Από τα μέσα Ιουνίου αρχίζουν οι θερινές κατασκηνώσεις. Εκεί αρκετά παιδιά πηγαίνουν να απολαύσουν το καλοκαίρι με την παρέα άλλων παιδιών όπου παίζουν διάφορα παιχνίδια , κάνουν μπάνια ή άλλες δραστηριότητες και μαθαίνουν διάφορα πράγματα. Οι παιδικές κατασκηνώσεις είναι κοντά στη φύση, είτε κοντά στη θάλασσα , στα βουνά ή στα ποτάμια. Στις κατασκηνώσεις επίσης ασχολείται ένας αρκετός αριθμός προσωπικού για να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία των κατασκηνώσεων, όπως, ομαδάρχες, νηπιαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, διοικητικό προσωπικό, φύλακες, κηπουροί, μάγειρες, καθαρίστριες , εθελοντές κ.λ.π. Παρακάτω θα δούμε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε παιδί στις κατασκηνώσεις, καθώς και πως κάποιοι από το προσωπικό μπορούν να συνεισφέρουν και να ωφεληθούν ταυτόχρονα.
Σύμφωνα με μελέτη του Troy Glover, διευθυντή του Πανεπιστήμιου του Waterloo, η θερινή παιδική κατασκήνωση προωθεί την συναισθηματική νοημοσύνη ή και τον δείκτη νοημοσύνης (EQ), αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία, υγιεινή διαβίωση, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, μάθηση, ηγεσία και άλλες δεξιότητες που μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικές σε χρονικό διάστημα μετά την ενηλικίωση. Στην κατασκήνωση, τα παιδιά μπορούν να έχουν το κέικ τους, μίγμα παιχνιδιών που τα κάνουν να διασκεδάζουν, μάθηση, και να τρώνε υπερβολικά.
Όταν υπάρχει μια ασυνήθιστη εμπειρία στους ανθρώπους το μυαλό δείχνει μεγάλη προσοχή και το καταγράφει με ζωηρά χρώματα. Θυμόμαστε το πρώτο μας φιλί, την πρώτη μέρα στη δουλειά μας κλπ. Κανένας δε θυμάται το φιλί που έχει δώσει στη γυναίκα του μετά από είκοσι χρόνια γάμου, ή μια μέρα ρουτίνας δουλειά μετά από 30 χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε εξοικειωμένοι με εμπειρίες που δεν είναι απειλητικές. Ξέρουμε ότι όλα θα πάνε καλά διότι αυτά ήδη τα έχουμε περάσει και δε βλέπουμε καμία απειλή . Αλλά όταν παρουσιάζεται μια εντελώς νέα εμπειρία, ο εγκέφαλός μας εντοπίζει μια δυνητική απειλή ,επικεντρώνεται αμέσως σε ένα συγκεκριμένο πράγμα και είναι σαν να είναι σε συναγερμό. Τότε παρατηρούμε και θυμόμαστε περισσότερο. Ο εγκέφαλός μας αλλάζει και απορροφά τις πληροφορίες σε τέτοιες καταστάσεις όπως το σφουγγάρι. Όταν είμαστε σε αυτή την κατάσταση, εμείς θα απορροφούμε και θα συγκρατούμε μνήμες, συναισθήματα και ιδέες, μαθαίνουμε τόσο γρήγορα όπως δουλεύει μια μηχανή. Στην κατάσταση ρουτίνας μαθαίνουμε πολύ αργά.
Σύμφωνα με τον Steve Baskin εμπειρογνώμονα στις κατασκηνώσεις στην Αμερική η ζωή των παιδιών στις κατασκηνώσεις είναι γεμάτη από τέτοιες στιγμές. Εκεί τα παιδιά είναι μακριά από τους γονείς, βλέπουν ίσως τη φύση για πρώτη φορά, αντιμετωπίζουν καταστάσεις που δεν έχουν αντιμετωπίσει πριν, παίζουν διάφορα παιχνίδια και άλλα. Οι σύμβουλοι και οι διευθυντές στις κατασκηνώσεις γνωρίζουν ότι όταν τα παιδιά είναι στις κατασκηνώσεις το μυαλό τους είναι όπως το σφουγγάρι. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία διδάσκοντας στα παιδιά με έμμεσο τρόπο πράγματα που θα τα βοηθήσουν να είναι πιο ικανά, να έχουν αυτοπεποίθηση και να έχουν επιτυχίες.
Ο καθένας από μας έχει το σκεπτικό του που μας βοηθά να ερμηνεύσουμε τον κόσμο. Μερικοί έχουν σκεπτικά πολύ θετικά για τον εαυτό τους, όπως: αν κάποιος θα δουλέψει σκληρά στη ζωή του θα ανταμειφθεί, ο καθένας φτιάχνει την τύχη του, πάντα κάποιος μπορεί να μάθει καινούργια πράγματα και άλλα. Άλλοι έχουν δυσλειτουργικές σκέψεις όπως: Δε μπορείς να εμπιστευτείς κανένα, δε με συμπαθεί κανένας, δεν έχει συμβεί τίποτα καλό σε μένα. Μόνο με μια ασυνήθιστη εμπειρία μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το σκεπτικό και συνήθως δεν έχουμε τέτοιες εμπειρίες. Τέτοιες εμπειρίες είναι συχνές στις κατασκηνώσεις και άμα χρησιμοποιηθούν σωστά από τους σύμβουλους και ομαδάρχες μπορούν δημιουργήσουν καινούργια σκεπτικά στα παιδιά που θα τα ωφελήσει για χρόνια.
Άλλο χρήσιμο πράγμα στις κατασκηνώσεις είναι το γνωστικό ψυχολογικό παιχνίδι. Σκοπός του είναι η γνώση ορισμένων πτυχών της ψυχολογίας του κάθε παιδιού. Η πείρα έχει δείξει , ότι το γνωστικό και ψυχολογικό παιχνίδι βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν την ψυχολογική πλευρά της ζωής τους. (Αν θέλετε να διαβάσετε αναλυτικά για το γνωστικό και ψυχολογικό παιχνίδι πατήστε εδώ.)
Ένα από τα επαγγέλματα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις κατασκηνώσεις είναι το επάγγελμα του ψυχολόγου. Ο ψυχολόγος στην Ελλάδα, στις κατασκηνώσεις όπως και σε άλλους οργανισμούς στην Ελλάδα μπλοκάρεται από την γραφειοκρατία και την αναξιοκρατία και δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά που υποτίθεται να κάνει. Ο ψυχολόγος θα μπορούσε να βοηθήσει το παιδαγωγικό προσωπικό να κάνει καλύτερα τη δουλειά του. Η δουλειά του ψυχολόγου στις κατασκηνώσεις σχετίζεται με: την εξομάλυνση των φιλονικιών των παιδιών,τα παιχνίδια που βοηθούν στην συνοχής της ομάδας των παιδιών, την προσαρμογή των παιδιών σε άγνωστες καταστάσεις και ομάδες και τη διόρθωση συναισθηματικών καταστάσεων στη διαδικασία της προσαρμογής και κοινωνικοποίησης. Η διάρκεια των έργων του ψυχολόγου στις κατασκηνώσεις περιορίζεται σε 2 μήνες περίπου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ψυχολόγος εστιάζεται στα εξής: στην πραγματοποίηση προγραμμάτων προσαρμογής, εξατομίκευσης, ενσωμάτωσης και προετοιμασίας αποχωρισμού των παιδιών από τις κατασκηνώσεις. (Αν θέλετε να διαβάσετε αναλυτικά για έργο και της δραστηριότητες του ψυχολόγου στις κατασκηνώσεις πατήστε εδώ.)
Μερικά παιδιά δεν είναι έτοιμα να περάσουν το καλοκαίρι τους στις θερινές παιδικές κατασκηνώσεις. Τα περισσότερα παιδιά όμως απολαμβάνουν τα παιχνίδια τις καινούργιες φιλίες και τη μάθηση που κάνουν δια μέσου γνωστικών παιχνιδιών. Όλα αυτά είναι μια πολύτιμη εμπειρία που να τα βοηθήσει πολύ αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.
Για να δείτε σύντομες απαντήσεις σε ψυχολογικά ερωτήματα πιέστε εδώ.
Copyright Tomyalo.com. All Rights Reserved.
This work may not be copied, reproduced, or used without written permission by the author.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος, το έργο αυτό δεν μπορεί ν’ αντιγραφεί, αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραπτή άδεια από το συγγραφέα!