Παρόλο που πολλά ζευγάρια αρχίζουν τον γάμο με τους καλύτερους οιωνούς μετά από κάποιο χρόνο ανακαλύπτουν ότι ο έρωτας που τους οδήγησε στον γάμο έχει φθαρθεί και ο γάμος τους έχει πολλά προβλήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένας γάμος θα έχει οπωσδήποτε προβλήματα. Η ζωή μέσα στον γάμο μπορεί να είναι πολύ καλύτερη, ιδίως αν ακολουθήσουμε τις παρακάτω στρατηγικές.
Στο γάμο το ζευγάρι πρέπει να μιλάει μεταξύ του. Δηλαδή να λέει τους φόβους του, τα όνειρά του, τι του συμβαίνει κάθε μέρα, να κάνει αστεία κ.λ.π.
Το άγγιγμα είναι πολύ σημαντικό στον γάμο. Φέρνει πιο κοντά το ζευγάρι. Εδώ εννοούμε μη σεξουαλικό άγγιγμα, όπως ένα άγγιγμα στον ώμο, φιλί κ.λ.π. Η συμπεριφορά αυτή δημιουργεί θετική ενέργεια και συνδέει το ζευγάρι.
Επίσης πρέπει να δίνουμε στον σύντροφο, αυτό που τον κάνει να χαίρεται και να μας κοιτάει με εκτίμηση, όπως ένα δωράκι, λουλούδια, το αγαπημένο του γλυκό κ.λ.π.
Η ανεξαρτησία δε χωράει στον γάμο. Μία επιτυχής αλληλεξάρτηση θα ήταν το καλύτερο, δηλαδή, οι δύο σύντροφοι πρέπει να ενδιαφέρονται για τις ανάγκες και τη ζωή του άλλου συντρόφου του.
Πρέπει να εστιάζουμε στα θετικά χαρακτηριστικά του συντρόφου μας και όχι στα αρνητικά. Όταν τονίζουμε τα αρνητικά χαρακτηριστικά και παραβλέπουμε τα θετικά απομακρύνουμε τον σύντροφό μας από κοντά μας.
Πρέπει να είμαστε ευγενικοί. Συνήθως φερόμαστε στον σύντροφό μας με τον χειρότερο τρόπο και πολύ καλύτερα σε ένα ξένο άτομο.
Επίσης πρέπει να εκφράζουμε την εκτίμησή μας. Ένα χαμόγελο, ένα ευχαριστώ για το φαγητό που μας έφτιαξε η σύζυγος, μπορεί να δώσει ένα πιο ευχάριστο τόνο στην καθημερινότητα της συζυγικής ζωής.
Πρέπει να ζητάμε αυτό που θέλουμε και να μη περιμένουμε τον σύντροφό μας να το μαντέψει. Πολλές φορές νομίζουμε ότι ο σύντροφός μας αν μας αγαπάει πραγματικά, πρέπει να καταλαβαίνει τι θέλουμε, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα στη σχέση μας. Για αυτό πρέπει να λέμε στον σύντροφό μας τι θέλουμε και μάλιστα με τρόπο που να μπορεί να το ακούσει.
Να δεχόμαστε τη γνώμη του συντρόφου μας αν είναι διαφορετική χωρίς να την επικρίνουμε. Άμα επικρίνουμε συνέχεια δημιουργούμε ρήγματα στη σχέση και φθείρουμε σιγά-σιγά την αγάπη.
Να είμαστε διαθέσιμοι να διακινδυνεύσουμε και να ανοίξουμε την καρδιά μας στον σύντροφό μας. Μπορούμε να διαφωνούμε, αλλά δεν πρέπει να αφήνουμε τις διαφωνίες να παρεμβαίνουν στα αισθήματα που έχουμε για τον σύντροφό μας.
Πρέπει να χαμογελάμε ο ένας στον άλλο όταν συναντιόνται οι ματιές μας, να χρησιμοποιούμε χιούμορ, να περνάμε κάποιο χρόνο μαζί και να κάνουμε πράγματα μαζί όπως να ψωνίζουμε κ.λ.π. Ο χρόνος που αφιερώνουμε για τον σύντροφο δείχνει το ενδιαφέρον που έχουμε και τον σεβασμό που έχουμε για αυτόν, ώστε να περάσουμε την ώρα μας μαζί του.
Στην σύγχρονη εποχή μας όπου η γυναίκα εργάζεται και είναι ήδη κουρασμένη όταν φτάνει στο σπίτι, πρέπει να γίνεται ένας πιο λογικός καταμερισμός των δουλειών του σπιτιού. Όταν παρουσιάζονται προβλήματα, πρέπει να τα συζητάμε αμέσως και να μην αφήνουμε να περάσει αρκετός χρόνος διότι μπορεί να συσσωρευτεί η δυσαρέσκεια.
Ο γάμος δεν είναι μία διαδικασία που την βάζουμε στον αυτόματο πιλότο και προχωράει μόνη της. Η κατανόηση των αναγκών σαν ζευγάρι και από τους δύο μας και η αλληλοϋποστήριξη μπορεί να βοηθήσει τον γάμο και μετά από χρόνια να έχουμε ακόμη αυτό το συναίσθημα της ευτυχίας και της αγάπης για τον σύντροφό μας.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!