή μας έξω από το σχολείο. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με το να:
Α. Ανακατευθύνoυμε την προσοχή μας στο σχολείο . Θα εκπλαγούμε πόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα.
Β. Κάνουμε ποιο πολύ παρέα με τους φίλους μας . Συζητάμε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, και στη συνέχεια τους ζητάμε να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί μας. Αντί να μιλάμε στο διαδίκτυο με τους φίλους μας, τους καλούμε να βγούμε έξω μαζί. Οι φίλοι και η οικογένειά μας θα μας υποστηρίξουν να έχουμε καλύτερες σχέσεις και να ενσωματωθούμε καλύτερα στην κοινωνία αντί να κάνουμε κλικ στο διαδίκτυο μηχανικά.
Γ. Ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων και αναψυχών. Είναι ένας κόσμος γεμάτος από δραστηριότητες, που μπορούμε να απολαύσουμε έξω από το διαδίκτυο!
Συγκεκριμένα : Κάνουμε μια βόλτα ή τρέχουμε, συμμετέχουμε σε αθλητικό σωματείο – ποδόσφαιρο, μπάσκετ, ράγκμπι, ότι αγαπάμε περισσότερο!, συμμετέχουμε σε λέσχη ανάγνωσης, ξεκινάμε μία ομάδα από φίλους που απολαμβάνουν την ίδια μουσική, ράβουμε ή πλέκουμε (για τα κορίτσια), ξεκινάμε κηπουρική, ετοιμάζουμε νόστιμα φαγητά και κάνουμε οποιαδήποτε δημιουργική δραστηριότητα για να ξεφύγουμε από το διαδίκτυο, απενεργοποιούμε τον υπολογιστή όταν δεν τον χρησιμοποιούμε.
Όλα αυτά μπορεί να είναι δύσκολα στην αρχή, αλλά αν δεν εγκαταλείψουμε την προσπάθεια θα επιτύχουμε στον σκοπό μας!
Επαγγελματική βοήθεια.
Αν δούμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να νικήσουμε τον εθισμό μας στο διαδίκτυο, πρέπει να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια για να αισθανθούμε καλύτερα. Ο επαγγελματίας θα μας βοηθήσει να ανακουφίσουμε τον εθισμό μας στο διαδίκτυο.
Μπορούμε επίσης να καλέσουμε τη γραμμή βοήθειας αν δεν γνωρίζουμε τη σοβαρότητα του προβλήματός μας, αν έχουμε ερωτήσεις σχετικά με το τι είναι ο εθισμός, ή αν χρειαζόμαστε βοήθεια για να βρούμε τη κατάλληλη θεραπεία κοντά μας.
Γραμμή Βοηθείας «ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ», με αριθμό 800 11 800 15 (χωρίς χρέωση). Απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!
ΕΡΤ
EURO NEWS
IN GREEK
CNN
GREECE
FRANCE 24
ENGLISH
FRANCE 24
FRENCH
SKY NEWS
BBC WORLD
BBC RADIO
RAI NEWS
LIVE
STAR
CHANNEL
Mega channel
Alpha
channel
Extra3
channel
KONTRA
CHANNEL
ANT1
WPSO
Mega
Channel
CHYPRUS
RT
DEUTSCHE
WELLE
DER SPIEGEL
TV ON
LINE
TV N24
aljazeera
lifenews
Visit
tv lifenews!
NHK
JAPON
ABC
KATU
U.S.A
TODAY
CNN CHILE
CDN ALIVE
CHINESE
TN EN VIVO
RTVE
CTV Ottawa
EURONEWS
SPANISH
NUESTRA
VISION
CP24
Toronto
ON Canada
UOL.COM
BRASIL
EURONEWS
PORTU
GUESE
ABC
NEWS
AUSTRALIA
HONG KONG
NEWS
NDTV
ΟΛΥΜΠΟΣ TV
RADIO
STATIONS
ALPHA
RADIO GR
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ
ΣΤΑΘΜΟΣ
ΑΘΗΝΩΝ
SKY FM
REAL FM
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΠΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΛΛΑΔΑ
Πίνακας άρθρων
στα Αγγλικά
GREEK
CRISIS
Πίνακας άρθρων
στα Γαλλικά
Die Welt
Griechen
land.net
Alle
Nachrichten
und
Informationen
der F.A.Z.
zum Thema
Griechenland
Άρθρα
απο το
πρακτορείο
ΡΙΑ
Άρθρα
απο τo
INFOGRECIA
Άρθρα στα
Ιταλικά απο
την ANSAMD
GRECIA
Άρθρα
για την Ελλάδα
στο Europapress
στα Ισπανικά
Άρθρα στα
Ολλανδικά
Άρθρα
στα Βουλγαρικά
ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΩΤΩΝ.
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΥΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΥΠΟ
ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΥΠΟ(TRUTHOUT) ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ DEFEND DEMOCRACY
Blogs
από όλη
την Ελλάδα
My Agean. blog
ANALYST GR
axortagos
Voicenews
Antinews
Cnn news
HUFFINGTON
POST
ANTI-
ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
Αs μιλήσουμε
Επιτέλους
gazzeta.gr
eglimati
kotita
ΕΘΝΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΚΑΦΕΝΕΙΟ
econews.gr
ΕΧΩ ΜΑΤΙΑ
ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ
kourdisto
portokali
ΤΟ ENIMERWSI
Epikaira
EPIRUS
GATE
ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Ινφωγνώμων
Πολιτικά
madata.gr
media
soup.gr
mediagate.gr
news 24
newsbeat.gr
News it.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ
ΡΕ
www.
Olympia.gr
ΠΕΝΤΑΠΟ
ΣΤΑΓΜΑ”
ΠΑΠΑΤ
ΖΗΔΕΣ BLOG
perierga
ΠΡΕΖΑ
TV.
PRESS-GR. Blogspot.com
protagon.gr
LIAKOS
BLOG
ΖΟΥΓΚΛΑ
ONLINE
BLOG
NEMO GR
PATHFINDER
ONLINE
IN GR
MEDIA
BLOG
E-ROOSTER
BLOG
BANG GR
BLOG
BLOG
ΠΟΛΙΤΙΣ GR
SPIRO
SPERO
taxalia.
blogspot.com
TVXS
TRAGICO.COM
ΤΟ TRELO
KOUNELI
TROKTIKO
TOFTERI.COM
TROMAKTIKO
tsantiri.gr
FIMOTRO
ENIKOS. GR
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΣΥΝΗΓΟ
ΡΟΣ ΤΟΥ
ΚΑΤΑΝΑΛΛΩΤΗ
ΕΥΡΩΠΗ
ΓΙΑ ΜΕΝΑ
Blogs
of the European
Commissioners
SIBYLLA
the secret
truth
ΤΟ athi
napoli.gr
egersis.com
EXOFTI
SIO.COM
ΑΔΙΑ
ΒΡΟΧΟΙ
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
kopro
skyla
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΝΕΑ
conto
georgis.com
athens.
indymedia.gr
ANTI
LOGOS GR
enkripto.com
enomenoi
bloggers
apnea.gr
ΙΔΕΟ
ΠΗΓΗ
drougos.gr
ΒΑΘΥ
ΚΟΚΚΙΝΟ
Λαϊκούρα news
ΑΝΙΧΝΕΥ
ΣΕΙΣ
NATIONAL
PRIDE
palmo
grafos.
comnews
roides.com
panosz.
wordpress.com
Lénfant
de la haute
de la mer
athens
ville.com
netakias.com
ΑΡΙΣΤΕΡΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ
ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ
ΙΔΕΩΝ .gr
Ο ΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΡΕ
ΔΩΣΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ
ΧΩΡΙΣ
ΣΥΝΟΡΑ
ΜΕΣΑ
ΜΑΖΙΚΗΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
ΑΘΗΝΩΝ
πιτσιρικος
ΔΑΦΝΗ
ΧΡΟΝΟ
ΠΟΥΛΟΥ
ΙΑΣΩΝΟΣ
ΣΤΥΛΟΣ
NORTH
EPIRUS
Με Σύμμαχο
εσένα
ΑΕΤΟΣ
ΕΡΓΑΤΗΣ
ΑΝΤΙΒΑΡΟ
fox, 2
magazine
Herr K
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Κατάληψη
orsr
Ο Δόκτωρ
Τζέκιλ και
ο κύριος Χάϊντ
Articles
And Thoughts
M.A.R.C
Review
archaeo
pteryx
Εβρίτης
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΑ
ΠΕΡΙ
ΛΟΓΟΤΕ
ΧΝΙΑΣ
DETE.GR
PATRAS
NEWS COM
PATRA
TORA.GR
PATRAS
TIME.GR
THE BEST.GR
ΠΕΛΟΠΟΝ
ΝΗΣΟΣ.GR
ΓΝΩΜΗ
Εφημερίδα Η Γνώμη.
Τα πρωτοσέλιδα των
ελληνικών εφημερίδων.
PALO.GR
ΟΙΚΟ
ΝΟΜΙΚΑ
BLOGS
tsantiri.gr
ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ
ΚΑΙ ΤΡΕΛΟ
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ
fimotro
ΕΥΒΟΙΑ
ΑΝΕΜΟ
ΓΑΣΤΡΙ
ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ
SISAKI
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
ΑΛΕΧΙΠ
ΤΟΤΟ
PRONEWS
defence-
point.gr
ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ippolyte
Eleven gr
ΝΟΜΟ
ΣΦΑΙΡΑ
ΠΑΡΑΠΟ
ΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΕΙΡΟΣ-
ΕΛΛΑΣ
ΔΥΝΑΤΟΣ
kolindros fire
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
ΑΡΙΣΤΟ
ΦΑΝΙΣ
ΝΑΞΙΟΣ
ΒΟΛΟΣ TV
ΠΡΑΣΣΙΑ-
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΠΑΡΑΠΟΝΑ
ΡΟΔΟΥ
Greek alert
ΛΕΥΤΕΡΙΑ
ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΚΑΠΙΣΤΡΙ
DIMOTIKO
SAFARI
ΠΕΛΑΣΓΙΑ
ΣΚΑΘΑΡΙ
ΧΑΣΑΠΗΣ
NIKOS 63
ΕΛΕΥΣΗ
ΕΛΗΝΩΝ
Kentri
potideas
Ζουζου
news
ΕΛΛΗΝΟΠΑ
ΛΙΓΕΝΕΣΙΑ
army
alertness
ΒΑΘΥ
ΠΡΑΣΙΝΟ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΑ
ΠΕΛΕΚΥΣ
ΦΙΛΙΑΤΡΑ
ΘΕΜΑ
ΧΡΟΝΟΥ
SKANDA
LISTIS
Kepparou
ΓΑΡΓΑ
ΛΙΑΝΟΙ
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ-
ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
ΚΟΝΣΕΡΒΟ
ΚΟΥΤΙ
ΘΑΛΑΜΟ
ΦΥΛΑΚΑΣ
ΖΕΙ ΔΩΡΟΝ
Hellenic
legion
Piazza
del popolo
ΒΕΝΤΕΤΑ
ΤΙΡΑ
ΜΟΛΑΣ
ΚΟΝΔΥ
ΛΟΦΟΡΟΣ
ΝΥΧΤΑ ΜΕΡΑ
ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ
arena
alex
polis
ΑΝΤΙΚΡΥ
ΘΗΒΑ
NEWS
ΤΟ ΛΗΜΕΡΙ
greki.gr
ΞΕΣΠΑΩ
NEWS
LINE
ΤΟ ΠΕΡΙ
ΠΤΕΡΟ
ALMYROS
kanali 1
ΞΕΦΩΤΟ
ΕΧΩ ΝΕΑ
christos
sainis
vatola
kkiotis
ΤΥΧΑΙΟ
ΔΕΝ
ΝΟΜΙΖΩ
Salonica
news
ΤΟ ΠΕΙΡΑ
ΧΤΗΡΙ
ΣΗΜΑΝΤΡΑ
None news
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΟΛΑ
gkourou
ΑΤΣΑ
ΡΑΝΤΟΣ
Brief news
Ramnousia
FILOLOGOS
ΚΡΑΧΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΤΡΕΛΟ
ΓΑΪΔΟΎΡΙ
svoura news
News
Piper
Α Dr. Seeng
Ανάλυσέ τα
KARDITSA
blogs spot
ΔΡΑΜΙΝΑ
ΝΕΑ
ΛΑΜΟΓΙΟ
Efenpress
ΑΓΙΟΡΙΤΙΚΟ
ΒΗΜΑ
HELLENIC
REVENGE
THRAKI
DEVIL.COM