Για να δείτε πιο πολλά άρθρα ψυχολογίας πιέστε εδώ.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.

ΑΓΑΠΗ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΗ

Μερικοί από μας, όταν έχουμε μεγαλώσει σε ένα άσχημο παιδικό περιβάλλον, η μόνη συμπεριφορά που έχουμε μάθει είναι η συν-εξαρτημένη συμπεριφορά η οποία είναι μη υγιής συμπεριφορά. Όταν γνωρίσουμε κάποιο άτομο που να έχει αυτή τη συμπεριφορά, ελκυόμαστε από αυτό το άτομο και αυτή την έλξη την ονομάζουμε αγάπη. Η πραγματική αγάπη όμως βασίζεται σε υγιή συμπεριφορά. Η παραπάνω αγάπη όχι. Αυτή προκαλεί μόνο πόνο και δυστυχία. Ποιες όμως είναι οι συμπεριφορές της υγιούς ή μη υγιούς αγάπης; Ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει τις εξής συμπεριφορές υγιούς αγάπης και μη:

Υγιής αγάπη: Θέλει να συναντηθεί έξω όχι κρυφά, με φίλους και την οικογένεια μας. Όταν είμαστε με αυτό το άτομο μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί, νομίζουμε ότι έχουμε βρει το άλλο μισό μας. Μοιραζόμαστε τα ίδια όνειρα και φιλοδοξίες. Μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι. Δείχνει προθυμία να κάνει θυσίες για το καλό της σχέσης. Μας ενθαρρύνει να αναπτύξουμε τον εαυτό μας πνευματικά, συναισθηματικά και ψυχικά. Θέλει να φτιάξει τη ζωή του μαζί μας. Σέβεται εμάς και τους άλλους. Νοιάζεται για τα αισθήματά μας, τις ανησυχίες μας και την ευτυχία μας. Εκτιμάει τις ώρες που περνάμε μαζί, αλλά απολαμβάνει την παρέα και άλλων ατόμων. Μας εμπιστεύεται. Προσπαθεί να λύσουμε τα προβλήματα μαζί σαν ομάδα. Συμβιβάζεται, δέχεται την οικειότητα, προσπαθεί να δίνει αλλά και να παίρνει από μας, δεν προσπαθεί να μας αλλάξει ή να μας ελέγχει, δέχεται ότι έχει όρια, όπως και εμείς.

Μη υγιής αγάπη: Μας κακοποιεί σωματικά ή λεκτικά. Μας δίνει συμβουλές αλλά δεν δέχεται συμβουλές. Δίνει υποσχέσεις που ποτέ δεν τις τηρεί. Μας μεταχειρίζεται με προστατευτικό προσβλητικό τρόπο. Όταν νιώθει ευάλωτος(η) έχει επιθετική συμπεριφορά. Μας δείχνει τη διάθεση «Και ποιος σε χρειάζεται τώρα;» Προσπαθεί να μας αποδώσει κάτι που του έχουμε κάνει προσβάλλοντάς μας. Μας καταπιέζει υπερβολικά. Μας εκβιάζει. Προσπαθεί να μας δωροδοκήσει.. Μας κρατάει κακία. Εκφράζει φαρισαϊκό θυμό. Απαντάει στις ερωτήσεις με υπεκφυγές. Έχει δυσκολία να ζητά αγάπη και υποστήριξη. Μας αποκλείει από την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Ζηλεύει πολύ και δεν μας έχει εμπιστοσύνη. Κατηγοράει άλλους για τα λάθη του(της), τις αδυναμίες του(της) και τα προβλήματά του(της). Απαιτεί να ελέγχει τη ζωή μας. Θέλει να ξέρει που ήμασταν, με ποιόν ή με ποια μιλήσαμε, γιατί μιλήσαμε, πόσο μιλήσαμε, γιατί δεν κάναμε αυτό ή εκείνο κ.λ.π. Φαίνεται ότι ντρέπεται να μας παρουσιάσει στην οικογένεια του(της) ή στους φίλους του(της). Δεν υπάρχει δέσμευση στη σχέση ή δεν προδιαγράφεται κάποιον μέλλον μαζί μας. Το σεξ έχει μόνο σωματική διάσταση και δεν υπάρχει τρυφερή επικοινωνία ή ψυχική εναρμόνιση. Κανένας δεν καταλαβαίνει γιατί είμαστε μαζί, προπαντός η οικογένειά μας και οι φίλοι που μας αγαπούν. Φοβάται την οικειότητα. Προσπαθεί να μας αλλάξει. Συχνά απαντάει για μας σε συζητήσεις με άλλους. Νιώθει ότι πνίγεται στη σχέση. Η σχέση βασίζεται στην αυταπάτη και στην αποφυγή της μη ευχάριστης κατάστασης.

Η μη υγιή σχέση, μας προκαλεί σύγχυση, τρόμο, ανασφάλεια. Νιώθουμε άχρηστοι ότι μας χρησιμοποιούν ή ότι πνιγόμαστε. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργηθεί διότι έχουμε λαθεμένη αντίληψη για την αγάπη. Η αντίληψη που έχουμε για τον έρωτα και γενικά για τη ζωή αν αλλάξει θα μας κάνει να απολαύσουμε στο μέλλον πιο όμορφες στιγμές. Για να το επιτύχουμε μόνοι μας είναι πολύ δύσκολο, με τη βοήθεια ενός ειδικού όμως σιγά-σιγά μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό το τέλμα που μας έχει βαλτώσει τη ζωή.



Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.