ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Bullying

Λίστα περιεχομένων

 

Εισαγωγή και ορισμός.

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα πρόβλημα στον σύγχρονο κόσμο. Σε πολλά κράτη από την Αμερική μέχρι τη Ρωσία ο σχολικός εκφοβισμός έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις κοινωνίες τους. Στη δικιά μας κοινωνία ήδη ο σχολικός εκφοβισμό έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα. Μερικές φορές βλέπουμε ρεπορτάζ στις ειδήσεις που δείχνουν παιδιά που έχουν υποστεί εκφοβισμό στα σχολεία από άλλα παιδιά και έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν σχολεία.
Τι είναι όμως ο σχολικός εκφοβισμός και σε τι διαφέρει από την κακή συμπεριφορά;
Οι πιο πολλοί ειδικοί στον εκφοβισμό συμφωνούν ότι αυτό που διαχωρίζει τον εκφοβισμό από την κακή συμπεριφορά είναι ότι αυτοί που κάνουν τον εκφοβισμό έχουν πρόθεση να βλάψουν τους στόχους τους. Υπάρχει επίσης μια ανισορροπία της δύναμης και οι πράξεις επαναλαμβάνονται συνήθως.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Υπάρχουν τέσσερα είδη του εκφοβισμού.

Σωματικός εκφοβισμός (bullying), που περιλαμβάνει χτυπήματα, κλοτσιές, τρικλοποδιές, τσιμπήματα , σπρωξίματα ή καταστροφή πραγμάτων που ανήκουν σε άλλα άτομα .
Λεκτικός εκφοβισμός (bullying), που περιλαμβάνει ύβρεις προσβολές πειράγματα, ομοφοβικές ή ρατσιστικές παρατηρήσεις ή λεκτική βία.
Συγκεκαλυμμένος ή κρυφός εκφοβισμός. Αυτό το είδος εκφοβισμού συχνά είναι πιο δύσκολο να αναγνωρισθεί και μπορεί να πραγματοποιηθεί πίσω από την πλάτη του ατόμου που τρομοκρατείται. Έχει σχεδιαστεί για να βλάψει την κοινωνική φήμη κάποιου ή να προκαλέσει ταπείνωση.
Συγκεκαλυμμένος εκφοβισμός (bullying) περιλαμβάνει:
•Ψέμα και διάδοση φημολογιών.
•Γκριμάτσες ή χειρονομίες, απειλητικά ή περιφρονητικά βλέμματα.
Άσχημα αστεία που φέρνουν σε δύσκολη θέση και ταπείνωση.
•Αγενή διακωμώδηση.
• Ενθάρρυνση άλλων να εξαιρέσουν κοινωνικά κάποιους.
•Βλάβη στη κοινωνική φήμη ή κοινωνική αποδοχή κάποιου.
Διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να συμπεριλαμβάνει ανοικτές ή συγκαλυμμένες συμπεριφορές εκφοβισμού χρησιμοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων υλικών όπως οι υπολογιστές , smartphones και λογισμικά όπως κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, άμεσα μηνύματα, κείμενα, ιστοσελίδες και άλλα.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να είναι δημόσιος ή ιδιωτικός και μερικές φορές να γίνεται γνωστόs μόνο στον στόχο και το πρόσωπο του εκφοβισμού. Περιλαμβάνει:
•Καταχρηστικά ή ηλεκτρονικά ταχυδρομεία ενοχλητικά κείμενα ή αφίσες , εικόνες ή βίντεο.
•Σκόπιμα αποκλεισμός άλλων on line
•Βρωμερά κουτσομπολιά ή φήμες
•Μίμηση των άλλων on line ή χρησιμοποιώντας τους λογαριασμούς τους.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Πως είναι κάποιος να εκφοβίζεται;

 

Ο εκφοβισμός προκαλεί φόβο στα παιδιά. Πολλά παιδιά προτιμούν να μην πάνε στο σχολείο, έτσι ώστε να αποφύγουν να πληγούν από το άτομο που κάνει τον εκφοβισμό. Ο εκφοβισμός κάνει τα παιδιά να σκέφτονται ότι είναι άχρηστα και τα κάνει να να νιώθουν ενοχές για τα πάντα.

Αλλά ποια είναι τα πραγματικά όπλα για την καταπολέμηση του εκφοβισμού;
Πρέπει να:
Μιλήσετε όταν υποστείτε ή δείτε εκφοβισμό. Να μην τον κρατάτε κρυφό.
-Εξασκείστε πώς να εκφράζεστε τη διάθεσή σας.
-Κρατήσετε ημερολόγιο για ό, τι συμβαίνει.
-Μιλήσετε στους γονείς και να τους ζητήσετε να επισκεφτούν το σχολείο.
-Μιλήσετε με τους φίλους σας, με ένα δάσκαλο, με τους γονείς σας ή με κάποιον που να εμπιστεύεστε.

Τα παιδιά που είναι θύματα εκφοβισμού να ξέρουν ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος με αυτά και ότι έχουν το δικαίωμα να είναι ευτυχισμένα και επομένως έχουν το δικαίωμα να πουν το πόνο σας και να λάβουν βοήθεια από το δάσκαλο, ή την οικογένεια τους.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Γιατί γίνεται ο εκφοβισμός (bullying);

Τα άτομα που κάνουν τον εκφοβισμό διοχετεύουν τη δυσφορία τους σε αθώους. Συχνά έχουν προβλήματα με στη οικογένεια τους ή προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις εντός του σχολείου. Μερικές φορές μπορεί οι ίδιοι να είναι θύματα του εκφοβισμού, είτε φοβούνται να πέσουν θύματα και κάνοντας εκφοβισμό, θέλουν να δείξουν ότι είναι ο ισχυρότεροι σε εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι.
Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Είστε
θύτης;

Το άτομο που κάνει τον εκφοβισµό, πιστεύει ότι θα έχει κάποια πλεονεκτήματα.
• Χρησημοποιεί τη δύναµη ώστε να έχει δημοτικότητα και αναγνώριση εκ µέρους των άλλων.
• Πιστεύει ότι η βία είναι αποτελεσματικός τρόπος για να υπερασπιστεί, ή να επιβεβαιώσει τον εαυτό του ή να εκδικηθεί .
• ‘Ισως δεν γνωρίζει ότι κάνει εκφοβισµό . Το µόνο που ξέρει είναι ότι δεν του αρέσει αυτό το άτομο και θέλει να το κάνει να το ξέρει.
• Έχει απαίτηση από κάποιο φίλο του να απορρίψει κάποιο άλλο πρόσωπο και ότι όταν κάνει τον εκφοβισµό νοµίζει ότι κάνει μαγκιά.
• Είναι πεπεισμένο ότι το θύµα εσκεμμένα ενέργησε µε αυτόν τον τρόπο και εκνευρίζεται υπερβολικά.
Όλες οι δικαιολογίες είναι κακές! Δεν υπάρχει κανένα; λόγος να τραυματίσουμε ή να βλάψουμε ένα άλλο πρόσωπο.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Συνέπειες.

Το άτομο που κάνει τον εκφοβισμό αν συμβαίνει να εκφοβίσει άλλους.
Πρέπει να αφιερώσει κάποιο χρόνο να σκεφτεί τις συνέπειες των πράξεών του εκφοβισμού και παρενόχλησης.
• Μπορεί να βρεθεί µόνο και αποµονωµένο επειδή ο εκφοβισµός δεν είναι πάντα συνώνυµος µε τη δηµοτικότητα!
• Μπορεί να έχει δυσκολία να κάνει αληθινούς φίλους επειδή συχνά εκείνοι που τον περιβάλλουν είναι εκεί επειδή δεν θέλουν να είναι στόχος του.
• Μπορεί να χάσει ένα φίλο (η) επειδή µε το χρόνο, είναι πιθανό οι φίλοι του να είναι όλο και λιγότεροι σε σχέση µε τις κινήσεις του και τα εκφοβιστικά σχόλιά του και περισσότερο επειδή δεν θέλουν να είναι συνένοχοι του.
• Θα µπορούσε να τραυµατιστεί από κάποιον που αποφασίζει να υπερασπιστεί τον εαυτό του (σωµατικά ή ψυχολογικά) ή και να εκδικηθεί?
• Δε θα µάθει να αναπτύξει σχέσεις χωρίς βία και χωρίς να µπορεί να εξαναγκάζει και αυτό θα µπορούσε ενδεχοµένως να προκαλέσει δυσκολίες σε ορισµένους τοµείς της ζωής του (π.χ. εργασία, σχέσεις µε τους φίλους, σχέσεις µε το αντίθετο φύλο).
– ‘Ισως να έχει τη φήµη ότι είναι ένα βίαιο, εγωιστικό και εστιασµένο πρόσωπο µε το περιβάλλον του.
– Θα µπορούσε να αναπτύξει όλο και σοβαρότερα προβλήµατα επιθετικότητας συµπεριλαµβανοµένης της παραβατικότητας των νέων.
– Θα µπορούσε να αισθανθεί ένοχο και λυπηµένο από τις ενέργειες του στο µέλλον.
-Θα µπορούσε να έχει συνέπειες στο σχολείο (π.χ: αποβολή, να έρθει σε σύγκρουση µε καθηγητές, τον διευθυντή και τους γονείς του).
– Θα µπορούσε να έχει σχολικές αποτυχίες.
.• Θα µπορούσε να έχει έννοµες συνέπειες (σύλληψη από την αστυνομία) για εκφοβισµό παρενόχληση και διαδικτυακό εκφοβισµό επειδή αυτές είναι εγκληµατικές πράξεις.
Στην περίπτωση του διαδικτιακού εκφοβισμου, θα µπορούσε να έχει επίσης συνέπειες εκ µέρους των υπηρεσιών παροχής διαδικτίου που µπορούν να επιβάλούν κυρώσεις στα άτοµα που δεν τηρούν τους κανόνες χρήσης.
Ακόµη και αν ο εκφοβισµός µερικές φορές του δίνει την εντύπωση ότι µπορεί να κάνει αυτό που θέλει, η παρενόχληση και ο διαδικτυακός εκφοβισµός, πάντα καταλήγουν να έχουν δυσάρεστες συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους.
Εάν είστε ή ήσασταν, θύτης θα ήταν μια καλή ιδέα να μιλήσετε σε κάποιον, χωρίς φόβο διώξεως, και να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι μπορείτε να κάνετε για να μαλακώσετε το θυμό σας, να απαλύνετε τον πόνο και να θυμάστε αυτή είναι η μόνη διέξοδος από την καταστρεπτική συμπεριφορά που ακολουθείτε. Συνήθως αυτοί που κάνουν εκφοβισμό καταλήγουν σε χρήση ναρκωτικών ή στη φυλακή.
Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Παρατηρητής

Αν κάποιο άτοµο είναι παρατηρητής σε εκφοβισµό, ακόµη και αν δεν εµπλέκεται απευθείας, µπορεί να αισθάνεται άβολα στην κατάσταση.
Προσοχή! Εάν κάποιο άτοµο είναι παρατηρητής σε σχολικό εκφοβισµό, θα µπορεί γρήγορα να θεωρηθεί συνεργός του θύτη, απλά παρακολουθώντας το σκηνικό γελώντας, ακόμα και αν η πρόθεσή του είναι να µην εκφοβίσει. Με το να είναι κάποιος συνένοχος ή παρατηρητής µπορεί να τον οδηγήσει να:
Αποφεύγει να είναι φίλος µε κάποιον που έχει εκφοβιστεί από τον φόβο µην έρθει η σειρά του.
Ενθαρρύνει το άτομο που εκφοβίζει να νομίζει ότι είναι συνεργός του, αν έχει αντιδράσει θετικά στα σχόλια ή κινήσεις του και, ακόμη και αν δεν συµφωνεί εντελώς µε τη συµπεριφορά του.
Γίνει βίαιος και επιθετικός και να είναι μέρος της συµµορίας του θύτη.
Αισθάνεται ένοχος επειδή δεν βοήθησε το άτοµο που έχει υποστεί εκφοβισµό και δεν κατήγγειλε το θύτη.
Αισθάνεταί ανίσχυρος ενώπιον της κατάστασης.
• Έχει φόβο ότι θα πέσει θύµα εκφοβισµού και εποµένως ν’αποφεύγει τα άτοµα που κάνουν τον εκφοβισµό και τα µέρη όπου συµβαίνουν τέτοια περιστατικά (π.χ. να κάνει σκασιαρχείο και να αποφεύγει το σχολικό λεωφορείο).
Προκαλέσει ιδιαίτερα αποσταθεροποίηση.
Ανά πάσα στιγµή, να θυµάται ότι µπορεί να κάνει πολλά πράγµατα για να βοηθήσει το θύµα εκφοβισµού.
Εδώ είναι μερικές προτάσεις:
• Δεν πρέπει να εμπλέκεται σε εκφοβισμό ή σε διαδικτυακό εκφοβισμό.
• Δεν πρέπει να ενθαρρύνει τον θύτη να γελάει με τις προσβολές του και να προσπαθεί να παραμείνει ουδέτερος. Να μην ξεχνάει ότι γίνεται συνένοχος όταν ενθαρρύνει τον θύτη γιατί ο θύτης χρειάζεται ένα ακροατήριο να αισθάνεται σπουδαίος και ισχυρός.
• Να προσφέρει τη βοήθειά του και την υποστήριξή του στο πρόσωπο που υπέστη τον εκφοβισμό με το:
-Να αντιμετωπίσει το άτομο που εκφοβίζει και να του πει ότι δεν συμφωνεί με τις ενέργειές του (π.χ. σταμάτα!) «Αυτό που λες πειράζει την Άννα και το θεωρώ απαράδεκτο! »), ή ακόμη να δείχνει τη διαφωνία του μες τις κινήσεις και στάσεις του.
-Να προσπαθεί να δει το θύμα και να του προσφέρει την υποστήριξή του.
-Να προσφέρει τη βοήθειά του για να βοηθήσει το θύμα να καταγγείλει το άτομο που τον εκφοβίζει και να ζητήσει βοήθεια από έναν ενήλικο, στον οποίο έχει εμπιστοσύνη.
• Να καταγγείλει όλες τις συμπεριφορές εκφοβισμού και τον διαδικτυακό εκφοβισμό που είναι μάρτυρας και να εκφράσει τη διαφωνία του.
• Να ενθαρρύνει τους άλλους παρατηρητές να ενώσουν τις δυνάμεις τους να καταγγείλουν την παρενόχληση και τον διαδικτυακό εκφοβισμό.
• Να μη διστάσει να ζητήσει υποστήριξη από έναν ενήλικο που εμπιστεύεται να βοηθήσει το θύμα να διαχειριστεί τα συναισθήματα που του προκάλεσε αυτή η κατάσταση.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Μύθοι
και πραγματικότητες

Ακολουθούν μερικά σενάρια για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα τι είναι εκφοβισμός.
• Είναι εκφοβισμός εάν φίλοι μου χρησιμοποιήσουν ένα παρατσούκλι όταν μιλούν για μένα;
ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ
ΣΩΣΤΟ. Είναι λεκτικός εκφοβισμός άμεσος, αν το παρατσούκλι, σας προκαλέσει δυσφορία , σας τραυματίσει ψυχικά, σας ταπεινώσει και σας δημιουργεί ένα φόβο ότι θα καταστρέψει τη φήμη σας για πάντα.
ΛΑΘΟΣ. Δεν είναι εκφοβισμός εάν αυτό το παρατσούκλι έχει ως στόχο να σας κάνει ένα αστείο και να σας κάνει να γελάσετε παρά να σας βλάψει ή να σας απομονώσει, ή να σας επιβληθεί ή να σας κάνει κακό.
• Είναι εκφοβισμός αν οι φίλοι μου αρνηθούν να παίξουν ή να καθίσουν δίπλα μου για μια εβδομάδα;
ΣΩΣΤΟ. Είναι κοινωνικός εκφοβισμός εάν αυτή η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά αποκλεισμού σε πληγώνει ή σε απομονώνει και προκαλεί δυσφορία μέσα σου. Οποιαδήποτε η αιτία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, είναι εκφοβισμός επειδή έχετε πληγωθεί από την συμπεριφορά τους.
• Είναι ο εκφοβισμός εάν, πίσω από την πλάτη μου, φίλοι μου λένε ψέματα για μένα που έχει ως αποτέλεσμα να καταστρέψει τη φήμη μου?
ΣΩΣΤΟ. Πρόκειται για έμμεσο λεκτικό εκφοβισμό, γιατί αυτά τα ψέματα υπονομεύουν τη φήμη σας, μπορούν να σας κάνουν κακό και να σας αποκλείσουν από την ομάδα.
• Αν τσακωθώ με κάποιον, επειδή πέρασε μπροστά από εμένα στην ουρά στο σινεμά, είμαι θύμα εκφοβισμού;
ΛΑΘΟΣ. Αυτό δεν είναι εκφοβισμός επειδή είναι μια παρεξήγηση ή μια διαφορά μεταξύ δύο ανθρώπων.
• Είναι ο εκφοβισμός, αν οι φίλοι (-ες) μου έχουν δημοσιεύσει μια επικεφαλίδα που να εκθέτει την υπόληψη μου στην φωτογραφία μου στο διαδίκτυο, όπως να λέει «συκιά» ή «λεσβία». Από τότε έχω χάσει πολλούς φίλους (ες) και δε θέλω να πάω πλέον στο σχολείο.
ΣΩΣΤΟ. Είναι διαδικτυακός εκφοβισμός επειδή αυτή η συμπεριφορά σας προκαλεί μεγάλη δυσφορία. Έχετε πληγωθεί, έχετε, απομονωθεί και είστε ανήσυχοι (ες) σε σημείο, ώστε να φοβάστε αντίποινα αν πάτε στο σχολείο.
• Είναι εκφοβισμός αν αντιμετωπίζω την πρώην φίλη μου με όλα τα υβριστικά ονόματα στο διαδίκτυο και στη συνέχεια να της πω, “πως θα στρίψω το λαιμό του καινούργιου φίλου της μέχρι να καταλάβω ότι έχει πεθάνει” επειδή τον είδα να φλερτάρει με την πρώην μου! Έχω λόγους να είμαι θυμωμένος, επειδή αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει και αυτή πρέπει να το κατανοήσει ;
ΣΩΣΤΟ. Είναι διαδικτυακός εκφοβισμός επειδή αυτά τα λόγια είναι βίαια και περιέχουν επίσης απειλή θανάτου. Η αστυνομία λαμβάνει πολύ σοβαρά τέτοιες απειλές και θα μπορούσε να τις σταματήσει. Επιπλέον, η φίλη σας είναι σίγουρα πως θα πληγωθεί πολύ από τα υποτιμητικά σας σχόλια και απειλές . Για την επίλυση διαφοράς, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια συζήτηση, ίσως σκεφτήκατε ότι φλέρταρε, ενώ αυτό δεν συνέβαινε.
Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Συνέπειες
του εκφοβισμού στο θύμα και στο άτομο που κάνει τον εκφοβισμό.

O εκφοβισμός μπορεί να προκαλέσει διαταραχές όπως κατάθλιψη , ψυχοσωματικά προβλήματα, πονοκέφαλους πόνο στο στομάχι , ενούρηση, διαταραχές του ύπνου, άγχος και κούραση.
Αυτοί που κάνουν τον εκφοβισμό πιο πολύ εκδηλώνουν δια μέσω της βίας την κοινωνική αναταραχή τους που συχνά προέρχεται από συγκεκριμένη οικογένεια ή τη γενική άρνηση εκ μέρους της σχολικής κοινότητας και της κοινωνίας.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Όταν είστε θύμα εκφοβισμού.

• Στο σχολείο κατά τα διαλείμματα όταν είστε πολλοί στον ίδιο χώρο, προσπαθήστε να μείνετε σε μια ήσυχη και ασφαλή περιοχή (π.χ. κοντά σε ορισμένους ενήλικες, κοντά σε φίλους που θα σας προστατεύσουν, κ.λπ.)
• Στο σχολικό λεωφορείο προσπαθήστε να καθίσετε δίπλα στον οδηγό ή αν χρησιμοποιείτε κανονικό λεωφορείο, να καθίσετε κοντά σε ορισμένους ενήλικες
• Εάν συμβαίνει να δείτε ότι κάποιος άλλος στο σχολείο σας έχει υποστεί εκφοβισμό πρέπει να μιλήσετε με έναν ενήλικο για αυτό το συμβάν.
• Προσπαθήστε να αγνοήσετε το άτομο που κάνει τον εκφοβισμό ή να μάθετε να λέτε “Όχι” κοιτάζοντάς πολύ σταθερά στα μάτια του και στη συνέχεια να φύγετε. Μην ανησυχείτε αν σκέφτονται οι άλλοι ότι το βάλατε στα πόδια. Να θυμάστε ότι είναι πολύ δύσκολο για το άτομο που κάνει τον εκφοβισμό να συνεχίσει να τα βάζει με κάποιον που δεν θέλει να είναι εκεί και να τον ακούσει.
• Προσπαθήστε να μην δείχνετε ότι είστε φοβισμένος ή θυμωμένος. Στα άτομα που κάνουν τον εκφοβισμό τους αρέσει να έχουν οποιαδήποτε αντίδραση, έτσι θεωρούν ότι είναι «αστείο». Εάν μπορείτε να κρατηθείτε ψύχραιμοι και να κρύψετε τα συναισθήματά σας, μπορεί να βαρεθεί και να σας αφήσει μόνο.
• Προσπαθήστε να χαμογελάσετε.
• Προσπαθήστε να μείνετε σε ηρεμία και να φαίνεται ότι έχετε πάντοτε αυτοπεποίθηση!
• Πάντοτε να είναι συγκεκριμένες και σαφείς οι προθέσεις σας! Κοιτάξτε το άτομο που κάνει τον εκφοβισμό στα μάτια και σταματήστε να του δίνετε σημασία .
• Επιδιώξετε να απομακρυνθείτε από την κατάσταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και ασχοληθείτε με κάτι άλλο, απλά αγνοήστε το άτομο που κάνει τον εκφοβισμό!
• Αποταθείτε σε ένα ενήλικα και αναφέρετε το περιστατικό αμέσως.
Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων


Μετά από τον εκφοβισμό!

• Μιλήστε με τους καθηγητές σας ή άλλους ενήλικες, αν φοβάστε ζητήστε από ένα φίλο να έλθει μαζί σας.
• Μιλήστε στην οικογένειά σας!
• Να συζητάτε για αυτό πάντοτε, να μην απομονωθείτε και να θυμάστε ότι εκείνοι που σας εκφοβίζουν το κάνουν επειδή με τη σειρά τους είναι ανασφαλείς και χρειάζονται να προσελκύσουν μεγάλη προσοχή για τον εαυτό τους. Δεν έχετε άδικο αλλά αυτά τα άτομα που κάνουν τον εκφοβισμό κάνουν λάθος και δεν πρέπει να ντρεπόσαστε για το τι συμβαίνει σε σας αλλά πρέπει να αντιδράσετε και ίσως να προσπαθήσετε να βοηθήσετε όσους είναι θύματα εκφοβισμού.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

.

Τρόποι για να χτίσουμε κοινωνικές δεξιότητες που μπορούν ν’ αποτρέψουν τον εκφοβισμό.
Πώς η οικοδόμηση κοινωνικών δεξιοτήτων μπορεί να σας βοηθήσει να μην πέσετε στους στόχους του εκφοβισμού!
Οι καλές κοινωνικές δεξιότητες και στενοί φίλοι μπορούν να κάνουν πολλά για να ενισχύσουν τις ζωές σας. Όχι μόνο θα αισθάνεστε μια αίσθηση ότι ανήκετε στη Κοινότητα, αλλά οι κοινωνικές δεξιότητες αποτελούν επίσης ένα προστατευτικό παράγοντα ενάντια στον εκφοβισμό. Εάν έχετε ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες, θα αισθάνεστε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού. Επίσης θα είναι λιγότερο πιθανό να παρενοχλείτε τους άλλους, διότι θα γνωρίζετε πώς να χειριστείτε δύσκολες καταστάσεις χωρίς την προσφυγή σε εκφοβισμό, χειραγώγηση και άλλες τακτικές εκφοβισμού.
Επιπλέον, μελέτες έχουν συνδέσει τις ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες με καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση. Oι ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σταδιοδρομία και τις σχέσεις σας. Να θυμάστε όμως, για κάποιους η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων παίρνει χρόνο. Παρακάτω είναι μερικές ιδιότητες και συμπεριφορές για τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων σας.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Αυτοεκτίμηση.

Μια σταθερή αυτοεκτίμηση είναι η ρίζα των κοινωνικών δεξιοτήτων σας. Αν δεν αισθάνεστε σίγουροι για τον εαυτό σας, είναι δύσκολο για να αναλάβετε τους κινδύνους που απαιτείται για την ανάπτυξη ισχυρών κοινωνικών δεξιοτήτων. Η αυτοεκτίμηση είναι επίσης προστατευτικός παράγοντας ενάντια στον εκφοβισμό, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσετε όσους εμφανίζονται βέβαιοι και έχουν τον έλεγχο. Μερικοί θύτες τείνουν να σας παρενοχλούν επειδή αυτοί υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Προσπαθήστε αναγνωρίσετε τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες σας και να αισθάνεστε καλά για το ποιοι είστε.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Ανάπτυξη φιλιών.

Οι υγιείς οι φιλίες είναι επίσης προστατευτικός παράγοντας, όταν πρόκειται για εκφοβισμό. Για παράδειγμα, η έρευνα έχει δείξει ότι αν οι μαθητές έχουν τουλάχιστον μία καλή φιλία, είναι λιγότερο πιθανό να είναι θύματα εκφοβισμού. Και αν αυτοί είναι θύματα εκφοβισμού, θα αισθανθούν καλύτερα πολύ πιο γρήγορα αν έχουν την υποστήριξη ενός καλού φίλου. Οι θύτες είναι λιγότερο πιθανό να στοχεύσουν σε παιδιά που έχουν φίλους. Έτσι είναι συνετό να έχετε αναπτύξει φιλίες, προπαντός σε αυτή τη νεαρή ηλικία. Χρειάζεται προγραμματισμό του χρόνου με τους φίλους σας, να κάνετε δραστηριότητες μαζί και να μιλήσετε πως είναι μια υγιή φιλία.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Διεκδίκηση.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το να είστε διεκδικητικοί είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για να γίνετε δυνατοί και κοινωνικοί. Όταν είστε παθητικοί ή συμβατικοί , καταλήγετε να χρησιμοποιηθείτε ή να τρομοκρατηθείτε . Τα κακά κορίτσια ρίχνουν τα δίκτυα τους σε εκείνους που δεν είναι διεκδικητικοί. Πρέπει να μάθετε ότι είναι αποδεκτό να παλέψετε για τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας. Επίσης, θα πρέπει να αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να παλέψετε για τα δικαιώματά σας, ειδικά όταν πρόκειται για εκφοβισμό, κρυφό εκφοβισμό, διαδικτυακό εκφοβισμό, σεξουαλική παρενόχληση και άλλες προσβλητικές συμπεριφορές. Οι πιο πολλοί μαθητές δυσκολεύονται πολλοί να ξεχωρίσουν τη διεκδικητική συμπεριφορά με την επιθετική συμπεριφορά. Και οι πιο πολλοί τείνουν προς την επιθετικότητα. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να μάθετε να μοιράζεστε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και ιδέες με ένα ήρεμο και σεβαστό τρόπο. Όταν είστε διεκδικητικά άτομα μπορείτε να υπερασπιστείτε τους εαυτούς τους ενάντια στον εκφοβισμό χωρίς την προσφυγή σε επιθετικότητα.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Σεβασμός

Ο καθένας αξίζει το σεβασμό και ο καθένας έχει αξία. Όταν αναγνωρίζετε αυτό, είναι όχι μόνο λιγότερο πιθανό να σας κάνουν εκφοβισμό, αλλά επίσης πιο πιθανό να αντισταθείτε σε εκφοβισμό. Τα περισσότερα παιδιά πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αν οι φίλοι τους δεν τους αντιμετωπίζουν με σεβασμό, τότε οι φίλοι τους είναι θύτες εκφοβισμού. Ο καθένας σας αξίζει σεβασμό. Δεν θα πρέπει να διατηρείτε σχέσεις με ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να σας σέβονται. Επίσης αν δεν μαθαίνετε ότι ο καθένας αξίζει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, τότε είναι πιο πιθανό να συμμετέχετε σε ύβρεις, συμπεριφορά κακών κοριτσιών και διαδικτυακoύ εκφοβισμού. Είναι επίσης πιο πιθανό να εξαπλωθούν φήμες και κουτσομπολιά, καθώς και εξοστρακισμός των θυμάτων.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Ενσυναίσθηση.

Όταν έχετε ενσυναίσθηση, αυτό σημαίνει ότι έχετε μια υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, δηλαδή είστε σε αρμονία με αυτό που άλλοι συναισθάνονται και συχνά μπορείτε να μεταδίδετε φροντίδα και ενδιαφέρον. Με άλλα λόγια, είστε περισσότερο πιο απλοί, καλοί ή ευγενικοί. Όχι μόνο κατανοείτε τα συναισθήματά τους, αλλά καταλαβαίνετε πώς οι άλλοι μπορούν επίσης να αισθάνονται. Η ενσυναίσθηση σας βοηθά να βγείτε από το καβούκι του προσωπικού εγωισμού να πλησιάστε ένα διαφορετικό άτομο και να καταλάβετε πώς αυτό το άτομο μπορεί να αισθάνεται. Όταν είστε θύτης με την ενσυναίσθηση θα μπορέσετε να καταλάβετε τον πόνο που νοιώθει το θύμα και ότι ο εκφοβισμός είναι δική σας επιλογή και ποτέ δεν είναι αποδεκτή. Μπορείτε να ενισχύσετε την ενσυναίσθηση με το να είστε εθελοντές σε διανομή τροφίμων και να συμμετέχετε σε άλλες φιλανθρωπικές δράσεις.
Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Εξάσκηση στην επίλυση προβλημάτων.

Εξάσκηση στην επίλυση προβλημάτων. Ίσως το πιο κρίσιμο στοιχείο των κοινωνικών δεξιοτήτων είναι ικανότητα του παιδιού για την επίλυση προβλημάτων με έναν υγιή τρόπο. Για να γίνει αυτό πρέπει να ξέρετε πώς να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας και να διαχειριστείτε τις παρορμήσεις σας. Όταν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν, μπορείτε να έχετε προβλήματα σχετικά με τους άλλους. Επίσης θα πρέπει να είστε ευέλικτοι και να αγωνιστείτε για την επίλυση των συγκρούσεων, να μαθαίνετε να συνεργάζεστε και να προβλέπετε τις συνέπειες.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Καλοσύνη.

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι η συμμετοχή σε έργα κοινοτικών υπηρεσιών που θα σας δώσουν την ευκαιρία να δείξετε την καλοσύνη.
Η σκέψη είναι ότι μόλις δείξετε καλοσύνη προς τους άλλους, θα επηρεαστείτε από τα καλά συναισθήματα που προέρχονται από τη καλοσύνη. Η καλοσύνη αυξάνει επίσης την ικανότητα σας να σχηματίσετε υγιείς φιλίες που ν’ αντέχουν στον εκφοβισμό! Επιπλέον με το να είστε ευγενικοί θα απολαμβάνετε μεγαλύτερη αποδοχή με τους συνομήλικους και είναι λιγότερο πιθανό να παρενοχλείτε άλλους μαθητές.
Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Αυτοέλεγχος.

Αυτοέλεγχος. Πολλές φορές κάποια παιδιά εκφοβίζουν τους άλλους επειδή στερούνται αυτοέλεγχο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ελέγχετε τις παρορμήσεις σας . Όταν στερείστε τον έλεγχο των παρορμήσεων συχνά έχετε πρόβλημα ρύθμισης στα συναισθήματά σας και έλεγχου των ενεργειών σας και είναι πιο πιθανό να γίνετε θύτες εκφοβισμού. Όταν ανακαλύπτετε υγιείς τρόπους για να ασχοληθείτε με αρνητικά συναισθήματα, είναι λιγότερο πιθανό να αποκλεισθείτε από τα συναισθήματά σας.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Ευγνωμοσύνη.

Η ενστάλαξη ευγνωμοσύνης σας βοηθά σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη εκφοβισμού (bullying). Όταν είστε σε θέση να είστε ευγνώμονες, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε τις σκέψεις που συνήθως έχει ένα θύμα εκφοβισμού και θα σκέφτεστε ή αισθάνεστε ότι έχετε δικαίωμα σε ορισμένα πράγματα. Αυτό με τη σειρά σας μειώνει δραστικά την πιθανότητα του εκφοβισμού.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Επιμονή.

Όταν είστε θύματα εκφοβισμού, αυτό μπορεί να σας ταρακουνήσει στο κέντρο της ψυχής σας και να αναρωτηθείτε ποιοι είστε. Στην πραγματικότητα οι συνέπειες του εκφοβισμού μπορούν να είναι δραστικές και εκτεταμένες. Οι συνέπειες μπορούν ακόμη να διαρκέσουν και στην ενήλικη ζωή αν δεν αντιμετωπισθούν ικανοποιητικά.
Τα παιδιά που έχουν υποστεί εκφοβισμό μπορεί να παλεύουν ακόμη και με την κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, άγχος, διαταραχή, μετά-τραυματικού στρες και μια σειρά άλλων θεμάτων. Αλλά με κατάλληλες παρεμβάσεις και δεξιότητες, μπορούν να προχωρήσουν πέρα από τον εκφοβισμό και να γίνουν ένα ισχυρότερο πρόσωπο.
Ένας τρόπος να προχωρήσετε πέρα από τον εκφοβισμό χωρίς καμία από τις παρατεταμένες παρενέργειες είναι να αναπτύξετε την επιμονή ή ψυχική αντοχή. Να είστε επίμονοι και συνεχίσετε να εργάζεστε προς τους στόχους σας ακόμη και στη μέση οπισθοδρομήσεων. Είναι μια δεξιότητα που θα σας ωφελήσει σε πολλούς τομείς της ζωής σας.
Εδώ είναι πέντε πράγματα σχετικά με επιμονή.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Μην παραδοθείτε.

Ο εκφοβισμός παρουσιάζεται όταν ένα άτομο έχει περισσότερη δύναμη από ένα άλλο πρόσωπο. Είτε πρόκειται για μέγεθος, σωματική δύναμη, ηλικία ή δημοτικότητα, τα παιδιά με πιο αντιληπτή δύναμη στοχεύουν σε εκείνα που είναι πιο αδύναμα κατά κάποιο τρόπο. Και ενώ δεν μπορείτε να αποτρέψετε τον εκφοβισμό στην αρχή, δεν πρέπει να αισθάνεστε αδύναμοι στη διαδικασία. Αν είστε θύματα εκφοβισμού πρέπει να θυμάστε ότι έχετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας και κανείς δεν μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα. Έχετε μια επιλογή στο πώς ν’ αποκριθείτε. Αν γνωρίζετε πώς να επιμείνετε δεν θα επιτρέψετε ότι άλλοι άνθρωποι λένε ή κάνουν να σας επηρεάσουν. Απεναντίας θα ξεπεράσετε τον εκφοβισμό και θα καταγγείλετε το περιστατικό στον κατάλληλο ενήλικο.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Επικεντρωθείτε σε ότι μπορείτε να ελέγξετε.

Πολλές φορές τα θύματα του εκφοβισμού, παγιδεύονται με το να προσπαθούν να αλλάξουν το θύτη ή να σταματήσουν το θύτη από το να τους στοχεύουν. Να γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις σκέψεις και τις ενέργειες κάποιου άλλου. Απεναντίας πρέπει να επικεντρωθείτε σε ό, τι μπορείτε να αλλάξετε, δηλαδή πώς θα ανταποκριθείτε στον εκφοβισμό και τι θα κάνετε για να αμυνθείτε ενάντια στον εκφοβισμό.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Να είστε υπερήφανοι ποιοι είστε.

Μην επιχειρήσετε μερικές φορές να πέσετε στην παγίδα της προσπάθειας να ευχαριστήσετε άλλους ανθρώπους. Όταν το κάνετε αυτό, θέτετε εμπόδια στο ποιοι είστε. Τα παιδιά που έχουν μάθει να είναι αυθεντικά συνειδητοποιούν ότι δεν χρειάζεται να ικανοποιήσουν τους πάντες όλη την ώρα. Μη φοβάστε να πείτε όχι όταν κάτι σας κάνει να νοιώθετε άβολα. Μη φοβάστε να καταπολεμήσετε την πίεση από τους συνομήλικους ή να εξεγερθείτε ενάντια στον εκφοβισμό όταν τον αντιμετωπίζετε. Προσπαθήστε να είστε ευγενικοί και δίκαιοι , αλλά επίσης μην πτοείστε όταν δεν αρέσετε στους άλλους ανθρώπους ή δεν είναι ευχαριστημένοι με το ποιοι είστε. Με το να είστε σίγουροι για τον εαυτό σας, σας βοηθά να επιμένετε και να μείνετε ψυχικά σκληροί.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Μάθετε πώς να βρεθείτε αντιμέτωποι σε προκλήσεις.

Όταν είστε ψυχικά σκληροί συνειδητοποιείτε ότι η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις και τίποτα δεν θα πηγαίνει πάντα όπως έχει προγραμματιστεί. Κανείς δεν θέλει να είναι θύμα εκφοβισμού, αλλά μερικές φορές συμβαίνει. Όταν είστε ψυχικά σκληροί και είστε θύματα εκφοβισμού, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με την πρόκληση και θα ανταποκριθείτε στον εκφοβισμό με έναν υγιή τρόπο. Μην κολλήσετε σε κάτι που έχει τελειώσει ούτε να αισθάνεστε λύπη για τον εαυτό σας. Απεναντίας, να βλέπετε την κατάσταση ως μια εμπειρία εκμάθησης και προχωρήστε. Όταν μένετε στον πόνο που σας συνέβη , αντί να κινηθείτε προς τα εμπρός, μένετε κολλημένοι στη στάση του θύματος . Είναι επιτακτική ανάγκη να μάθετε πώς να ζείτε στο παρόν και να εργαστείτε για τους στόχους σας στο μέλλον. Μένοντας στο παρελθόν είναι ανθυγιεινό και αντιπαραγωγικό.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Ισορροπία φιλίας και να είστε μόνοι.

Έχοντας φιλίες είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του εκφοβισμού, αλλά το να είστε σε θέση να είστε μόνοι μερικές φορές είναι εξίσου υγιής. Να μη βλέπετε τις φιλίες, ως ένα μέσο για να αισθανθείτε καλά σχετικά με το ποιοι είστε. Απεναντίας να νοιώθετε άνετα αρκετά με αυτό που είστε και ν’ απολαμβάνετε να είστε μόνοι σας από καιρό σε καιρό. Χρησιμοποιήστε το χρόνο που δεν κάνετε τίποτα για να κάνετε κάτι παραγωγικό. Το σημαντικό πράγμα είναι να συνειδητοποιήσετε ότι η ευτυχία σας δεν εξαρτάται από τους άλλους ανθρώπους και ότι δε χρειάζεται να ψυχαγωγείστε όλη την ώρα.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Ανθεκτικότητα.

Ο εκφοβισμός και ο διαδικτυακός εκφοβισμός επηρεάζουν τα παιδιά περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Αλλά η έρευνα έχει δείξει εάν επικεντρωθείτε στο να είστε ανθεκτικοί βρίσκεστε σε θέση να αντισταθμίσετε τις επιπτώσεις του εκφοβισμού. Όντως, αν εξοπλιστείτε με τα γερά θεμέλια της συναισθηματικής ανθεκτικότητας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να βοηθηθείτε να μην πτοείστε όταν πέσετε θύμα εκφοβισμού ή όταν αντιμετωπίζετε άλλες δυσκολίες. Ωστόσο, να λάβετε υπόψη ότι με το να είστε ανθεκτικοί δεν σημαίνει ότι δε θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες ή αγωνίες. Ο συναισθηματικός πόνος και η θλίψη είναι κοινά, όταν έχετε υποστεί εκφοβισμό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι πώς ασχολείστε με τον συναισθηματικό πόνο. Και όταν είστε ανθεκτικοί, θα αντιμετωπίσετε τον εκφοβισμό πολύ πιο αποτελεσματικά από εκείνους που δεν είναι ανθεκτικοί.
Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να χτίσετε την ανθεκτικότητα.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Να έχετε μια θετική άποψη για τον εαυτό σας.

Να έχετε μια θετική άποψη για τον εαυτό σας. Να βλέπετε ότι μπορείτε να προσφέρετε στον κόσμο γύρω σας κάτι πολύτιμο. Επίσης, να βλέπετε τους εαυτούς σας σε μία θετική αύρα, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές και ότι οι προκλήσεις εκφοβισμού δεν είναι μια αντανάκλαση του ποιοι είστε, αλλά αντίθετα είναι επιλογές του θύτη.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Να έχετε θετικά συναισθήματα.

Να προσπαθείτε να βρείτε χαρά και χιούμορ στη ζωή.
Μην αφήσετε τους περισπασμούς της καθημερινότητας να σας αφαιρέσουν το χαμόγελο και να σας επιβραδύνουν. Χαλαρώστε και να διασκεδάστε δίχως να αγχώνεστε με χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις. Επίσης, πρέπει να βλέπετε τη χαρά ακόμη και στα μικρά πράγματα.
Διαλέξτε το τμήμα που θέλετε από τη λίστα περιεχομένων

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Πρέπει να μάθετε πώς να ηρεμήσετε όταν αισθάνεστε να καταρρέετε συναισθηματικά ή όταν αισθάνεστε επιθετικοί και θυμωμένοι. Να μάθετε να αναγνωρίζετε και να ονομάζετε τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σας. Να διαχειριστείτε αυτά τα συναισθήματα με θετικούς τρόπους.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Προσανατολιστείτε προς το μέλλον

Αν θέλετε να έχετε μέσα σας ελπίδα και να ξεπεράσετε τις δύσκολες καταστάσεις πρέπει να προσανατολιστείτε προς το μέλλον. Να γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα μέλλον πέρα από την παρούσα κατάσταση. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να σκεφτείτε τους στόχους σας και πώς μπορείτε να αρχίσετε με την επίτευξη εκείνων τώρα. Για παράδειγμα, αν ο στόχος σας είναι να παρακολουθήσετε μία συγκεκριμένη κατασκήνωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορείτε να αρχίσετε έρευνα για την κατασκήνωση ή να κάνετε μικροδουλειές και να εξοικονομήσετε μερικά χρήματα για αυτή την περίπτωση. Ή, αν ο στόχος σας είναι να κάνετε ομαδικά αθλήματα το φθινόπωρο, μπορείτε να κάνετε ένα σχέδιο για το πώς μπορείτε να κάνετε αυτό να συμβεί και μεταξύ άλλων να προγραμματίστε χρόνο για εξάσκηση και εξεύρεσης ανθρώπων για να σας προπονήσουν. Το κλειδί είναι να μην επικεντρωθείτε στις αρνητικές επιπτώσεις, αλλά να δείτε ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένων πράγματα που πρέπει να προσβλέπετε και να εργαστείτε προς αυτή την κατεύθυνση. Η θετική σκέψη σας επιτρέπει να δείτε τα καλά πράγματα στη ζωή και να συνεχίζετε ακόμη και στις πιο δύσκολες προκλήσεις.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Προκαλέσετε οποιαδήποτε αυτοκριτική συμπεριφορά.

Όταν έχετε μια κριτική εσωτερική φωνή, είναι σημαντικό να αμφισβητήσετε αυτό το είδος της σκέψης. Η αυτό-κριτική μπορεί να οδηγήσει σε οποιοδήποτε αριθμό βλαβερών συνεπειών. Απεναντίας να προσδιορίσετε τις αρνητικές σκέψεις και να ξεπεράσετε αυτόν τον τρόπο σκέψης. Ο στόχος είναι ότι ο αρνητικός εσωτερικός διάλογος δε θα γίνει μια συνήθεια ή τρόπος ζωής.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Αντιμετωπίστε τα προβλήματα αμέσως.

Ποτέ δεν πρέπει να προσποιείστε ότι δεν έχετε παρατηρήσει ένα πρόβλημα. Αντιμετωπίστε το άμεσα ειδοποιώντας κάποιον ενήλικα στο σχολείο.
Μην αποφεύγετε ένα γεγονός. Αποφεύγοντας τα προβλήματα μπορείτε να οδηγηθείτε σε προβλήματα συμπεριφοράς, άγχους, φόβου ακόμη και θυμού.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Επαναδιατυπώσατε αρνητικές εμπειρίες.

Το περισσότερο να μιλάτε για την περίπτωση που υπήρξατε θύματα, το χειρότερο είναι για σας. Απεναντίας, προσπαθήστε να ανακαλύψτε τι μπορείτε να μάθετε από την κατάσταση και πώς να ξεπεράσετε όσο μπορείτε καλύτερα τον εκφοβισμό.
Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη κατάσταση, αυτή η περίπτωση επίσης μπορεί να είναι μια πολύ καλή στιγμή για να μάθετε περίπου ποιοι είστε. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε ότι έχετε πολύ αυτοέλεγχο ή ότι οι καταστάσεις είναι πιο εύκολες να διαχειριστούν, όταν ζητάτε βοήθεια. Προσπαθήστε να αλλάξετε αυτή την αρνητική κατάσταση του εκφοβισμού σε μια ευκαιρία για να μάθετε ποιοι είστε.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Τρόποι για να σταματήσει o κύκλος θύτης θύμα.

Ένα από τα πιο πολύπλοκα είδη εκφοβισμού να απευθυνθείτε είναι αυτό του θύτη-θύμα. Θύτες-θύματα είναι τα παιδιά που είναι θύτες και θύματα. Τρομοκρατούν τους άλλους επειδή και αυτοί ήσαν θύματα εκφοβισμού.
Επειδή οι θύτες θύματα αντιμετωπίζουν μια περίπλοκη σειρά συνεπειών, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και πρέπει να σχεδιαστούν παρεμβάσεις που να ταιριάζουν με τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, αυτά τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από προγράμματα που εστιάζουν στην γνωστική αναδόμηση, επίλυση προβλημάτων, διαχείριση συγκρούσεων και διαχείριση συναισθημάτων.
Εδώ είναι μερικές ιδέες για να σας βοηθήσουν αν είστε θύτες-θύματα και να σπάσετε τον κύκλο του εκφοβισμού και της θυματοποίησης.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Προετοιμασία στη διάθεση.

Συχνά, οι θύτες-θύματα έχουν αρνητικές στάσεις και πεποιθήσεις για τον εαυτό τους και τους άλλους. Αν είστε θύτες-θύματα δουλέψτε να αλλάξετε αυτές τις πεποιθήσεις. Προσπαθήστε να δείτε ότι υπάρχει κάτι καλό σε σας και σε άλλους ανθρώπους.
Για παράδειγμα, χτίζοντας ανθεκτικότητα και αυτοεκτίμηση μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός. Αν έχετε εμπιστοσύνη και είστε διεκδικητικοί χωρίς να είστε επιθετικοί, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να σπάσει ο φαύλος κύκλος του εκφοβισμού.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Διαχειριστείτε τα συναισθήματα.

Οι θύτες-θύματα συχνά αγωνίζονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Συχνά, έχουν μια αυξημένη αίσθηση της συνειδητοποίησης του τι συμβαίνει γύρω τους. Ως αποτέλεσμα, ανταποκρίνονται γρήγορα και δυναμικά ακόμα και στις κανονικές συγκρούσεις. Επίσης αντιδρούν έντονα σε ύβρεις, πειράγματα και στον εκφοβισμό. Αν είστε θύτης-θύμα προσπαθήστε να ανταποκριθείτε σε ένα περιβάλλον με ήρεμο και λογικό τρόπο. Ένα ξέσπασμα, είναι μια απάντηση που οι άλλοι ψάχνουν . Έτσι προσπαθήστε να αλλάξετε τις απαντήσεις σας αν είναι επιθετικές.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

Επικεντρωθείτε σε ακαδημαϊκούς στόχους . Γενικά, οι θύτες-θύματα έχουν προβλήματα με τα μαθήματα.

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν με το να είναι τόσο οι θύτες αλλά και τα θύματα συχνά τους κάνουν να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους και να μένουν πίσω, τις σπουδές τους. Αν είστε θύτης –θύμα προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να γίνει το κέντρο προσοχής τα μαθήματα. Σταματήστε να σκέφτεστε ή να λέτε για τον εκφοβισμό ή τα θύματα που είναι ο στόχος σας και απεναντίας να επικεντρωθείτε σε αυτά που είναι πιο σημαντικά στο σχολείο. Και εάν έχετε πρόβλημα σε συγκεκριμένο θέμα, αναζητείστε τρόπους να βοηθηθείτε να βελτιωθείτε. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα online ή φροντιστήριο μετά το σχολείο θα μπορούσε να βοηθήσει. Εξερευνήστε όλες τις επιλογές για να προσδιορίσετε τι είναι καλύτερο για σας.

Αν θέλετε να πάτε σε οποιοδήποτε τμήμα εκτός από το συνεχόμενοπατήστε εδώ για να πάτε στη λίστα περιεχομένων

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στα σχολεία μας και έχει προκαλέσει απόγνωση σε μερικούς εφήβους. Όμως αν οι έφηβοι που είναι θύματα καθοδηγηθούν σωστά από κάποιους ειδικούς και βοηθηθούν από τους φίλους, τους δασκάλους και τους γονείς τους θα μπορέσουν όχι μόνο να ξεπεράσουν τον εκφοβισμό που τους έχει γίνει από άλλα παιδιά αλλά και μακροπρόθεσμα θα μπορέσουν να μάθουν κοινωνικές δεξιότητες που μπορούν να τους βοηθήσουν όχι μόνο στον εκφοβισμό αλλά και να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους.

Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved. This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια του συγγραφέα!