Για να δείτε πιο πολλά άρθρα ψυχολογίας πιέστε εδώ.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Πολλές φορές ακούμε να λένε αυτός αγαπάει μόνο τον εαυτό του, είναι εγωιστής, ματαιόδοξος , έχει ναρκισσιστικό χαρακτήρα. Τι είναι όμως ναρκισσισμός; Ναρκισσισμός είναι μία διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας Σε αυτή τη διαταραχή μακροπρόθεσμα κυριαρχεί η ακραία σκέψη και συμπεριφορά σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Τα αίτια είναι η κακομεταχείριση στην παιδική ηλικία από το οικογενειακό περιβάλλον ή από τους εξουσιαστικούς συνομήλικους, που αφήνει βαθύ τραύμα. Εκδηλώνεται συνήθως στην εφηβική ή νεανική ηλικία.
Ο ναρκισσιστικός χαρακτήρας είναι χειρότερος και από τον κοινονιωπαθή. Ο κοινονιωπαθής είναι ένας ληστής τράπεζας, ένας διαρρήκτης, ένας απαγωγέας, ένας βάνδαλος, δηλαδή κάποιος εγκληματίας, σίγουρα κάποιος που να τον αποφεύγουμε και τον φοβόμαστε. Με τον ναρκισσιστικό χαρακτήρα όμως ακόμη και επαγγελματίες ψυχικής υγείας δεν έχουν και τόση καλή γνώση τι κακό μπορεί να σου προξενήσει αυτό το άτομο.
Το πιο χαρακτηριστικό πράγμα των ναρκισσιστών είναι το ψέμα. Κυριολεκτικά μπορεί να αρνηθούν τι μας έχουν πει δευτερόλεπτα πριν ή ότι έχουμε κάνει μαζί πράγματα. Αν διαφωνούμε με τα ψέματά τους, λένε ότι ψευδόμαστε ή ότι είμαστε τρελοί.
Επίσης έχουν έλλειψη ενσυναίσθησης και ηθικής αξίας. Ενσυναίσθηση είναι «η ικανότητα ενός ατόμου να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα του άλλου και να κατανοεί τα κίνητρα που καθοδηγούν τη συμπεριφορά του». Αυτά δεν είναι συνειδητά ελαττώματα αλλά γνωστική ανεπάρκεια. Αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τους άλλους ανθρώπους, χωρίς αυτοί που τους έχουν εκμεταλλευτεί, να έχουν το δικαίωμα να τους το ανταποδώσουν. Δεν έχουν τύψεις να κάνουν κάτι που είναι άδικο, παράνομο ή να βλάψουν κάποιον. Αρκεί να μην έχουν συνέπειες. Δεν τους νοιάζει τι σκεφτόμαστε εκτός αν μας φοβούνται. Δεν είναι μόνο εγωιστές αλλά δεν δίνουν ποτέ. Παραδείγματος χάριν, σε μια “ρομαντική” σχέση, θέλουν να πάρουν από τους συντρόφους τους χωρίς να δώσουν αυτό που πρέπει. Εάν συμβεί να τους δοθεί αυτό που θέλουν, θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για το σύντροφό τους.
Οι ναρκισσιστικοί χαρακτήρες προσκολλώνται φανατικά στις απόψεις των ανθρώπων που τους θεωρούν ως μορφές εξουσίας, όπως οι γονείς τους, δάσκαλοι, γιατροί, ιερείς. Γενικά όμως περιφρονούν τους άλλους. Είναι άκρως ευαίσθητοι στην προσωπική επίκριση και επικρίνουν πολύ τους άλλους ανθρώπους. Ανέχονται μόνο αυτούς που φοβούνται, Είναι εχθρικοί και μερικές φορές αντιδρούν σαν θηρίο, αλλά είναι γενικά παθητικοί και τους λείπει η πρωτοβουλία. Επίσης είναι: αφελείς, ευάλωτοι, πραγματικά αξιολύπητοι, ανεξάρτητα από πόσο αλαζονικοί είναι στη συμπεριφορά τους, ανέντιμοι, κυνικοί, παρανοϊκοί, σαρκαστικοί, αρνητικοί, απαισιόδοξοι, παρορμητικοί και δεν μπορούν να ζήσουν μόνοι. Μισούν τη μοναχικότητα και πάντα για όλα βρίσκουν προφάσεις. Ωστόσο είναι τόσο πολύ εκτός πραγματικότητας, που μπορεί κάποιος εύκολα να τους εκμεταλλευτεί.
Όπως είπε ο Freud είναι ερωτευμένοι με τον εαυτό τους. Δεν βλέπουν τον εαυτό τους να κάνει τίποτα εκτός από το να τον λατρεύουν. Περιμένουν ότι θα συντριβούμε με την απόρριψή τους και ότι αν τα χαλάσουμε με κάποιον από αυτούς, θα πάμε να πέσουμε στα πόδια τους. Αν πάμε πάλι πάμε μαζί τους, νομίζουν ότι έχουμε πάρει το μάθημα, και συνεχίζουν χειρότερη συμπεριφορά. Φαντάζονται τον εαυτό τους ως τον Χριστό ή ήρωα ή θεότητα που απεικονίζεται στην τέχνη. Έχουν λίγη αίσθηση χιούμορ. Δεν παίρνουν από αστεία, ούτε κάνουν εκτός από σαρκαστικά αστεία. Συχνά φαίνονται ή νομίζουν ότι φαίνονται νεώτεροι από ότι είναι. Αυτή η νεανική εμφάνιση τους κάνει περήφανους και προσπαθούν να τη συντηρήσουν όσο μπορούν. Συνήθως δεν θυμούνται την παιδική τους ηλικία.
Οι ναρκισσιστικοί χαρακτήρες έχουν παράξενες συνήθειες εργασίας. Δεν ξέρουν τη διαφορά να εργάζεται κάποιος ή να είναι τεμπέλης για αυτό ένας ναρκισσιστικός χαρακτήρας μπορεί μερικές φορές να δουλεύει σαν εργασιομανής και άλλες φορές να είναι τελείως τεμπέλης. Οι ναρκισσιστικοί χαρακτήρες συνήθως δίνουν ως δώρα πράγματα που δεν τα χρειάζονται. Αν όμως θέλουν να μας εντυπωσιάσουν μπορεί να ξοδέψουν υπερβολικά. Συνήθως είναι μυστικοπαθείς και δεν αναγνωρίζουν τα συναισθήματα και την αυτονομία των άλλων. Δεν μπορούν να δουν ότι έχουν πρόβλημα.. Πάντα κάποιος άλλος φταίει. Το κακό όμως είναι ότι ναρκισσιστικοί χαρακτήρες αισθάνονται εξίσου άσχημα για τον εαυτό τους όσο άσχημα φέρνονται στους άλλους. Καθώς γερνούν γίνονται χειρότερα και χειρότερα.
Η θεραπεία είναι δύσκολη για τους ναρκισσιστικούς χαρακτήρες. Για να θεραπευτεί κάποιος που έχει ένα ψυχολογικό πρόβλημα πρέπει να παραδεχτεί ότι έχει πρόβλημα. Οι ναρκισσιστικοί χαρακτήρες μολονότι μισούν τους πραγματικούς εαυτούς τους, δεν θέλουν να αλλάξουν. Θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Όμως μπορούμε να τους βοηθήσουμε με: 1.Την ανάθεση και πραγματοποίηση ενός ανώτερου σκοπού. 2. Την ενίσχυση ευαισθησίας και σεβασμού προς τους άλλους. 3.Την παρέμβαση των μορφών εξουσίας.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!